REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pasiturintys gyventojai draudžia ir tualetus

Inga Smaskienė

Lietuvoje turto draudimas seniai neapsiriboja tik namo ar buto bei vertingesnės buitinės technikos, namų apyvokos daiktų draudimu. Pasiturintys gyventojai draudžia brangius kailinius ir sukneles, juvelyrinius dirbinius, vienetinius rankų darbo kūrinius, paveikslus, vyno kolekcijas, veislinius šunis ir kt. Draudikai vis dažniau sulaukia prašymų apdrausti ir neįprastus daiktus, pavyzdžiui, kieme augančias pušeles, akvariume laikomus koralus.

REKLAMA
REKLAMA

Stebi įdomias tendencijas

Išaugęs susidomėjimas turto draudimu ir stebimas poreikis drausti neįprastus daiktus paskatino juos giliau paanalizuoti lietuviško draudimo rinkos ypatumus.

REKLAMA

Europos bendrovė „Ergo Insurance“ sudarė ir paskelbė brangiausio apdrausto gyventojų turto sąrašą. Jame atsidūrė kelių metrų įstrižainės televizorius, kainuojantis 300 tūkstančių litų, 10 tūkstančių litų vertės tualetas, kaklo papuošalas su deimantais, vertas 50 tūkstančių litų, daugiau kaip 30 tūkstančių litų įvertinti laikrodžiai, meno kūriniai. Ši bendrovė yra apdraudusi freskas, nutapytas kliento gyvenamajame name.

REKLAMA
REKLAMA

„Ergo Insurance“ Lietuvoje Turto draudimo departamento direktorius Tomas Nenartavičius „Sekundei“ sakė, kad bendrovė taip pat yra sudariusi sąrašą, kokius įdomius daiktus yra tekę apdrausti. Į jį buvo įtrauktos įvairių įrenginių, tarp jų ir lėktuvų, dalys, kieme augančios pušelės, senovinių lygintuvų, rusiškų virdulių, butelių, kelioninių suvenyrų kolekcijos.

Šiai kompanijai teko drausti ir laimėtų medalių, taurių kolekcijas. Vienas klientas pageidavo apdrausti 35 tūkstančių litų vertės mobilųjį telefoną.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Bendrovė „Lietuvos draudimas“, apdraudusi kliento 20 tūkstančių litų vertės mobilųjį telefoną, jau turėjo atlyginti žalą – brangi ryšio priemonė buvo pavogta.

Šiai kompanijai taip pat yra tekę atlyginti žalą už akvariume laikytus koralus, kurie žuvo dėl elektros tiekimo sutrikimų.

Jeigu prašo, draudžia ir ragus

„Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo skyriaus vadovo Andriaus Gimbicko teigimu, brangiausių apdraustų daiktų sąraše – pačios įvairiausios vertybės: paveikslai, antikvariniai kūriniai, keliasdešimt tūkstančių eurų kainuojantys kailiniai, juvelyriniai dirbiniai, vardiniai laikrodžiai, prabangių svaigiųjų gėrimų kolekcijos, dizainerių sukurtos suknelės.

REKLAMA

Turtingi gyventojai dažnai pageidauja apdrausti visą namuose esantį turtą, labai brangius daiktus kartais jie draudžia papildomai.

Pavyzdžiui, vienas klientas vien juvelyrinių dirbinių yra apdraudęs už beveik milijoną litų. Kompanija yra apdraudusi keletą rankinių laikrodžių, kainuojančių iki 100 tūkstančių litų, 40 tūkstančių litų vertės vyno kolekciją. „Lietuvos draudimas“ taip pat turi klientų, kurie yra apdraudę gyvūnų iškamšų, ragų kolekcijas.

Brangiausių apdraustų gyventojams priklausančių automobilių sąraše yra „Bentley“ ir „Porsche“, prabangesni šių mašinų modeliai įvertinti nuo pusės milijono litų.

REKLAMA

„PZU Lietuva“ Produktų ir rizikos valdymo departamento direktorius Edvardas Skupas sako, kad, be meno kūrinių kolekcijų, brangios buitinės technikos ar namų apyvokos daiktų, jiems teko apdrausti itin retą medžioklinių šautuvų kolekciją.

Draudimo bendrovės „If“ Rinkodaros departamento vadovė Orijana Mašalė, paklausta, kokius neįprastus daiktus pageidauja apdrausti gyventojai, paminėjo vejapjoves-robotus – ši technika be žmogaus pagalbos pjauna žolę, pačių klientų mėgėjiškai nutapytus paveikslus ar kitus dirbinius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Žmogui jo paties rankomis sukurtas daiktas gali būti brangesnis už parduotuvėje nusipirktus brangius papuošalus ar prašmatnius kailinius“, – nesistebi departamento vadovė.

Kolegei pritaria ir „Lietuvos draudimo“ atstovas A. Gimbickas. Pasak jo, ne visada apdrausti daiktai turi didelę materialinę vertė. Būna, kad gyventojai nori apdrausti ir nevertingus, bet jiems brangius gaminius.

Prabangius namus draudžia ir panevėžiečiai

„Ergo Insurance“ skelbia, kad didžiausia suma, kuria jie yra apdraudę individualų namą, siekia beveik 7 milijonus litų, brangiausią butą – apie 2,5 milijono litų.

REKLAMA

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, jos brangiausiai apdraustas namas kartu su jame esančiu turtu irgi vertas 7 milijonų litų. Šis prabangus būstas yra Vilniuje. Sostinėje ši draudimo kompanija dar yra apdraudusi keletą namų, vertinamų 5–6 milijonais litų.

Panevėžio mieste ir rajone brangiausias „Lietuvos draudimo“ apdraustas namas su turtu įvertintas beveik 6 milijonais litų. Kitų apdraustų brangesnių namų vertė svyruoja nuo 2 iki 3 milijonų litų.

Brangus turtas yra ir sveikata. Savo sveikatą ir gyvybę brangiausiai – 2 milijonais litų – yra apdraudę du šios bendrovės klientai.

REKLAMA

Pageidauja apdrausti smauglius

Užsienyje populiarus naminių gyvūnų draudimas Lietuvoje dar tik žengia pirmuosius žingsnius.

Norint apdrausti šunį ar katę, nepakanka paskambinti pirmai pasitaikiusiai draudimo bendrovei ar į ją užeiti.

Pavyzdžiui, „Lietuvos draudimas“ iš namuose laikomų gyvūnų siūlo apdrausti tik grynaveislius šunis, kai turimi jų kilmės dokumentai. Tokio draudimo įmoka per metus yra apie 170 litų. Šia paslauga dažniausiai naudojasi veislynų savininkai. Kompanijos duomenimis, dėl šuns nelaimingo atsitikimo patiriama žala yra apie 1500 litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak A. Gimbicko, nustatyti veislinio šuns kainą sunku. Mat jų šeimininkai savo augintinius vertina pagal savus kriterijus. Draudikai yra sulaukę klientų prašymų apdrausti gyvatę, pitoną, papūgą, tačiau atsisakė. Mat Lietuvoje drausti tokius gyvūnus dėl mažo šių paslaugų poreikio būtų per brangu.

„If“ draudimo atstovė O. Mašalė teigė, kad bendrovė svarsto galimybę pradėti drausti šunis. Bendrovės filialas Estijoje jau kuris laikas draudžia šiuos gyvūnus. Dabar jau yra apdraudęs apie tūkstantį keturkojų.

„Analizuojame Estijos kolegų patirtį ir tiriame Lietuvos rinką“, – aiškino ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų