REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čečėnų lyderis emigracijoje: teroro aktais JAV labiau suinteresuotas Kremlius

Rusija turi didelę patirtį kaltinti ir šmeižti čečėnų tautą tarptautiniu lygmeniu.

„Etniškai tai galbūt ir čečėnai, bet politiškai čečėnų tautai ir kovotojams už nepriklausomybę nėra jokių priežasčių ir motyvų pulti JAV piliečius“, - CNN televizijai antradienį sakė Londone reziduojantis čečėnų emigracijos lyderis Achmedas Zakajevas, komentuodamas brolių Džocharo ir Tamerlano Carnajevų teroro išpuolius Bostone (JAV). Pasak jo, jei broliai Carnajevai ir buvo treniruojami Čečėnijoje ar Dagestane,tai už to greičiau jau galėtų slypėti Rusijos specialiosios tarnybos, negu čečėnų kovotojai, siekiantys šalies nepriklausomybės.

REKLAMA
REKLAMA

„Rusija turi didelę patirtį kaltinti ir šmeižti čečėnų tautą tarptautiniu lygmeniu. Antro pasaulinio karo metu, kai visa tauta buvo ištremta į Kazachstaną ir Sibirą, ji netgi buvo apkaltinta bendradarbiavimu su vokiečių naciais, nors nei vienas nacis niekada nebuvo įkėlęs kojos į Čečėniją. <...> Dabar vyksta antras raundas“, - piktinosi Ičkerijos Čečėnų Respublikos įgaliotinis emigracijoje.

REKLAMA

A.Zakajevo nuomone, Rusijos specialiosios tarnybos galėjo būti suinteresuotos nuteikti JAV ir Vakarus prieš šios nepriklausomybės siekiančios teritorijos kovotojus.

Prorusiška, tik Rusijos kariuomenės palaikoma Čečėnijos administracija, kuriai vadovauja R. Kadyrovas ir oficialioji Maskva A. Zakajevą vadina tik klounu arba „banditu“. Vakarų valstybės iki šiol nors ir nepripažįsta Čečėnijos nepriklausomybės, dalį jų radikaliųjų kovotojų laiko teroristais, tačiau nuolat primena Rusijai taikaus dialogo būtinybę. A. Zakajevui, nepaisant aršių Rusijos protestų, Jungtinė Karalystė yra suteikusi politinį prieglobstį.

REKLAMA
REKLAMA

****

Bostono (JAV) maratono finišo tiesiojoje 2013 metų balandžio 15 dieną nuaidėję sprogimai bloškė žmones žemėn, iš karto užmušė bent du (trečias mirė ligoninėje) ir sužeidė dešimtis maratono dalyvių. Vienas žuvusių – 8 metų berniukas. Ligoninių duomenimis, bent 138 asmenys gydomi, 17 būklė kritiška, 25 apibūdinama kaip „rimta“. Bent aštuoni iš pacientų – vaikai. Bent 10 žmonių, šaltinių teisėsaugoje duomenimis, teko amputuoti galūnes.

JAV teisėsaugai sulaikant du čečėnų tautybės įtariamus brolius šie atsišaudė, mėtėsi sprogmenimis. Vienas iš jų buvo rimtai sužeistas ir mirė ligoninėje. Šie įvykiai privertė JAV atsigręžti į įvykius Šiaurės Kaukaze.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

****

Žmogaus teisių organizacijos nevykusiais laiko Rusijos mėginimus legitimuoti Čečėnijos statusą ir santvarką. Ten nuo 2003 m. balandžio 2 dienos veikia regioninė konstitucija, priimta 2003 m. kovo 23 d. referendumu. Manoma, kad iš tikrųjų referendume dalyvavo kur kas mažiau žmonių, nei skelbia oficialios rinkimų komisijos ir Rusijos valdžios atstovai, be to, balsavo tūkstančiai Rusijos kariškių. Nors Maskva jau ne pirmi metai giriasi, jog pasipriešinimas nuslopintas, pastarąjį pusmetį išpuolių daugėjo ne tik Čečėnijoje. Smurtas ir kovos išplito Ingušijoje ir Dagestane, o net rusiškoje internetinėje žiniasklaidoje nuolat platinami pranešimai ligi šiol yra labai panašūs į intensyvaus partizaninio karo kroniką.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų