REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kontrolė – dirbtinės saulės mėgėjų labui

Inga SMALSKIENĖ

Nors pastaruoju metu mėgautis dirbtiniais saulės spinduliais kur kas saugiau, specialistai įspėja neprarasti budrumo.

REKLAMA
REKLAMA

Trokštantieji įdegti ėjo ir eis į soliariumus – gąsdinimai apie pavojų sveikatai nepadės. Tai puikiai žinantys Panevėžio visuomenės sveikatos centro specialistai nuolat stebi soliariumų darbą ir kontroliuoja, kad jų teikiamos paslaugos būtų saugios.

REKLAMA

Nuo 2008-ųjų iki 2010-ųjų Panevėžyje fizinių ir juridinių asmenų, turinčių leidimą teikti soliariumų paslaugas, daugėjo, o 2011–2013 metais – mažėjo.

Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Vida Vyčienė sako, kad 2008 metais centras buvo išdavęs 23, 2009 metais – 25, 2010 metais – 27 leidimus. Tačiau jau po metų šių paslaugų teikėjų sumažėjo septyniais ir liko dvidešimt. Pernai jų buvo devyniolika, o šiais metais yra šešiolika. Mieste veikia trylika salonų, kuriuose yra soliariumų įranga.

REKLAMA
REKLAMA

Negali viršyti nustatytos normos

Pasak vedėjos, ekonominė krizė nebuvo svarbiausia priežastis, kodėl sumažėjo soliariumų paslaugų teikėjų.

Jos teigimu, taip atsitiko sugriežtinus reikalavimus.

2009 metų lapkritį įsigaliojusioje higienos normoje buvo labai aiškiai reglamentuota soliariumų įrangos ultravioletinių spindulių skleidžiama veiksmingoji energinė apšvieta. T. y. nustatyta, kokią didžiausią apšvietą gali skleisti soliariumų lempos. Higienos normoje pasakyta, kad ji negali viršyti 0,3 W į kv. m. Anksčiau teisės aktai neapibrėžė reikalavimų apšvietai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Verslininkams teko keisti visas soliariumų įrangos lempas, tam reikėjo papildomų investicijų. Matyt, ne visiems jos apsimokėjo ir dalis tiesiog atsisakė verslo.

Tais pačiais 2009 metais Visuomenės sveikatos centras solia-riumuose atliko bandomuosius matavimus.

Rezultatai pribloškė specialistus. Visuose soliariumuose apšvieta leistiną normą viršijo kelis kartus.

V. Vyčienė sako, kad apskritai tuo metu soliariumai buvo viena iš tų grožio paslaugų, kurios kėlė didžiausią galvos skausmą visuomenės sveikatos specialistams.

2009-aisiais įvairių higienos normų pažeidimų jie rasdavo 77 proc., 2010-aisiais – 88 proc, 2011-aisiais – 53 proc. patikrintų soliariumų. Iki pat 2011 metų jose dominavo pažeidimai, susiję su per didele apšvieta. Ji buvo viršijama net 75 proc. soliariumų.

REKLAMA

2011 metais situacija pasikeitė į gera. Jau tik 6 proc. soliariumų neatitiko apšvietos normos. Vadinasi, jų savininkai senas lempas pakeitė į saugesnes.

Tiesa, buvo nustatyta, kad pusė soliariumų pažeidė kitus higienos normos reikalavimus.

Pernai ir šiemet visuomenės sveikatos specialistų priekaištus išgirdo mažiau soliariumų.

Kenkia patys sau

Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja neslėpė: buvo sunku pasiekti, kad soliariumų savininkai į įrangą įmontuotų saugesnes lempas, jas reguliariai keistų.

Iš pradžių ant tikrintojų verslininkai labai pyko, nors jie ne tik reikalavo, bet ir aiškino, rengė seminarus. Verslininkai kritikavo ir higienos normą, skundėsi, kad žlugdomas jų verslas.

REKLAMA

Apšvietą reglamentuojantis teisės aktas buvo notifikuotas Europos Komisijos. Vadinasi, soliariumams keliami visiškai pagrįsti reikalavimai.

Visuomenės sveikatos centro darbuotojus stebino ir kai kurių klientų reakcija. Jauni žmonės specialistų vizitus į soliariumus ir reikalavimus saugių lempų traktavo kaip trukdymą.

„Manau, kad tokia klientų reakcija kilo dėl jų neišprusimo ar jaunatviško nerūpestingumo. Jaunuoliui gražus kūnas svarbiau už sveikatą. Gaila, kad taip mąstančiųjų ir dabar dar gana daug“, – kalbėjo vedėja. V. Vyčienės teigimu, ir dabar pasitaiko soliariumuose rasti lempų, viršijančių leistiną apšvietą, bet jie reti. Pernai tik 4 proc. matavimų neatitiko nustatytų reikalavimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pirmąjį šių metų ketvirtį buvo patikrintos šešios mieste soliariumų paslaugas teikiančios įmonės. Iš jų dviejose lempų apšvieta viršijo leistiną normą.

V. Vyčienė pabrėžė, kad pastaruoju metu soliariumai apšvietos normą viršija nedaug. Tie saulės vonių mėgėjai, kurie dažnai lankėsi soliariumuose iki 2009 metų pabaigos, iš tiesų smarkiai rizikavo savo sveikata.

Lėtesnis įdegis – saugesnis

Prieš kurį laiką buvo labai populiarūs vadinamieji turbosoliariumai. Reklamos skelbė, kad tokiuose galima greitai ir gražiai įdegti. Ar iš tiesų įmanomas saugus greitas įdegis?

REKLAMA

Pasak V. Vyčienės, jeigu soliariumuose yra saugios lempos, įdegama lėčiau. Greitas įdegis – ženklas, kad lempos skleidžia per stiprią apšvietą.

Soliariumų klientai negali nustatyti, ar lempos saugios. Specialistai pataria paslaugos teikėjo paprašyti suteikti informaciją apie soliariumo įrangos spindulių techninę charakteristiką, lempų keitimą, jų skleidžiamos apšvietos dydį, taip pat apie gamintojo rekomenduojamą deginimosi trukmę, patalpoms valyti naudojamas medžiagas.

Vedėjos teigimu, kartais soliariumų lankytojams kyla dvejonių dėl lempų saugumo. Vienas klientas kažkokiu buitiniu aparatu išmatavo lempų apšvietą ir sunerimo, kad ji viršijo normą.

REKLAMA

Tą soliariumą Visuomenės sveikatos centras buvo patikrinęs, jame lempų skleidžiamų spindulių apšvieta iš tiesų neatitiko normų. Solia-riumo savininkas buvo įpareigotas pašalinti pažeidimus. Per grįžtamąją kontrolę paaiškėjo, kad pakeistos tik kelios lempos, o apšvieta vis tiek viršija normą. Savininkas įsipareigojo laikinai uždaryti soliariumą, kol nusipirks naujų lempų.

Kitas asmuo visuomenės sveikatos specialistams nurodė du soliariumus, kurių savininkai esą gudrauja. Žmogus teigė, kad po jų vizito saugios lempos išsukamos ir sudedamos stipresnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visuomenės sveikatos centras patikrino tą informaciją. Paaiškėjo, kad viename iš dviejų soliariumų lempos skleidė per didelę apšvietą. __________________________________________ Padeda stiprinti imunitetą

Evelina Laurenčikė

soliariumo studijos „Saulės sala“ atstovė

Dažnai pamirštame, kad UV spindulių poveikis labai svarbus tam, kad kūnas išlaikytų pakankamą vitamino D kiekį, o jis turi teigiamo poveikio visai imuninei sistemai.

Apie 90 proc. šio galingo vitamino atsiranda, kai kūną veikia saulės šviesa, o tik 10 proc. gaunama iš maisto. Vitamino D stygius didina riziką susirgti įvairių rūšių vėžiu, cukriniu diabetu, širdies ir kraujagyslių, inkstų, kepenų, autoimuninėmis ir kitomis ligomis. Į mūsų studiją ateina klientų, kurie gydosi įvairias odos ligas, depresiją. Jiems gydytojai rekomenduoja pasitelkti į pagalbą būtent UV spindulius. Tačiau svarbu viską daryti saikingai. __________________________________________ Neįvertina pavojaus

REKLAMA

Vidas Brazaitis

Respublikinės Panevėžio ligoninės dermatologas

Dermatologai nerekomenduoja degintis soliariumuose. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) soliariumus ir kitus ultravioletinės spinduliuotės šaltinius pripažino vėžio sukėlėjais ir priskyrė juos prie aukščiausios kategorijos vėžio rizikos veiksnių.

Kita vertus, tą riziką sumažina protingas mėgavimasis dirbtinės saulės spinduliais. Labai svarbu neperlenkti lazdos – nesideginti ilgiau ir dažniau nei rekomenduojama. Organizmas kaupia ultravioletinius spindulius.

Didelis jų kiekis yra kenksmingas.

Taip pat reikėtų atsižvelgti į savo odos tipą, pigmentaciją, sveikatos būklę. Kaip žinia, šviesios odos, strazdanotiems, turintiems apgamų žmonėms geriau vengti soliariumų.

REKLAMA

Vartojant kai kuriuos medikamentus padidėja jautrumas saulei. Tad kiekvienu atveju reikėtų pasitarti su gydytoju.

Man yra tekę gydyti soliariumuose odą smarkiai nudegusias merginas. Jos deginosi ilgiau ir dažniau nei leistina, naudojo įdegį skatinančias priemones.

Labai pavojingas saulės ir ultravioletinių spindulių derinys. Jeigu žmogus kaitinasi paplūdimyje, o paskui keliauja į soliariumą ar atvirkščiai, jis smarkiai rizikuoja susirgti odos vėžiu.

Soliariumų mėgėjai žino, kad ultravioletiniai spinduliai naudojami tam tikroms odos ligoms gydyti. Iš tiesų taip, tačiau tai daroma labai dozuotai, be to, specialia medicinos įranga, iš kurios eliminuotas kenksmingas ultravioletinių spindulių spektras.

REKLAMA
REKLAMA

Tokią yra įsigijusi ir Panevėžio ligoninė. Sergantieji žvyneline, atopiniu dermatitu, odos limfomomis, lėtinėmis egzemomis ir kitomis ligomis netrukus bus pradėti gydyti puvaterapija – kombinuotaisiais ultravioletiniais spinduliais. Patarimai

Internete yra daug informacijos soliariumų lankytojams, kaip saugiau naudotis dirbtinės saulės spinduliais.

V. Vyčienė pataria nepatingėti visa tai perskaityti, susipažinti su deginimosi režimu ir trukme, o soliariume visada paprašyti užpildyti paslaugų teikimo kortelę.

Specialistė akcentavo kelis, jos nuomone, svarbiausius aspektus, į kuriuos soliariumų lankytojai turėtų atkreipti ypatingą dėmesį.

Degintis derėtų švariu veidu ir kūnu, prieš seansą netepti jo nei kremais, nei losjonais. Nerekomenduojamos ir įdegį skatinančios priemonės.

Būtinai reikėtų dengti krūtis, naudoti apsauginius akinius. Deginimasis užsimerkus neapsaugos akių nuo ultravioletinių spindulių.

Soliariumų reikėtų vengti šviesios odos, šviesių plaukų, mėlynų akių žmonėms, ypač turintiems apgamų, strazdanų, anksčiau patyrusiems nudegimų.

Dirbtinė saulė pavojinga sirgusiesiems odos vėžiu ar turintiesiems juo sirgusių šeimos narių. Soliariumuose negalima lankytis jaunesniems kaip 18 metų asmenims.

REKLAMA

Nereikėtų lankytis soliariumuose tiems, kurie vartoja antibiotikus, antidepresantus, kontraceptinius ir kai kuriuos kitus vaistus.

Ultravioletiniai spinduliai gali paskatinti nepageidaujamas organizmo reakcijas, pradedant odos bėrimais, paraudimais, baigiant didesniais sveikatos sutrikimais.

Tarp dviejų deginimųsi būtina ne trumpesnė kaip 48 valandų pertrauka, degintis saulėje tą pačią dieną negalima.

Manoma, kad saugu lankytis soliariume ne dažniau kaip du kartus per savaitę ir ne dažniau kaip 30 kartų per metus.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų