REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiojoje Britanijoje išaugus skyrybų skaičiui, gyvūnų globos organizacijos atkreipia dėmesį, kad vis daugiau namų augintinių patiria nerimo sutrikimus, kartais pasireiškiančius ir savęs žalojimu.

REKLAMA
REKLAMA

D. Britanijos PDSA gyvūnų globos organizacijos veterinarai įspėja gyvūnų savininkus prieš skiriantis atsižvelgti ir į savo augintinius bei jų psichologinę savijautą.

REKLAMA

PDSA veterinaras Seanas Wensley‘us sako, jog dėl šeimininkų skyrybų stresą patiriančius šunis gali kamuoti įkyraus elgesio priepuoliai. Jie gali nuolat suktis ratu, besivaikydami uodegą, ar įkyriai laižyti savo galūnes. Dėl to gali atsirasti žaizda ar prasidėti niežulys, todėl šuo savo galūnę laižyti ar kandžioti ims dar labiau.

Tuo tarpu katėms nerimas pasireiškia tam tikrų vilnonių daiktų, pavyzdžiui, antklodės, čiulpimu ar kramtymu.

REKLAMA
REKLAMA

Iš kitų gyvūnų elgesio taip pat galima matyti, kad jie patiria stresą. Pavyzdžiui, papūgos gali pradėti pešioti savo plunksnas.

Tokį savęs žalojimą sąlygoja tam tikros stresą keliančios aplinkybės ar gyvenamosios aplinkos sąlygų pasikeitimas.

Veterinarijos gydytojas sako, kad katės ir šunys, kaip ir maži vaikai, jautriai reaguoja į suaugusių žmonių emocijas. O dėl įtampos ir netikrumo atsiradęs stresas gali sukelti įvairias psichinės sveikatos problemas.

Šeimininkams išsiskyrus atsiranda ne tik vadinamosios „logistinės“ problemos, kai šuo bus išvedamas į lauką rečiau nei tuomet, kai jį prižiūrėjo du žmonės. Tokie pasikeitimai sukelia ir įvairias gyvūnų psichologines bei elgesio problemas, kurioms išspręsti gali prireikti daug laiko. Todėl, sako gydytojas, gyvūnų savininkai yra atsakingi už tai, kad skyrybų atveju jų augintinis patirtų kuo mažesnį stresą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų