REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Daugiau kaip 15 milijonų litų kainavusi gyventojų perspėjimo apie galimus pavojus sistema deramai neveikia, paaiškėjo po trečiadienį vykusio sistemos patikrinimo.

REKLAMA
REKLAMA

Sirenos kaukė, bet daugybė trumpųjų pranešimų, adresuotų visiems mobiliųjų telefonų vartotojams, žmonių nepasiekė, rašo naujienų portalas lrytas.lt.

REKLAMA

Pasak portalo pranešimo, didžioji dalis šalies gyventojų iki šiol nežino, ką reikia daryti, kad gautų gelbėtojų tekstinę žinutę, nors sistema tariamai veikia jau daugiau kaip pusę metų. Be to, paaiškėjo, kad daugelis šiuo metu pardavinėjamų populiariausių telefonų šių žinučių tiesiog negali priimti.

Sekant užsienio valstybių pavyzdžiu prieš kelerius metus Lietuvoje buvo sumanyta įdiegti modernią sistemą, kad pranešimus apie pavojų, ekstremalias situacijas, skubią dingusiųjų, nusikaltėlių, kraujo donorų paiešką trumpąja žinute gautų visi mobiliuosius telefonus turintys žmonės. 2010 metų pradžioje buvo paskelbtas konkursas tokiai sistemai diegti. Konkursą laimėjo bendrovės "NT Service" ir "HNIT-Baltic". Diegimo darbai užtruko dvejus metus.

REKLAMA
REKLAMA

Specialistų teigimu, valdininkai padarė klaidą, nes žinutėms siųsti pasirinko tik 2G tinklą, kuris šiuo metu laikomas pasenusiu. Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovas Algis Bolys aiškino, kad 2G sistema esą buvo pasirinkta dėl kaimo žmonių, kurių seni telefonai gali neveikti 3G tinkle. Tuomet pasirinkti ir 3G, ir 2G tinklus esą sutrukdė pinigų stygius.

"Dalis žmonių pranešimus tikrai gauna, o kiti skundžiasi, kad negauna. Dažniausiai problemų kyla dėl telefono aktyvinimo. Naujesnių telefonų savininkai dažnai pasirenka 3G tinklą", - kalbėjo A.Bolys.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas patvirtino, jog rengiamasi skelbti naują konkursą, kad perspėjimo žinutes būtų galima siųsti ir 3G tinklu. Tikimasi, kad sistema iki metų pabaigos bus patobulinta. Tai papildomai kainuos apie 1,6 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų