REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei neseniai pradėjai dirbti pirmojoje savo gyvenime darbovietėje, šis straipsnis ne Tau, nes tokiu atveju būtų galima parašyti atskirą patarimų enciklopediją. Tačiau jeigu jau keiti darbą, o gal net ir veiklos sritį, puikiai pasirodei pokalbyje dėl darbo ir pirmadienį keliausi į naują biurą, susipažink su šiomis rekomendacijomis, kurios, tikėkimės, Tau pravers.

REKLAMA
REKLAMA

Taisyklė Nr. 1: tiesiog nusiramink

Taigi, pirmą dieną įsitaisei prie naujo stalo ir jau ketini apstulbinti vadovus savo nesuskaičiuojamais talentais. Nieko neišeis, nes tiesiog Tu dabar esi streso būsenos.

REKLAMA

Prakaituoja rankos? Krato lengvas drebulys? Tokie ir panašūs simptomai priklauso nuo Tavo asmeninių savybių. Patekęs į įtemptą situaciją bandai įrodyti, kad esi geriausias, bet tai sukelia tik dar labiau susiveli. Jei stengsiesi verstis per galvą, tik pridarysi dvigubai daugiau klaidų.

Beje, jei jau suklydai, nebijok prisipažinti. Ir dar pasiūlyk galimus sprendimo būdus. Giliai įkvėpk ir prisimink, kad neklysta tik angelai, o jie danguje. Taisyklė Nr. 2: įtempk ausis ir klausk

REKLAMA
REKLAMA

Greičiausiai nauja informacija liesis aplink nesustojančia upe. Dabar Tavo pagrindinė užduotis yra stengtis, kad didžioji jos dalis liktų galvoje. Tau pasisekė, jei ant naujo darbo slenksčio sutikai darbuotoją, kuris Tave paglobos ir supažindins su:

1. pareigybės instrukcijomis. Kitaip tariant, informuos apie Tavo pareigas;

2. vidaus tvarkos taisyklėmis. Sužinosi, ar darbo vietoje gali gerti arbatą su sausainiais, kiek kartų per dieną gali daryti pertraukėlės ir kiek trunka pietų pertrauka;

3. tam tikromis smulkmenomis. Būtų idealu, jei sužinotum ir šiek tiek detalių – pavyzdžiui, gal Tavo šefas yra blaivininkas. Tačiau tikėtina, kad šias smulkmenas Tau teks susižvejoti pačiam.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Todėl akylai stebėk ir klausyk, kas vyksta aplink. Nesigėdyk klausti. Kartais nepaklausęs sugaiši dvigubai daugiau laiko aiškindamasis pats. Nebūtina kas porą minučių lakstyti ir blaškyti kolegas savo klausimais, verčiau kreiptis į bendradarbius su klausimų sąrašu. Taisyklė Nr. 3: šypsokis

Socialinė adaptacija yra ne mažiau svarbus aspektas. Kol esi naujokas, Tave dažnai dursto žvilgsniais ir bando traukti per dantį. Ką gi, atsimink, kad esant tokiai situacijai Tau padės geranoriškumas ir plati šypsena. Būk komunikabilus ir kuklus. Pirmosiomis dienomis nebandyk įdiegti savo tvarkos, bet ir nenusileisk iki atpirkimo ožio pozicijos. Nesileisk išmušamas iš pusiausvyros.

REKLAMA

Didelį dėmesį skirk išvaizdai. Renkis pagal aprangos kodą, jei toks egzistuoja, ir net jei leidžiamas laisvesnis stilius – nesirink ekstravagantiškų drabužių. Vėliau galėsi nuspręsti, kas tinka konkrečioje situacijoje, tačiau dabar verčiau vengti išsišokimo. Netinkama naujoko išvaizda gali sulaukti daug „senių“ pastabų ir kritikos. Taisyklė Nr. 4, 5, 6 ir t. t.:

Nesivelk į apkalbas. Svetimų marškinių skalbimas nėra tinkama veikla, o ypač jei esi naujokas. Todėl venk asmeninių pokalbių mobiliuoju telefonu ir jokiu būdu neaptarinėk privačių dalykų darbiniu telefonu. Na, jei iškilo degantis reikalas, blogiausiu atveju išeik iš patalpos.

REKLAMA

Neužsisėdėk iki išnaktų. Kiurksojimas biure iki vakaro dažniausiai reiškia, kad nesugebi susitvarkyti su savo pareigomis ir planuoti darbo dienos. Arba bandai padaryti įspūdį vadovybei. Tačiau nei viena, nei kita nėra gerai.

Be abejo, dumti iš darbo vietos, vos tik rodyklės išmušė penkias, irgi neverta, todėl geriausia taktika – pajusti aukso vidurį ir jo laikytis.

Atmink, kiekviena organizacija yra sudėtingas mechanizmas. O norėdamas tapti visaverčiu jo sraigteliu turėsi bent kelis mėnesius paplušėti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų