REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pagaliau į Lietuvą atėjus pavasariui daugelis užduoda sau klausimą, kaip atsisakyti brangaus sporto klubo ir pasiryžti sportuoti lauke visiškai nemokamai.

REKLAMA
REKLAMA

Už metinį abonementą sporto klube gali tekti pakloti nuo 1000 litų, kaina didėja priklausomai nuo patogesnio dienos laiko, papildomų paslaugų: baseino, trenerių konsultacijų. Reikia paminėti, kad studentams ir moksleiviams daugumoje sporto klubų daromos nuolaidos.

REKLAMA

Po žiemos padailinti savo kūno linijas galima ir kitais būdais neišleidžiant nė cento. Portalas balsas.lt rekomenduoja tris sporto šakas: gatvės krepšinį, bėgimą ir paplūdimio tinklinį. Jums pataria profesionalūs sportininkai. Siūlome išbandyti ir kitas sporto šakas: dviračių sportą, plaukimą, futbolą, lengvąją atletiką.

Gatvės krepšinis

Gatvės krepšinis – viena populiariausių lauko sporto šakų. Vos atėjus pavasariui, visos lauko krepšinio aikštelės tampa kovos ringu ir jauniems, ir vyresniems žmonėms. Atrodytų, kad šią sporto šaką pažįstame geriausiai, bet vis tiek darome lemtingų klaidų, rizikuojame savo sveikata.

REKLAMA
REKLAMA

Vienas geriausių Lietuvos gatvės krepšininkų Rytis Pulkauninkas, dalyvavęs „3 prieš 3” turnyruose įvairiuose pasaulio šalyse, žaidžiantis krepšinį nuo 1995 metų, pasakoja, kaip išvengti traumų.

„Iš tiesų žaidimas gatvėje yra pavojingesnis, todėl labai svarbu pasirinkti tinkamą avalynę. Jei avalynė tinka žaisti salėje, dar nereiškia, kad tinka ir lauke, nes kai kurie sportbačiai ant asfalto slysta. Taip pat svarbi apranga. Nereikėtų dabar, ankstyvą pavasarį išsirengti. Traumų tikimybė vien dėl to gali būti didesnė“, – kalbėjo R. Pulkauninkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu nepamišti ir nepagailėti bent kelių minučių apšilimui: „Apšilimas priklauso nuo kiekvieno žaidėjo, kuris pažįsta savo organizmą, žino, kiek jam yra metų. Mes, vyresni, be apšilimo būtume kaip be galvos, turime paruošti savo kūną. Kai buvau 20 metų ir pats negalvojau apie apšilimą, eidavau ir žaisdavau.“

Krepšininkas teigė, kad jeigu esi geras metikas krepšinio salėje, dar nereiškia, kad taip pat įspūdingai žaisi ir lauke, mat čia žaidimas kardinaliai skiriasi.

„Vienas iš pagrindinių faktorių yra pati erdvė, susilygina visų krepšininkų jėgos, juk labai svarbios yra oro sąlygos: ar pučia vėjas, ar lyja lietus. Nuo dangos ir lanko taip pat labai daug priklauso. Ypač tie „gatviniai“, kurie būtent tame rajone visuomet žaidžia krepšinį, įgyja didžiulį pranašumą, nes yra pripratę prie savo krepšių, lankų, žino visus vėjo kampus“, – sakė sportininkas.

REKLAMA

Bėgimas

Bėgimas – vienas svariausių sporto elementų, nereikalaujantis jokios papildomos įrangos ir nekainuojantis nieko. Kaip ugdyti ištvermę, prisiversti po žiemos speigų išeiti pabėgioti, pataria viena geriausių Lietuvos maratonininkių, neseniai triumfavusi Hamburgo maratone, Diana Lobačevskė.

„Bėgimo lauke didžiausias pliusas yra tai, kad esi gryname ore, nekvėpuoji dulkėmis. Dabar, kai atėjo pavasaris, bėgti reikia tik lauke, jokių uždarų patalpų“, – šypsojosi maratonininkė. Sportininkė mielai pasidalijo patarimais, kaip reikėtų atrasti savyje jėgų ir pradėti sportuoti, kaip nepasiduoti ir ką reikėtų įsigyti, norint jaustis gerai.

REKLAMA

„Labai svarbi avalynė, nesvarbu, kad esi mėgėjas. Jeigu bus prasta avalynė, atsitrankysi pėdas. Todėl patariu negailėti pinigų sportiniams batams. Nieko nereikia daryti per prievartą, svarbu jausti malonumą. Jeigu nubėgai du kilometrus ir atrodo labai daug, nereikia sakyti, kad esi nevykėlis. Taip tikrai nėra – pradėti galima nuo dviejų kilometrų, po mėnesio nubėgsi jau 10 kilometrų. Jeigu tik pradėsite save prievartauti, po dviejų savaičių nebegalėsite net pagalvoti apie bėgimą“, – pasakojo ji.

D. Lobačevskės nuomone, sporto klube galima sportuoti tik žiemą, o vasarą to daryti ji nepatartų niekam: „Nežinau, ar sporto klubas yra prabanga. Tai priklauso nuo to, kiek žmogus gali sau leisti. Bet vasarą treniruotis sporto klube yra blogai. Turime puikių parkų, galime bėgioti palei upę, daug vietų yra, kur galima mėgautis ir gamta, ir saule, o ne sporto klube sportuoti, kur vien prakaitas ir dulkės.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Paplūdimio tinklinis

Tinklinis – dar viena vasariška sporto šaka, kuria mėgstame pasimėgauti karštą dieną paplūdimyje. Lietuvos tinklinio žvaigždės Ieva Dumbauskaitė ir Monika Povilaitytė visą žiemą praleido uždaroje aikštelėje, todėl džiaugiasi atėjusiu pavasariu.

I. Dumbauskaitė pasakojo: „Pernai balandį tiesiai iš uždaro aikštyno nuvykome į varžybas Monake. Ten jautėmės kaip kosmose, nes dar nebuvome pripratusios prie atviros erdvės, saulės, vėjo.“

Tinklininkės – tikros vasaros sportininkės, kurioms patinka karštis: „Mums parankiausia, kai nėra vėjo ir tvyro karštis. Žinoma, tada būna sunku, bet mes tą karštį kažkaip ištveriame, o varžovėms dažnai būna blogiau.“

REKLAMA

Abi merginos tikino, kad gyvenimo be tinklinio nebeįsivaizduoja. „Tinklinis suteikė stiprybės, ryžto valios, užgrūdino niekada nepasiduoti ir visuomet siekti savo tikslo ne tik sporte, bet ir už jo ribų“, – sakė I. Dumbauskaitė.

Kadangi paplūdimio tinklinis stiprina visus kūno raumenis, svarbiausia prieš žaidžiant nepamiršti padaryti mankštos, tempimo pratimų, paruošti kūną žaidimui.

TIK FAKTAI

Bėgimas – puiki aerobinė treniruotė. Ji didinai ištvermę, yra naudinga širdies ir kraujagyslių sistemai, degina riebalus ir pagerina bendrą organizmo energetiką. Visos organizmo ląstelės intensyviau aprūpinamos reikiamomis medžiagomis, stiprinama imuninė sistema ir stangrinama oda. Kojų raumenų tonusas bei pagreitėjusi medžiagų apykaita padeda išvengti arba net atsikratyti celiulito.

REKLAMA

Paplūdimio tinklinio nauda sveikatai dažnai lyginama su aerobinės treniruotės privalumais – gerinamas širdies darbas, didinama ištvermė, aktyvinama kraujo apytaka, stiprinama imuninė sistema ir, žinoma, deginami riebalai. Ši sporto šaka stiprina visus kūno raumenis.

Krepšinis ne tik pramoga ir „antroji Lietuvos religija“, bet ir puikus būdas sustiprinti kūno raumenis bei pagerinti bendravimo įgūdžius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų