REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kodėl stiklinė vandens veiksmingiau už dietą?

3 populiariausi organizmo valymo mitai

Organizmo valymas – viena populiariausių pavasario tendencijų. Egzistuoja daugybė metodų ir specialių dietų, kurios žada greitai pašalinti iš organizmo susikaupusius toksinus bei padėti numesti svorio ir įgyti daugiau energijos. Vis dėlto, anot mitybos specialistų, kalbose apie organizmo valymą – kur kas daugiau mitų nei faktų.

Organizmo valymas – viena populiariausių pavasario tendencijų. Egzistuoja daugybė metodų ir specialių dietų, kurios žada greitai pašalinti iš organizmo susikaupusius toksinus bei padėti numesti svorio ir įgyti daugiau energijos. Vis dėlto, anot mitybos specialistų, kalbose apie organizmo valymą – kur kas daugiau mitų nei faktų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mitas: organizmo valymas yra trumpalaikė procedūra

Ketinate savaitei pakeisti mitybos režimą ir vėl grįžti prie senųjų įpročių? Daugelis organizmo valymo programų tetrunka keletą dienų, o po jų vėl mėgaujamasi sveikatai ne itin naudingais įpročiais – greituoju maistu, cigaretėmis ir dažnomis kavos pertraukėlėmis.

REKLAMA

Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė teigia, kad į organizmo valymą dažnai žiūrima kaip į namo rūsio tvarkymą – pakanka jį išvalyti kartą per metus ir vėl užmiršti. Deja, trumpalaikė procedūra naudos turi mažiau, nei norėtųsi.

„Naivu tikėtis, kad per kelias dienas ar savaitę trunkančią valymo programą organizmas atsikratys ištisus mėnesius ar metus jam darytos žalos. Organizmo valymas turėtų būti ne procedūra, o nuolatinis procesas: kasdienė subalansuota mityba veikia kur kas geriau nei radikalios iškrovos dienos“, – sako D. Pipiraitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak dietologės, norint, kad toksinės medžiagos iš organizmo būtų nuolat šalinamos, svarbu su maistu gauti pakankamai maistinių skaidulų, kurios gerina žarnų peristaltiką ir padeda toksinams greičiau pasišalinti iš organizmo. Maistinių skaidulų gausu šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, ankštiniuose produktuose.

Mitas: tereikia liekninamosios tabletės

Girdėjote apie stebuklingą tabletę, kuri šluote iššluos iš jūsų organizmo kenksmingas medžiagas ir padės atsikratyti keleto kilogramų? Kai kurie liekninamieji preparatai siūlo nekeisti savo mitybos įpročių – tiesiog kiekvieną valgį užsikąsti tablete. Deja, organizmą apgauti ne taip paprasta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Camelios“ vaistininkė Zita Janušauskienė pabrėžia, kad tokių tablečių, kurios padėtų sulieknėti ir išvalyti organizmą be jokių papildomų pastangų sveikai maitintis ar daugiau judėti, tiesiog nebūna. Lieknėjimo preparatai gali tik papildyti sveikos mitybos atliekamą darbą.

„Organizmo valymo funkcijas atlieka kepenys ir inkstai, todėl norintiesiems pašalinti iš organizmo susikaupusias kenksmingas medžiagas, pirmiausia reikėtų stiprinti šiuos organus. Naudinga gerti daugiau žolelių arbatų, be to, vartoti pakankamai C, E ir B grupės vitaminų“, – sako vaistininkė.

REKLAMA

Mitas: organizmą galima išvalyti badavimu

Vienas populiariausių organizmo valymo metodų – iškrovos dienos arba badavimas. Teigiama, kad kelias dienas negavus maisto ir vartojant tik skysčius iš organizmo pasišalins visa, kas nereikalinga. Tačiau, anot specialistų, tokie eksperimentai gali atnešti daugiau žalos nei naudos.

Pasak dietologės D. Pipiraitės, badavimas gali turėti neigiamos įtakos medžiagų apykaitai. Be to, jis didina tikimybę vėliau persivalgyti, todėl visos iškrovos dienos pastangos gali nueiti perniek.

„Badavimas yra tam tikras šokas organizmui, tačiau jis gali prie jo prisitaikyti. Bėda ta, kad šis prisitaikymas turi neigiamų pasekmių: organizmui negaunant energijos, medžiagų apykaita sulėtėja. Tokia ji gali likti ir grįžus prie įprasto mitybos režimo. Be to, badaujant trūkstamą energijos kiekį organizmas pasiima ne tik iš riebalų, bet ir iš raumenų, todėl nyksta raumenų masė“, – aiškina dietologė.

Badavimas nerekomenduojamas net ir po gausių šventinių persivalgymų. Sveikai ir reguliariai maitinantis, organizmas per keletą dienų grįš į normalų ritmą. D. Pipiraitė pataria badavimą iškeisti į stiklinę vandens – paprastas geriamasis vanduo kur kas veiksmingiau padės pasišalinti organizme susikaupusiems skysčiams ir toksinams nei iškrovos diena.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų