REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Tomas Kavaliauskas, LRT televizijos naujienų tarnyba

Brangstanti sandėlių, biurų ir prekybinių patalpų nuoma liudija: komercinio nekilnojamojo turto rinka Lietuvoje atsigauna. Vietos prekybos centruose nuomotojai, nors plėtros ir neplanuoja, atsinaujina atsikratydami nepelningų nuomininkų ir įsileisdami tuos, kurie dirba geriau. Teisininkų teigimu, tai padaryti visada geriau be keršto ir baudžiamųjų bylų.

REKLAMA
REKLAMA

Nekilnojamojo turto agentūros skaičiuoja, kad būsto rinkoje nors sandorių daugėja, kainos išlieka stabilios. O komercinio nekilnojamojo turto rinkoje žymus atsigavimas. Per pastaruosius kelerius metus nuomos kaina ūgtelėjo 15–20 procentų.

REKLAMA

Ateityje kainų didėjimas esą bus nuosaikesnis, praneša LRT naujienų laida „Panorama“

„Jei ekonomika atsigaus, kaip prognozuoja bankai ir valstybės institucijos, nuomos kainos turėtų ūgtelėti. Šiemet jau fiksavome augimą – kai kuriuose biuruose pirmąjį ketvirtį matome nuosaikų 5–10 proc. augimą. Manome, kad ateityje augimas bus lėtesnis“, – komentuoja bendrovės „Ober-Haus“ Vertinimo ir rinkos tyrimų departamento vadovas Saulius Vagonis.

REKLAMA
REKLAMA

Kainų augimą skatina ir prekybos centrų laisvų patalpų stoka. Naujų prekybos centrų statyti neplanuojama, o esamuose stengiamasi atsikratyti nepelningai ar ne taip veiksmingai dirbančių nuomininkų, juolab, kad rinką sujudino su naujomis koncepcijomis ateinantys tarptautiniai prekės ženklai.

„Nuomininkai jaučia, kad reikia aukštesnės kokybės. Savininkai taip pat tai jaučia, todėl dabar yra diskutuojama, kad prekybos centrus reikia ne visiškai transformuoti, bet [verčiau] pasiūlyti kažką nauja“, – aiškina „Newsec Asset & Property Management Baltics“ generalinis direktorius Sigitas Jautakis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau ne visada pavyksta išsiskirti draugiškai – įtraukiami teisininkai, o tai kainuoja ir laiko, ir pinigų, nes reikia ne tik apmokėti jų paslaugas, bet taip pat skaičiuoti negautas pajamas.

Teismai ragina nesutariančias puses teisybės ieškoti inicijuojant ne baudžiamąjį, o civilinį procesą.

„Tiesioginių nuostolių priteisimo atvejais priteisiama skola, bet kai kalbame apie negautas pajamas, apie tuščių patalpų laikotarpį, tais atvejais teismai laikosi tam tikrų rezervacijų“, – pastebi Olga Petroševičienė „Raidla Lejins & Norcous“ advokatė.

REKLAMA

„Ką duoda baudžiamasis procesas? Atsiranda, ką nubausti, kad jam būtų paskirta bauda. Bet tai neišsprendžia nuomininko ir nuomotojo problemų. Tuomet tai yra savotiškas kerštas. Esu linkęs, kad tokių skundų mažėtų“, – tvirtina dr. Olegas Fedosiukas, Aukščiausiojo teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas.

Advokatai pastebi ir kitą susiformavusią teismų praktiką, kai palankesni sprendimai priimami nuomininkams, kai iš jų nuomotojai prašo priteisti negautas pajamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų