REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Iki galo nėra aišku, ar premjeras Algirdas Butkevičius ir jo komanda nuoširdžiai rūpinasi Visagino atominės elektrinės (VAE) projekto sėkme ir nori jį pagerinti ir ką būtent bei kaip ruošiasi keisti“, – teigia Seimo narys, opozicinės Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Jurgis Razma.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak J. Razmos, kol kas akivaizdu, kad atėję į valdžią ir gavę visą informaciją apie projektą valdantieji nedaug tepažengė į priekį. „Kuriuos būtent projekto aspektus jie ryžtųsi keisti? Toks klausimas, manau, kyla ir investuotojui. Pagrindinis dalykas, žinoma, yra reaktoriaus kaina. Jei paaiškėtų, kad ji valdantiesiems netinkama, tai gerokai komplikuotų padėtį. Labai norėtųsi tikėti, jog reiškiamos abejonės yra nuoširdus rūpestis, kad projektas būtų vykdomas kuo sklandžiau“, – sakė politikas portalui balsas.lt.

REKLAMA

Jis taip pat pabrėžė, kad tiek strateginis investuotojas, tiek (projekte formaliai dar tarsi dalyvaujančios – balsas.lt) Latvija ir Estija laukia aiškių atsakymų ir diskusijos negali tęstis amžinai.

J. Razma pareiškė dar kartą atmetąs valdančiųjų teiginius, kad buvusi centro dešinioji valdžios koalicija neteikė tuometinei opozicijai informacijos apie projektą. „Jau ne kartą sakiau ir dar sykį pakartosiu – Vyriausybės slaptojoje kanceliarijoje yra visa medžiaga. Praėjusios kadencijos metu su ja teikėsi susipažinti tik keturi Seimo nariai, tarp jų nebuvo nė vieno socieldemokrato, Darbo partijos ar „Tvarkos ir teisingumo“ atstovo. Nenuostabu, kad dabar jie skelbiasi nespėjantys, dar neįsigilinę. O juk turėjo teisę dirbti su slapta informacija ir galėjo domėtis jau tada. Tai ir verčia abejoti nuoširdumu“, – aiškino jis portalui balsas.lt.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuva liks branduolinės energetikos šalis, tačiau reikia ieškoti, kaip atpiginti elektros energijos, kurią gamintų VAE, kainą. Taip pirmadienį, pasibaigus Strateginio komiteto posėdžiui, žurnalistams sakė premjeras Algirdas Butkevičius. Tiesa, kaip tai padaryti, kol kas nedetalizuota.

Lietuvos gyventojai per pernai spalį vykusį referendumą pasisakė nepritariantyss VAE projektui. Tuomet už naujos atominės elektrinės statybą balsavo 34,09 proc., prieš statybą pasisakė net 62,68 proc. referendume dalyvavusių piliečių.

Naują Visagino atominę elektrinę, pagal buvusios valdžios palaimintus planus, buvo tikimasi pastatyti iki 2020–2022 metų. Planuota, kad VAE statybos turėtų kainuoti iki 5 mlrd. eurų. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dar 2011 m. gruodį Vilniuje pasirašytame susitarime dėl VAE Koncesijos sutarties pagrindinių nuostatų buvo nustatyta, kokią dalį Japonijos bendrovė „Hitachi“, veikianti konsorciume su amerikiečių kompanija „General Electric“, investuotų į jėgainę.

Strateginiu partneriu statant naują atominę elektrinę Lietuvoje korporacija „Hitachi“ išrinkta 2011 m. liepą, kai laimėjoi konkursą, kuriame taip pat dalyvavo JAV bendrovė „Westinghouse Electric Company“. „Hitachi“ pasiūlė Lietuvai maždaug 1300 megavatų galios reaktorių. „Westinghouse“ pasiūlytas reaktorius – maždaug 1150 megavatų.

Pagal ankstesnės valdžios skelbtus planus, kuriais abejojo ir opozicija, ir didelė dalis ekspertų, elektros gamybos savikaina VAE sudarytų 7–10 centų už kilovatvalandę, paskolų priežiūros (kapitalo) išlaidos 2021–2039 m. sudarys apie 10–25 centus už kilovatvalandę. Tuo metu prognozuota, kad elektros rinkos kaina Baltijos regione 2012–2028 m. nusistovės apie 17–25 centus už kilovatvalandę.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų