REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos valstybės sieną oro erdvėje kirtusio Baltarusijos naikintuvo skrydis - nedidelis pažeidimas, kurį Lietuvos atsakingos tarnybos spėjo laiku užfiksuoti, penktadienį komentuodamas įvykį sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

REKLAMA
REKLAMA

"Mes iš tikrųjų sureagavome fiksuodami tą įvykį ir, manau, kad pakankamai greitai tas įvykis baigėsi. Jis atitiko visas procedūras, kurios buvo. Tai aš džiaugiuosi, kad mes turėjome tikrai pakankamai tvirtą gerą kontrolę ir, sakyčiau, visai neblogą ryšį su kaimynais baltarusiais, kada, matydami tokią situaciją, mes galime jiems paskambinti ir informuoti, gauti jų reakciją", - penktadienį žurnalistams sakė J.Olekas.

REKLAMA

Paklaustas, ar buvo į orą pakelti Lietuvos karinių oro pajėgų bazėje Šiauliuose dislokuoti NATO oro policiją Baltijos šalyse atliekantys naikintuvai, J.Olekas teigė, kad pažeidimas buvęs nedidelis ir "papildomai reaguoti nereikėjo".

"Pirmiausia buvo spėta užfiksuoti patį faktą, kad artėja lėktuvas ir įskrenda, bet kadangi buvo toks nedidelis pažeidimas ir išskridimas atgal, mums nereikėjo kaip nors papildomai reaguoti", - teigė J.Olekas.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) ketvirtadienį pranešė, kad Baltarusijos karinis orlaivis trečiadienį pažeidė Lietuvos oro erdvę, dėl šio incidento ketvirtadienį Baltarusijai įteikta nota.

Pasak Lietuvos URM, trečiadienį 13.05 val. Lietuvos laiku užfiksuota, kad Baltarusijos karinis orlaivis "MiG-29" pažeidė Lietuvos valstybės sieną oro erdvėje, įskrisdamas į Lietuvos teritoriją ties Varėnos rajono Pogarendos kaimu ir išbūdamas virš Lietuvos teritorijos apie dvi minutes.

Baltarusijos gynybos ministerija ketvirtadienio vakarą pranešė, kad naikintuvas "MiG - 29" trečiadienį pakeltas į orą, įtarus Baltarusijos oro erdvės pažeidimą. Jis esą skrido palei valstybės sieną su Lietuva. Vėliau nustatyta, kad Baltarusijos oro erdvės pažeidimu palaikytas migruojančių paukščių skrydis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

"Tai yra jų paaiškinimas, mūsų radarai fiksavo, galima sakyti, nedidelį pažeidimą, nes tai truko labai trumpai ir į mūsų erdvę buvo įskrista ne tiek daug, bet mes priimame šį paaiškinimą ir pateiksime savo faktus jiems", - sakė ministras J.Olekas, paklaustas, kaip vertina Baltarusijos pusės pateiktą paaiškinimą.

Baltarusijos ambasadai Lietuvoje ketvirtadienį įteiktoje notoje "prašoma pateikti visapusišką informaciją dėl Lietuvos oro erdvės pažeidimo ir imtis žingsnių, kuriais būtų užkirstas kelias panašiems incidentams ateityje".

Šis incidentas sutapo su Baltarusijos premjero Michailo Miasnikovičiaus vizitu Lietuvoje trečiadienį ir ketvirtadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų