REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prieš mėnesį Šiaulių pramonininkų asociacija ir dizaineris Vilius Puronas Šiaulių miesto savivaldybėje pristatė idėją, kad apleistoje „Elnio“ fabriko teritorijoje nori kurti pramonės įdomybių parką. Vakar idėjos organizatoriai, valdžios atstovai, kiti dalyviai, kurie vienaip ar kitaip prisidės prie idėjos įgyvendinimo, vyko į šią apleistą teritoriją ir aptarė minėto parko viziją. Jų nuomone, pramonės įdomybių parkas padėtų sutvarkyti šiuo metu pamirštą vietą ir galbūt taptų traukos centru ne tik šiauliečiams, bet ir miesto svečiams.

REKLAMA
REKLAMA

Produkciją atspindės įdomūs eksponatai

„Šiauliuose yra ne viena įmonė, kuri turi idėjų, kaip pateikti pramonę per linksmą gaidą. Kiekviena įmonė būsimame parke galės pristatyti savo gaminamą produkciją per įvairiausius eksponatus. Įdomia forma mes galėsime skelbti, kad Šiauliai nėra nuobodus miestas“, – apie idėją pasakoja Šiaulių pramonininkų asociacijos prezidentas Arūnas Rupšys.

REKLAMA

Dizainerio V. Purono teigimu, eksponatai bus daromi už pramonininkų lėšas. Kiekvienas kūrinys turės atlikti kelias funkcijas. Visų pirma jie privalės būti patrauklūs vaikams. „Objektai turėtų būti pritaikyti vaikų žaidimams, kad kiekvienas mažylis, apsilankęs parke, atrastų veiklos: pačiuožinėtų iš vamzdžių pagamintuose urveliuose, pagrotų milžiniškais vargonais ar būgnais, galėtų paliesti didžiulį mamutą, kurio viduje būtų atidaryta salė, pasigrožėtų kalbančiais eksponatais ir pan.“ – pasakoja jis.

REKLAMA
REKLAMA

Kuriamas parkas turėtų būti naudingas ir turistams, ir pramonininkams. „Į Šiaulius atvykę užsakovai, norintys išsirinkti mūsų mieste gaminamas šaligatvio plyteles, apsilankę šiame parke rastų jas vienoje vietoje. Tuo pačiu rastų informacijos, kokia įmonė gamina pasirinktas plyteles. Kadangi parke bus eksponuojama visų pramonininkų produkcija, turistai matys, kuo gali didžiuotis Šiauliai. Tikriausiai mažai kas žino, kad mūsų miestas pusę Europos laivynų aprūpina jūriniais trosais. Taigi, parkas ne tik formuos miesto įvaizdį, bet ir leis reklamuotis pramonininkams“, – sako V. Puronas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiauliečiai galės siūlyti idėjas

Idėjos autoriai pasakoja, kad prie kiekvieno eksponato prisilies keturi autoriai: idėjos autorius, inžinierius, komplekso dizaineris ir architektas. V. Puronas pabrėžia, kad eksponatai nebus betonuojami. Dėl šios priežasties meno kūrinius galės keisti vietomis ar vietoj senesnių pastatyti naujus.

Kiekvienas šiaulietis taip pat galės parodyti savo kūrybingumą. „Tikimės, kad daug idėjų sulauksime iš moksleivių, studentų. Raginsime juos atnešti net pačias keisčiausias idėjas. Tačiau jų įgyvendinimu rūpinsis profesionalai“, – sako V. Puronas.

REKLAMA

Bus sutvarkyta apleista teritorija

Pramonės pramogų parko iniciatoriai mano, kad tinkamiausia vieta įgyvendinti idėjai – apleista „Elnio“ fabriko teritorija. „Mes turime didžiulę pramoninio paveldo teritoriją, kurioje labai daug netvarkos ir vadinamų niekieno žemių. Manau, kad atsiradus parkui ši teritorija tikrai atgis“, – sako A. Rupšys.

Jam antrina V. Puronas: „Šios idėjos įgyvendinimas pareikalautų sutvarkyti visą apleistą zoną tarp Prūdelio ir Talkšos. Taip buvęs užkampis, kuris šiuo metu apaugęs brūzgynais, gali tapti viena įdomiausių ir labiausiai lankomų Šiaulių vietų.“

REKLAMA

Idėją palaiko

Panašu, kad naujas parkas sulauks ir valdžios palaiminimo. Projektas Savivaldybėje priimtas palankiai, jau sudaryta darbo grupė. „Iki šiol negirdėjau jokių priekaištų, vien paskatinimus. Nekalbu apie tokius dalykus, kaip diskusijas dėl eksponatų aukščio ir pan.“ – sako V. Puronas.

Dizaineris teigia, kad ilgai netemps gumos ir kibs į darbus. „Vakar vaikščiojome po apleistą teritoriją ir pastebėjome, kad vieną kitą smulkmenėlę jau galima pradėti daryti dabar. Pavyzdžiui, nuversti tvorą, kuri dengia Talkšos ežerą, galima įvažiavimą patvarkyti. Darbo bus daug, bet pagaliau pajudėsime iš mirties taško“, – sako jis.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų