REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po rugsėjo 11-osios išpuolių, visame pasaulyje pradėtos vykdyti antiteroristinės iniciatyvos, daugiausia – Vidurio Rytuose. Skiriant tiek daug dėmesio vienam konkrečiam regionui, nesunku pamiršti, kad yra ir vietinių teroristinių grupuočių, kurios gali pridaryti bėdų iš vidaus. Skirtingai nuo užsienio teroristinių organizacijų šiems nusikaltėliams nereikia kirsti sienų, čia jie yra legalūs. Taip, pavyzdžiui, nutiko ir su pastarojo teroristinio išpuolio Bostone organizatoriais. Listverse.com pristato 10 teroristinių grupuočių, veikiančių Jungtinėse Valstijose.

Po rugsėjo 11-osios išpuolių, visame pasaulyje pradėtos vykdyti antiteroristinės iniciatyvos, daugiausia – Vidurio Rytuose. Skiriant tiek daug dėmesio vienam konkrečiam regionui, nesunku pamiršti, kad yra ir vietinių teroristinių grupuočių, kurios gali pridaryti bėdų iš vidaus. Skirtingai nuo užsienio teroristinių organizacijų šiems nusikaltėliams nereikia kirsti sienų, čia jie yra legalūs. Taip, pavyzdžiui, nutiko ir su pastarojo teroristinio išpuolio Bostone organizatoriais. Listverse.com pristato 10 teroristinių grupuočių, veikiančių Jungtinėse Valstijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Okupuok Volstritą“

Nors, suprantama, tai nėra oficialiai pripažinta teroristinė organizacija, FTB šį judėjimą tiria būtent šiuo kampu. „Okupuok Volstritą“ nariai buvo pasipiktinę tokia jiems prilipdyta etikete, pareiškę, kad yra taikus judėjimas. Tačiau nors šie žmonės net iš tolo pagal smurtavimo lygį neprilygsta likusioms šiame sąraše aprašytoms organizacijoms, vis dėlto jie toli gražu nėra visiškai taikūs.

REKLAMA

Organizacija sunaikino įvairios nuosavybės už milijonus dolerių. Užpuolimai, išprievartavimai, narkotikų vartojimas, vandalizmas – nusikaltimai, apie kuriuos pranešta prie daugelio „Okupuok Volstritą“ judėjimo palapinių miestelių. Daugybėje judėjimo susirinkimų save lyderiais pasiskelbę asmenys ragino visus pradėta smurtinę kampaniją, kovojant už ekonominę laisvę. Kiti pareikalavo buvusio JAV prezidento George‘o W. Busho egzekucijos.

REKLAMA
REKLAMA

Taiki organizacija? Toli gražu ne.

 

Fineho žyniai

Fineho žyniai yra tariamai krikščionybe besiremianti teroristinė organizacija, kuri smurtine veikla propaguoja savo neapykantos kupinas idėjas. Nepaisant jų tariamų krikščioniškų šaknų, žyniai kursto neapykantą iš esmės prieš bet ką, kas yra skirtingas nuo jų. Jie protestuoja prieš skirtingų rasių žmonių santykius, homoseksualumą, abortus, judaizmą, multikultūralizmą ir mokesčius. Jie reikalauja išskirtinai krikščioniškos valstybės, kurioje visi piliečiai būtų baltieji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Organizacijos nariai yra įvykdę išpuolius prieš abortų klinikas ir juose dirbančius gydytojus, planavo išpuolius prieš FTB būstines, bankus. FTB Fineho žynius vadina teroristine organizacija.

 

Žydu gynybos lyga

Dar viena smurtą naudojanti religinė grupuotė yra Žydų gynybos lyga. Ši organizacija siekia apsaugoti nuo antisemitizmo „bet kokiomis priemonėmis“, nors tuo pačiu metu ir kritikuoja teroristinius aktus. Žydų gynybos lyga įkurta 1968 metais, išgarsėjo dėl savo griežtos kritikos Sovietų Sąjungai. Savo galios piko metu turėjo apie 15 tūkstančių narių, pasiruošusių kovoti už organizacijos įsitikinimus.

REKLAMA

2004 metais FTB tyrimas nustatė, kad organizacija yra įvykdžiusi mažiausiai 15 teroristinių atakų vien tik devinto dešimtmečio metu. 2001 metais lygos lyderis Irvas Rubinas buvo suimtas, jam pateikti kaltinimai planuojant susprogdinti mečetę Los Andžele. Iš pradžių ketinusi kovoti prieš terorizmą, priespaudą ir skurdą, Žydų gynybos lyga virto tokia organizacija, prieš kurią turėti kovoti pati.

 

Žemės išlaisvinimo frontas

Būdama reikšminga Jungtinėse Valstijose, ši organizacija turi savo filialus visame Vakarų pasaulyje. Šie save „elfais“ vadinantys žmonės naudoja partizaninio karo taktiką, siekdami sutrukdyti Žemės ekosistemos naikinimui. Į šios taktikos lauką patenka brangios ir svarbios infrastruktūros (pavyzdžiui, elektros linijų) naikinimas.

REKLAMA

Išpuoliuose JAV dažniausiai naudojama ugnis: deginami slidinėjimo kurortai, medienos ruošos stovyklos ir pan. Frontas yra įvykdęs išpuolius ir prieš greito maisto restoranus, pavyzdžiui, „McDonald‘s“. Organizacija sunaikino Mičigano valstybinio universiteto laboratoriją, pareiškusi, kad joje vykdomi bandymai su genetiškai modifikuotais organizmais, kuriuos finansuoja kompanija „Monsanto“. Vėliau paaiškėjo, kad „Monsanto“ paaukojo 2000 dolerių penkių Afrikos studentų kelionei į biotechnologijų konferenciją apmokėti. „Elfai“ tik pareiškė, kad išpuolis vis tiek yra pateisinamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Dievo armija

Kaip ir Fineho žyniai, ši teroristinė labai savotiškai interpretuoja religinius tekstus. Organizacija pateisina smurtą kovoje su abortais ir homoseksualais. Dievo armija įvykdė ne vieną išpuolį prieš gėjų naktinius klubus bei abortų klinikas.

Liūdniausiai pagarsėjęs organizacijos narys, Ericas Rudolphas, 1996 metais padėjo bombą prie Atlantos olimpinių žaidynių miestelio. Sprogimo metu du žmonės žuvo, 150 buvo sužeista. 2005 metais E. Rudolphas, visiškai nesigailintis dėl savo poelgio, paaiškino, kad tai buvo būtina, nes tokiu būdu buvo atkreiptas dėmesys į valstybės politiką abortų klausimu.

REKLAMA

Beje, E. Rudolphas buvo suimtas. Jis prisipažino dėl dviejų aborto klinikų ir vieno gėjų klubo sprogdinimo. Jis įkalintas iki gyvos galvos.

 

Gyvūnų išlaisvinimo frontas

Gyvūnų išlaisvinimo frontas rengia išpuolius, kurių metu siekia išlaisvinti gyvūnus iš laboratorijų, fermų ar gamyklų. Jie tvirtina, kad yra nesmurtinė organizacija, ir savo veiksmus lygina su dujų kamerų griovimu holokausto metu.

Iš tiesų šie žmonės padaro milijoninę žalą nekaltiems ūkininkams ir mokslininkams. Neretai jie sužalojo ir pačius gyvūnus, kuriuos siekia išlaisvinti. Be to, dauguma gyvūnų, kuriuos išlaisvina frontas, neišgyvena laukinėje gamtoje.

REKLAMA

Nepaisant ideologinių požiūrių, bandymai su gyvūnais yra labai svarbus sveikatos apsaugos etapas, kai yra ieškoma naujų vaistų. Neretai Gyvūnų išlaisvinimo fronto atakos sustabdo svarbių vaistų bandymus, kurie kainuoja didžiulius pinigus tiek bandymus atliekančioms kompanijoms, tiek ir vartotojams.

 

Juodojo išlaisvinimo armija

Juodojo išlaisvinimo armija buvo įkurta 1970 metais. Jos tikslai buvo lygios teisės juodaodžiams JAV gyventojams. Priemonės – smurtas. Nors per ilgus metus organizacijos galia gerokai sumažėjo, armija net ir mūsų dienomis turi pasekėjų, kuris vadovaujasi originalia armijos vertybių sistema.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo galingumo piko metu Juodojo išlaisvinimo armija įvykdė daugybę nusikaltimų, nužudė mažiausiai 13 žmonių, apvoginėjo bankus. Žymiausias nusikaltimas – lėktuvo pagrobimas 1972 metais, kai armijos nariai pareikalavo 1 milijono JAV dolerių išpirkos.

 

Nepriklausomų piliečių judėjimas

Ši neseniai sukurta grupė vadovaujasi keistais įsitikinimais, kurie skatina smurtą ir anarchiją. Nepriklausomi piliečiai tiki, kad nors jie gyvena Jungtinėse Valstijose, jie yra nepriklausomi nuo valdžios. Todėl jie mano, kad neturėtų mokėti mokesčių, pripažinti įstatymus ar policininkus.

REKLAMA

Siekdami atkeršyti valdžiai už priespaudą jie pateikinėja tūkstančius bylų į teismus, siekdami juos užkimšti. Judėjimo nariai yra ne kartą užpuolę ir nužudę policininkus, grasino teisėjams ir politikams susidorojimu. Šie žmonės iš tiesų kelia grėsmę, nes nepripažįsta jokios viršenybės formos.

 

Crips

Aštuntajame dešimtmetyje Los Andžele sukurta Crips grupuotė iš pradžių siekė tiesiog apsaugoti savo rajoną nuo išorinių grėsmių. Tačiau vėliau grupuotė išaugo iki 30 tūkstančių narių visose Jungtinėse Valstijose.

REKLAMA

Organizacija neturi konkrečios savo vertybių sistemos ar tikslų, veikia daugiausia impulsyviai, nesiskaitydama su niekuo. Žmogžudystes naudoja tiek visuomenei, tiek priešiškoms grupuotėms įbauginti.

Crips taip pat kaltinami didžiulio masto narkotikų platinimu. FTB organizaciją pripažįsta kaip negailestingą ir nenuspėjamą, kuri tęsia savo veiklą ir praėjus 40 metams po susikūrimo.

 

Kukluksklanas

Turbūt liūdniausiai pagarsėjusi organizacija šiame sąraše. Kukluksklanas neramumus JAV kelia jau nuo 1865 metų, pasibaigus pilietiniam karui. Įkurta konfederatų veteranų, ši grupė siekė atstatyti ir palaikyti baltųjų viršenybę, žiauriai puldinėdama juodaodžius ir juos palaikiusius.

REKLAMA
REKLAMA

Organizacija atsakinga už daugybės reikšmingų afroamerikiečių nužudymus – politikų, religinių autoritetų ir visuomeninių lyderių. Šiandien Kukluksklanas fokusuojasi ties nelegaliais imigrantais, homoseksualais ir tais pačiais afroamerikiečiais. Klanas tapo bene visų baltųjų viršenybės organizacijų pagrindu...  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų