REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vaikų globos namų administracija aprodė vaikų gyvenamąsias patalpas, turimus drabužius – auklėtiniams nieko neturėtų trūkti.

REKLAMA
REKLAMA

Tauragės vaikų globos namų „Šaltinėlis“ auklėtiniai ryžosi atviram pokalbiui. Vyresnio amžiaus auklėtiniai prasitarė, kad šiuose globos namuose nuo mažens kiekvienam „klijuojama“ etiketė: „Ir tu užaugęs būsi vagis“. Tokia esą „Šaltinėlyje“ galioja suaugusiųjų – tiek auklėtojų, tiek globos namų direktorės Reginos Judzinskienės – nuostata. Bandantys paguodos ieškoti psichologės kabinete sulaukia dvigubos bausmės: iš pasiguodžiusiųjų jau tą patį vakarą juokiasi ne tik suaugusieji, bet ir bendraamžiai. „Šaltinėlio“ administracija visa tai vadina pramanais ir aiškina, kad guostis linkę tik neklaužados. Administracija vengia aktyvių tėvų?

REKLAMA

Pirmoji temą šiam rašiniui padiktavo trijų vaikų, užaugusių vaikų namuose, motina. Moteris šiuo metu bando įsitverti į gyvenimą, atsitiesti – išvyko į užsienį prižiūrėti svetimų vaikų. „Šaltinėlyje“ liko pilnametystės dar nesulaukę jos sūnus ir dukra. Pastaroji mergaitė – viena iš kompanijos, apie kurią rašėme („Padauginusios vaistų paauglės atsidūrė reanimacijoje“, Nr. 24 ). Motina neslepia, kad „Šaltinėlyje“ augantys vaikai nebūtinai yra „auksas“, bet dėl to dalį kaltės turėtų prisiimti ir vaikų globos namų administracija.

REKLAMA
REKLAMA

– Nereikia užmiršti, kad „Šaltinėlyje“ atsidūrę vaikai atėjo iš socialinės rizikos šeimų. Juos būtina auklėti, prižiūrėti griežčiau. O „Šaltinėlyje“ viskas atvirkščiai. Auklėtiniams viskas leidžiama, viskas galima. Tiek, kiek leidžiama „Šaltinėlio“ auklėtiniams, leistų retas tėvas ar motina. Žinau tai iš savo vaikų. Būna, kad dukra paskambina ir informuoja apie vyresnėlio išdaigas, vėlavimą grįžti arba tai, kad jis grįžo naktį girtas. Keisčiausia, kad vaikų namuose suaugusieji nieko nedaro, kad situacija pasikeistų ir blogybės nebesikartotų. Kad žinotumėte, kiek kartų aš ten skambinu, kiek einu. Nustebsite, bet tokių aktyvių motinų niekas ten nelaukia. Administracijai nepatinka, kad visas negeroves stengiuosi ištraukti į dienos šviesą. Nežinau, kodėl taip elgiamasi, galbūt nuo auklėtinių prasižengimų dažnumo priklauso vaikų globos namų įvaizdis, gal direktorės išlikimas poste, – svarstė Gitana, kurios teisės į vaikų auklėjimą apribotos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaistų prireikė svaiginimuisi

Ir pati Gitana, ir jos mama (vaistais dusyk apsinuodijusios paauglės močiutė), prisiminusi tą nelemtą įvykį, aiškina, kad vaistus mergaitės pavogė.

– Atėjo anūkė manęs aplankyti (užeina kiekvieną dieną, iš mokyklos grįždama). Paprašiau, kad į rūsį nuneštų nenaudojamus vaistus. Nežinau, kas ir kiek tų vaistų pasiėmė, vėliau radome prie lauko durų tuščią pakuotę. O kai anūkė po apsinuodijimo vaistais grįžo iš ligoninės, į namus atėjo su draugių iš vaikų globos namų būreliu. Anūkė paprašė manęs raktų nuo rūsio, esą reikia nunešti direktorei parodyti, kokius vaistus ji išgėrė ir jais apsinuodijo. Nė nepastebėjau, kad jos draugės jau buvo nutvėrusios mano buto raktus, prie kurių prisegti ir rūsio raktai. Kol susizgribau, kad merginos pasiėmė raktus ir nuėjo į rūsį, šios jau buvo spėjusios ten „pasidarbuoti“: greit susirado tuos pačius psichotropinius vaistus ir spruko – kai nusileidau iki rūsio, jos buvo beišeinančios, – apie vaistų vagystę pasakojo močiutė.

REKLAMA

Moteris labiausiai išgyvena dėl to, kad buvo viešai apkaltinta davusi anūkei vaistų. Ją policija dėl merginų apsinuodijimo vaistais jau apklausė. Močiutė laikosi pozicijos, kad paauglės vaistus iš jos pavogė. Ji netiki, kad vaistų pasisavinimo iniciatorė buvo jos mylima anūkė, kaltina šiuo nusikaltimu jos drauges iš vaikų globos namų.

Auklėtoja neleido susisiekti

Vaistais apsinuodijusios mergaitės motina po pastarojo įvykio apskritai nusivylė „Šaltinėlio“ tvarka.

– Suprantu, kad mano kaip motinos teisės į vaikus apribotos, bet argi nebūtų tikslinga tėvams pranešti apie vaiką ištikusią nelaimę? Kad dukra reanimacijoje, sužinojau iš sūnaus. Bandžiau susisiekti su ja, kai ji grįžo iš ligoninės. Tačiau auklėtoja Regina telefonu kalbėti neleido, sakė, kad mergaitė nenori. Tądien, kai mergaitės iš močiutės pavogė raktus ir vaistus, skambinome asmeniškai direktorei, pranešėme apie tai, kas nutiko, siūlėme kreiptis į policiją, pranešti. Tačiau direktorė reagavo ramiai ir sakė, kad į policiją nesikreips, susitvarkys patys. Ir nors apie pakartotinę vaistų vagystę pranešėme iš karto, direktorė neskubėjo mergaičių ieškoti, palaukė, kol pačios pareis. Tik tada suskubo reaguoti, gabenti apsinuodijusiąsias atgal į ligoninę, – guodėsi Gitana.

REKLAMA

Drabužių yra – rengtis nėra kuo

Redakcijai išsipasakoti panorę vaikai teigia, esą „Šaltinėlio“ siuvėja turi tiek darbo, kad nespėja drabužių taisyti. Kartais džinsų taisymas užtrunkąs iki kelių mėnesių. Jaunuolių įsitikinimu, batai perkami prastos kokybės, o kai suplyšta, niekas jų nekeičia naujais – esą sezonui priklauso viena pora.

– Viskas, ką matote dabar ant mūsų, yra pačių įsigyta. Vaikų globos namai mums tokių drabužių neperka. Gyventojai arba rėmėjai atgabena dėvėtų drabužių, bet mes tokių nešioti nenorim ir neimam. Naujus drabužius ir avalynę mums perka du kartus per metus. Jeigu koks drabužis suplyšta, esame kaltinami, jog tyčia sugadinome. O būna, kad mus kaltina savo daiktus pardavus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jaunuoliai teigia pinigų drabužiams bandą prasimanyti įvairiais būdais.

– Einame pas žmones, siūlomės įvairius darbus nudirbti už atlygį. Juk vaikų globos namai per mėnesį mums duoda tik 20 litų kišenpinigių. Tai vyresniems, o mažesnieji gauna vos 10 litų. Vasaros stovyklose, kur bendraujame su kitų vaikų globos namų auklėtiniais, sužinojome, kad kituose miestuose tokiems kaip mes duodama 50 Lt/mėn. kišenpinigių. Visiškiems našlaičiams vaikų globos namai kas tris mėnesius iš našlaičio pašalpos atskaito po 273 Lt. Klausėme administracijos, kodėl taip yra, vėl buvome apkaltinti, kad esame ne kartą prasikaltę, neturime teisės reikšti pretenzijų, – pasakojo trys jaunuoliai.

REKLAMA

Prasikaltai – kaltas visą gyvenimą

Vaikinai, netrukus sulauksiantys pilnametystės, neslėpė pažeidžią „Šaltinėlyje“ nustatytą tvarką. Tačiau kalbėjo ir apie kitą medalio pusę – jų nuomone, auklėtojos nesiskaito su savo auklėtiniais: mažesnius muša, o vyresnius bando paveikti psichologiškai.

– Nuo mažens „Šaltinėlio“ auklėtojos vaikams „klijuoja etiketes“. Neseniai mažam vaikui, vos didesniam už stalą, auklėtoja trenkė per galvą sakydama, kad šis bus toks pats kaip jo tėvai. Mums trenkti moterys nedrįsta, o ir mes joms nenusileidžiame. Kodėl turėtume? Kad ir gerą darbą padarę vis tiek liekame „blogiukai“. Jeigu jau įsivyravo tokia nuostata, jos niekas niekada nebepakeis. Mums niekada neleidžiama važiuoti į ekskursijas, mūsų niekur nekviečia, niekur nesiveža. Jeigu trūksta vaikų, ima į išvykas sergančius ar kitų šeimynų auklėtinius, bet principui nenusileidžia, – kalbėjo „Šaltinėlio“ auklėtiniai.

REKLAMA

Blogybių yra ir daugiau

Vaikų globos namų „Šaltinėlis“ auklėtiniai guodėsi maisto mokykloje negauną apskritai – privalu pareiti pavalgyti į globos namus.

– Pavalgome pusryčius, mokykloje – priešpiečius ir kol pasibaigs pamokos turime kentėti nevalgę. O juk esame augantys, norėtume sportuoti. Iš kur semtis jėgų, kai esi tik tiek valgęs? Dar būna, kad grįžęs to kiekvienam priklausančio pietų davinio apskritai nerandi. Auklėtojos aiškina nežinančios, kur maistas dingo – gal kiti vaikai suvalgė. Bent miltų duotų – blynų išsikeptume. Bandėme skųsti Tauragės savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriui – nieko nepešėme. Patikrinimo dieną mūsų laukė staigmena: atidarę šaldytuvą išsigandome – tiek daug jame buvo prikrauta įvairaus maisto, – kalbėjo vaikinai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaltinimus žarsto prasikaltėliai?

Tauragės vaikų globos namų „Šaltinėlis“ direktorė R.Judzinskienė aiškina, kad viskas yra priešingai nei piešia auklėtiniai.

– Vieno vaiko išlaikymui per mėnesį gauname tik 520 Lt. Todėl nėra iš ko mokėti daugiau kišenpinigių. Stengiamės, kiek įmanoma. Pavyzdžiui, mūsų virėjos auklėtiniams maistą gamina keturis kartus per parą. Ar gali būti geriau? Ar namuose kiekvienas išgalim tiek sau leisti? Tiesa, iki šiol galioja tik du meniu variantai: mažesniems ir vyresniems, o netrukus meniu bus keičiamas – skirstomas į penkias amžiaus grupes. Vyresniųjų maitinimui iki šiol skirdavome 10,50 Lt per dieną, išeina apie 300 Lt/mėn. Lieka 220 Lt, iš kurių reikia lėšų skirti kišenpinigiams, vaistams, kanceliarinėms prekėms, drabužiams, avalynei. Tad mūsų galimybės tikrai ribotos – negalime leisti vaikams duoti pinigų tiek, kad galėtų maitintis kebabais. Be to, kiekviena šeimyna turi savo virtuvėlę, kurioje gali maisto pasigaminti papildomai. Liūdna, kad vaikai taip nevertina mūsų pastangų. Juk visas personalas stengiasi, kad šeimų netekę vaikai nesijaustų atstumti visuomenės ar kitokie nei šeimose gyvenantys vaikai, – kalbėjo direktorė.

REKLAMA

Pašnekovė įtaria, kas galėjo pasiskųsti redakcijai. Vaikas, kurį direktorė kartu su auklėtoja turėjo galvoje kaip besiskundusįjį, iš tiesų į globos namus grįžta nepilnamečiui neįprastu laiku. Viena po kitos pažymėtos datos rodo, kad auklėtinis grįžta arba likus valandai iki vidurnakčio, arba jau po vidurnakčio.

Pretenzijos – nepagrįstos?

Lankantis įstaigoje 11 val. iš pamokų sugrįžo viena geriausių globos namų auklėtinių. Bent jau taip Tomą (vardas pakeistas) apibūdino auklėtojos ir direktorė. Mergina pasakojo gyvenanti „Šaltinėlyje“ jau 14 metų ir nieku gyvu grįžti į tėvų namus nenorinti.

REKLAMA

– Žinau, kad dauguma gyvenančiųjų namuose neturėtų net mažos dalelės to, ką turi, ką gauna gyvendami globos namuose. Jauku, tvarkinga, mumis visada rūpinamasi. Žinoma, kai kam gali nepatikti, kad būtina tvarkytis, reikia laikytis tam tikros tvarkos. Bet reikia su tuo susitaikyti. O vyresnieji berniukai būna ir patys dėl nesusipratimų kalti. Yra keletas tokių, kurie išvykose prikrečia tiek eibių, kad sudaro neigiamą įspūdį apie visus vaikų globos namų auklėtinius. Tikriausiai todėl dažniausiai jų ir nesiveža, nekviečia nei į sporto varžybas, nei į koncertus, – atviravo mergina.

REKLAMA
REKLAMA

Drabužių ir avalynės kokybe Toma sakė esanti patenkinta. Vien iš rėmėjų Norvegijoje kiekvienas vaikas sulaukiąs asmeniškai jam skirtų naujų drabužių.

Direktorei pretenzijų neturi

Vaikų globos namai „Šaltinėlis“ priklauso Tauragės rajono savivaldybei. Jo veiklą prižiūri Socialinės rūpybos skyrius. Pastarojo vedėja Ligita Rimkuvienė sakė, kad šiuo metu globos įstaigoje gyvena 45 vaikai, jais rūpinasi 48 darbuotojai.

– Pinigai iš našlaičių pašalpos gali būti atskaitomi tais atvejais, kai globos namams mokamas globos išmokos ir našlaičių pašalpos skirtumas yra labai mažas. Našlaičių pašalpos pinigai naudojami vaiko reikmėms (maitinimui, aprangai ir kt. išlaidoms). Kai išmokos gavėjas gauna našlaičių pensiją arba išlaikymui kas mėnesį mokamą periodinę išmoką, šios sumos išskaičiuojamos iš mokamos globos (rūpybos) išmokos, todėl atitinkamai mažėja ir vaiko globos (rūpybos) išmoka, – aiškina L.Rimkuvienė.

Pašnekovės teigimu, vaikų globos namuose vaikai drabužiais ir avalyne aprūpinami pagal poreikį, vadovaujantis vaikų globos namų direktoriaus įsakymu. Maitinimas mokykloje neteikiamas, nes globos namuose vaikai gauna visą išlaikymą. Vaikų namų mikroklimatas tiriamas kas penkeri metai, o esant poreikiui – dažniau. Tauragės vaikų globos namų direktorių skiria Tauragės rajono savivaldybės taryba. Iki šiol nusiskundimų dėl vaikų globos namų administracijos darbo Socialinės paramos skyrius nėra gavęs.

REKLAMA

Vaikai turi teisę skųstis

Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Jolita Vaišvilaitė sakė netikinti, kad situacija Tauragės vaikų globos namuose „Šaltinėlis“ gali būti tokia prasta, kaip pasakoja vaikai.

– Vaikai pas mus turi teisę kreiptis ir kreipiasi. Pasižymime jų pretenzijas, sprendžiame. Tačiau dažniausiai vaikai ne taip supranta suaugusiųjų žodžius, dėl to irgi gali kilti problemų. Vaikas bet kokiu atveju turi teisę žinoti visą tiesą ir iki galo. Neseniai turėjau interesantą: atšviečiau visus dokumentus, įstatymus ir paaiškinau, kaip viskas yra iš tikrųjų. Negaliu pasakyti, ar vaikas viską suprato, ką norėjau apsakyti, – sakė J.Vaišvilaitė.

Audito neatliks

Tauragės savivaldybės Kontrolės ir audito skyriaus vedėja Kostė Čiapienė sako, kad kaip tik šiemet buvo numatyta globos namuose „Šaltinėlis“ atlikti veiklos auditą.

– Tačiau gavome direktorės prašymą auditą atidėti kitiems metams. Prašyme teigiama, kad sunkiai pasiligojo įstaigos buhalterė. Pernai atskirai tikrinome turto įsigijimo dokumentus, nieko blogo neradome, – sakė kontrolierė.

Prieš tai Tauragės vaikų globos namus „Šaltinėlis“ kontrolieriai tikrino 2003 metais.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų