REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiaulių miesto trišalės tarybos posėdyje buvo svarstomi du klausimai – dėl miesto gatvių tvarkymo bei dėl Šiaulių miesto planavimo aspektų. Džiuginančių žinių, deja, nedaug. Miesto kelių būklė prasta, finansavimo nėra. Tiesa, verslininkų dėka galime „didžiuotis“ vienas po kito dygstančiais prekybos centrais.

REKLAMA
REKLAMA

Pinigus „suėda“ duobės

Apie miesto gatvių tvarkymą Trišalės tarybos narius informavo Šiaulių miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas Arūnas Adomaitis. Jis teigė, kad iš 351 kilometro miesto gatvių asfaltuotų yra tik 184,5 kilometro, likusios – žvyrkeliai ir gruntkeliai.

REKLAMA

Prieš pusmetį A. Adomaitis buvo minėjęs, kad tam, jog miesto gatvės būtų tinkamos naudoti, kasmet būtina asfaltuoti bent po septynis kilometrus. Panašu, kad tai tik vizija. „Šiemet gatvės bus asfaltuojamos, bet tik atkarpėlėmis, tikrai ne kilometrais“, – situaciją pristatė skyriaus vedėjas.

Šiemet didžioji dalis finansavimo lėšų bus išleidžiama gatvių duobių remontui. „Kasmet kelių būklė prastėja. Iki gegužės 31 dienos planuojama „užlopyti“ 9572 kvadratinius metrus B kategorijos gatvių, kuriose vyksta viešojo transporto eismas, duobių, 3561 kvadratinį metrą C ir D kategorijų gatvių asfalto dangos išdaužų bei 1513 kvadratinių metrų B ir C kategorijų gatvių, kuriose nevyksta viešojo transporto eismas, duobių“, – sakė A. Adomaitis. Šiems darbams atlikti skirta 1,7 mln. litų. Infrastruktūros skyriaus vedėjas Trišalės tarybos nariams pranešė, kad jau savaitę miesto gatvės valomos nuo pavasarinio purvo. Jo teigimu, toks valymas įprastai trunka 3-4 savaites, todėl akivaizdžių rezultatų dar teks palaukti.

REKLAMA
REKLAMA

Duobes tvarkys birželį

Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjo teigimu, daugiabučių namų gyventojai neliks pamiršti. „Daugiabučių kiemuose dabar vykdomos apžiūros. Duobės bus tvarkomos birželio mėnesį“, – sakė jis. Tačiau milijono litų, skirtų daugiabučių kiemų asfaltavimui ir sutvarkymui, pakaks vos 150 iš 790 mieste esančių kiemų.

Paklaustas, ar imtasi kokių nors veiksmų dėl automobilių „parkavimo“ problemos daugiabučių kiemuose, A. Adomaitis tikino, kad per pusmetį tokios problemos neišsprendžiamos. Jis teigė, kad yra rengiamas projektas, kuriame numatyta nauja tvarka – daugiabučių gyventojams kiemuose įrengti mokamas aikšteles. „Šiuo metu rengiamas nuostatų pakeitimas. Tačiau neaišku, ar Taryba pritars, ar kritikuos tokį siūlymą“, – sakė A. Adomaitis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Toks atsakymas Trišalės tarybos posėdyje dalyvavusių žmonių nenudžiugino. Jie domėjosi, ar galėtų savo kieme nusibrėžti automobilio pastatymui skirtas aikšteles. Tačiau Infrastruktūros skyriaus vedėjas pareiškė, kad taip paprastai problemos gyventojai neišspręs. „Tokią teisę gyventojai turėtų tik tada, jei pasistatytų savo sklypą. Jokių aikštelių braižymai kiemuose teisiškai nėra leidžiami. Kiemas yra bendro naudojimo“, – sakė jis.

Ties naują gatvę

A. Adomaitis Trišalės tarybos posėdžio dalyvius informavo, kad planuojama suprojektuoti ir nutiesti žvyruotą Vismanto gatvę. „Miesto taryba 2008-ais metais pirmu numeriu įvardijo Vismanto gatvę. Šioje teritorijoje pravažiavimas eina per kelis savininkų sklypus. Planuojama nutiesti 400 metrų ilgio, 6 metrų pločio žvyruotą gatvę, kad žmonėms būtų užtikrintas privažiavimas prie sklypų“, – sakė Miesto infrastruktūros skyriaus vedėjas.

REKLAMA

Artimiausiu metu taip pat planuojama projektuoti ir įrengti autobusų apsisukimo žiedą Birutės ir Skroblų gatvių susikirtime.

Tuo metu seni planai – marinuojami. Jau kelios valdžios per rinkimus žadėjo suremontuoti pietinėje miesto dalyje esantį pėsčiųjų bulvarą, tačiau rezultatų vis dar nesimato. A. Adomaitis paklaustas, ar Dainų pėsčiųjų tako rekonstrukcijos darbai nors kiek pajudėjo į priekį, teigė, kad nieko naujo neįvyko – tik fontanai užpilti gruntu. Tačiau tai buvo padaryta jau daugiau kaip prieš pusmetį. Paklaustas, kada bus pradėtas tvarkyti pėsčiųjų bulvaras, skyriaus vedėjas gūžčiojo pečiais tikindamas, kad kol kas nėra finansavimo. Prognozuojama, kad tako rekonstrukcijai prireiktų apie keturių milijonų litų, kuriuos tikimasi gauti iš ES fondo.

REKLAMA

Reikia keistis

Šiaulių miesto savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėja Rasa Budrytė Trišalės tarybos posėdyje tikino, kad Šiauliams būtina atsinaujinti: „Kiek galima per šventes tarp kelių eglių kelti vėliavą ir organizuoti tą pačią eiseną?“ R. Budrytės teigimu, iki 2020 metų turėtų būti rekonstruota Prisikėlimo aikštė. Numatyta, kad jos sutvarkymui prireiks 9 milijonų litų. Iki šiol jokių veiksmų dar nesiimta – nėra finansavimo. Trišalės tarybos nariai dalijo patarimus, kad būtų galima skelbti konkursą ir miestiečiai siūlytų savo idėjas. R. Budrytės teigimu, tokiu būdu gerų pasiūlymų nesulauksi. Ji tikino, kad ne kartą ragino studentus siūlyti savo idėjas, tačiau tinkamų, kurias iš karto galėtų pritaikyti miestui, neatsirado. Tuo metu profesionalūs architektai, jos nuomone, savo idėjų „dykai“ neatiduos.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų