REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vieno lygtinai paleisto nuteistojo priežiūra per mėnesį šalies biudžetui kainuoja apie 10 tūkstančių litų, o per metus – daugiau nei 100 tūkstančių litų.

REKLAMA
REKLAMA

Pernai liepos mėnesį įsigaliojus naujai nuteistųjų lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigų tvarkai, šiuo metu 29 asmenys nešioja specialų prietaisą, susidedantį iš ant kojos uždėtos elektroninės apyrankės ir namuose įrengto siųstuvo.

REKLAMA

Šių asmenų dienotvarkė griežtai sureguliuota. Paleistiesiems į laisvę draudžiama atitolti nuo prietaiso didesniu nei 100 metrų atstumu, be to, jie privalo registruotis kas dvi valandas.

Priežiūros kontrolę vykdantys prokurorai portalui Balsas.lt sakė, kad dėl elektroninių prietaisų netobulumo kyla nemažai keblumų.

Jeigu namas yra dviejų aukštų, tai nuėjus toliau, prietaisas iškart įjungia aliarmo signalą ir teisėsaugininkai privalo skubiai reaguoti.

REKLAMA
REKLAMA

Patikrinus paaiškėja, kad lygtinai paleistas asmuo tuo metu iš tikrųjų yra namuose.

„Labai daug nesusipratimų. Dėl to kenčia priežiūros sistema, trukdosi darbuotojai, kurių ir taip yra pernelyg mažai“, - sakė Vilniaus miesto apylinkės prokuroras Armandas Vainauskas.

Pasak jo, dėl šių priežasčių susidarančio dienotvarkės nesilaikymo įspūdžio, keli nuteistieji vos nebuvo grąžinti atgal.

Be to, teigė prokuroras, nuteistiesiems uždrausta vartoti svaigalus, o tai kontroliuoti sudėtinga. A. Vainauskas informavo, kad iki balandžio 12 dienos laisvės atėmimo vietose gauta 2942 nuteistųjų prašymai lygtinai paleisti iš pataisos įstaigų. 190 nuteistųjų pareiškė norą išeiti į laisvę lygtinai, taikant jiems intensyvią priežiūrą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Valstybei vieno lygtinai paleisto asmens priežiūra kainuoja net 10 tūkstančių litų mėnesiui. Tai yra labai brangu“, - apgailestavo prokuroras.

Beje, įkalinimo įstaigoje vienam kaliniui išlaikyti per mėnesį skiriama 1500 litų.

Šiuo metu Lietuvos įkalinimo įstaigose veikia 14 lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijų, kurios nagrinėja nuteistųjų prašymus paleisti, socialinio tyrimo išvadas, vertina nuteistųjų elgesį bausmės atlikimo metu, jiems taikytas socialinės reabilitacijos priemones ir jų įvykdymo rezultatus, nusikalstamo elgesio riziką ir kitas aplinkybes, kurios gali turėti įtakos sprendimui dėl lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos taikymo konkrečiu atveju.

REKLAMA

Šiemet jau įvyko 344 lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijų posėdžiai, kurių metu buvo priimti sprendimai taikyti arba netaikyti konkretiems asmenims lygtinį paleidimą, nustatytos auklėjamojo ar baudžiamojo poveikio priemonės, pareigos, kurias tikslinga nustatyti paleidžiamiems nuteistiesiems, teiktos rekomendacijos pataisos įstaigoms ir nuteistiesiems dėl socialinės reabilitacijos ir nuteistojo nusikalstamo elgesio rizikos mažinimo.

Per posėdžius išnagrinėta ir apsvarstyta 2926 nuteistųjų prašymai ir dėl jų parengtos socialinio tyrimo išvados.

REKLAMA

Iš jų - 159 prašymų dėl paleidimo į laisvę taikant intensyvią priežiūrą. Dėl 1550 nuteistųjų Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijos priėmė sprendimus taikyti lygtinį paleidimą iš pataisos įstaigos, o 1374 asmenims nuspręsta netaikyti lygtinio paleidimo ir pakartotiniai šių nuteistųjų prašymų svarstymai atidėti laikotarpiui iki šešerių mėnesių.

Lygtinio paleidimo iš pataisos įstaigos komisijų sprendimai teikiami svarstyti bei tvirtinti teismams.

Šiuo metu teismai pritarė 808 asmenų paleidimui, o atmetė 577 pasiūlymus.

Taikant naująją nuteistųjų lygtinio paleidimo iš laisvės atėmimo vietų tvarką į laisvę jau paleista 775 nuteistieji.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų