REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandžio 17 dieną Lietuvos mokinių parlamentas (LMP) viešu laišku kreipėsi į visus aukščiausius šalies pareigūnus ir visus Lietuvos žmones. Laiške reiškiamas susirūpinimas dėl Švietimo ir mokslo ministro Dainiaus Pavalkio pasirašyto įsakymo, kuriuo neribotam laikui nustatomos lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio egzamino vertinimų lengvatos tautinių mažumų mokyklų moksleiviams.

REKLAMA
REKLAMA

„Reiškiame didelį nusivylimą Švietimo ir mokslo ministerija bei valdančiąja Seimo koalicija dėl neapgalvoto sprendimo, kuriuo yra diskriminuojami lietuviškų mokyklų abiturientai ir yra panaikinamos lygios teisės, stojant į aukštąsias mokyklas. Po tokio abiturientų likimą ,,statančio ant kortos“ įsakymo dar labiau padidėja jaunų žmonių nepasitikėjimas dabartiniais Lietuvos politikais, kurių veiksmai, mūsų akimis, griauna valstybės demokratijos pamatus “, – kategorišką požiūrį į valdančiųjų veiksmus išsakė Lietuvos moksleiviai.

REKLAMA

LMP priekaištų susilaukia ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, šių metų kovo 29 dieną priėmęs sprendimą nukelti skundo dėl lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio egzamino vertinimo pakeitimo svarstymą iki liepos mėnesio, kai valstybinių egzaminų laikymas jau pasibaigęs.

Moksleiviai neapsiriboja susirūpinimu ir siekia, kad būtų suvienodintas lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų abiturientų lietuvių kalbos ir literatūros valstybinio egzamino vertinimas. „Prašome Jus būti neabejingus šioje situacijoje ir padaryti viską, kad būtų užtikrintos visų abiturientų lygios teisės stojant į valstybės finansuojamas studijų vietas“, – rašoma LMP pirmininko J.Vaidelio ir LMP Marijampolės regiono skyriaus pirmininkės A.Geležiūtės pasirašytame laiške.

REKLAMA
REKLAMA

Primename, jog dar 2002 m. buvo pasirašytas susitarimas, pagal kurį buvo numatyta ateityje suvienodinti lietuvių kalbos ir literatūros bei valstybinės kalbos egzamino užduotis ir vertinimą lietuviškų ir tautinių mažumų mokyklų moksleiviams. Visgi tautinių mažumų mokyklos ir toliau ruošė mokinius palengvintiems valstybinės kalbos egzaminams, dėl ko kilo tautinių mažumų pasipriešinimas 2011 metais, paskelbus apie egzaminų tvarkos suvienodinimą nuo 2013 metų. Šių metų vasario 20 dieną suvienodinimą neribotam laikui atidėjęs ir papildomų lengvatų tautinių mažumų mokyklų abiturientams suteikęs Švietimo ir mokslo ministras D. Pavalkis viešai pripažino, jog toks sprendimas nulemtas valdančioje koalicijoje esančios Lietuvos lenkų rinkimų akcijos spaudimo.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų