REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Praėjus kelioms dienoms po teroro akto Bostone, FTB vis dar ieško kaltininkų. O kiek laiko trukdavo kaltininkų paieškos po ankstesnių teroro aktų Jungtinėse Valstijose? Istorija byloja, kad įvairiai.

REKLAMA
REKLAMA

Teroro aktas Oklahoma City mieste. 90 minučių

1995 metų balandžio 19 dieną priešais Alftedo P. Murraho federalinį pastatą Oklahoma City mieste buvo susprogdintas sunkvežimis, prikrautas sprogstamųjų medžiagų. Buvo sugriauta didelė septynių aukštų pastato dalis, žuvo 168 žmonės, tarp jų 19 vaikų, o per 680 žmonių buvo sužeista. Kaltininkas Timothy McVeighas buvo sulaikytas po 90 minučių.

REKLAMA

Pirmasis teroro aktas prieš Pasaulio prekybos centrą. 6 dienos

1993 metų vasario 26 diena. Prie Pasaulio prekybos centro šiaurinio dangoraižio buvo susprogdintas sunkvežimis, kuriame buvo 680 kg sprogstamųjų medžiagų. Nusikaltėliai tikėjosi, kad bomba pažeis dangoraižio laikančiąsias konstrukcijas ir jis nugrius. Per šį teroro aktą žuvo 6 žmonės, virš tūkstančio buvo sužeista.

Vienas iš kaltininkų, Mohammadas Salamehas buvo suimtas praėjus 6 dienoms po teroro akto.

Unabomberis. Keliolika metų

Theodore Kaczynski, kuriam FTB davė „Unabomberio“ pravardę, nuo 1978 iki 1995 metų siuntinėjo įvairiems žmonėms Jungtinėse Valstijose laiškus-bombas. Beveik per 18 metų jo siuntinukai pražudė 3 žmones, 29 sužeidė.T. Kaczynski buvo labai atsargus, todėl taip ilgai jo negalėjo sulaikyti, o jo bylos tyrimas atsiėjo brangiausiai ir truko ilgiausiai FTB istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

1995 metų rugsėjo 19 dieną du JAV laikraščiai išspausdino anoniminį „Kaczynskio manifestą“, kuriame jis įspėjo apie grėsmes, kylančias iš technologijų vystymosi. „Manifesto“ autoriaus mintys pasirodė žinomos Kaczynskio broliui, kuris nurodė jį kaip kaltininką. 1996 metų balandžio 3 dieną Unabomberis buvo sulaikytas.

Teroro aktas Atlantoje Olimpinių žaidynių metu. 6 metai

1996 metų liepos 27 dieną sprogimas Olimpiniame parke, Vykstant Olimpinėms žaidynėms Atlantoje, nusinešė dviejų žmonių gyvybes, per šimtą buvo sužalota. Policija prieš kelias minutes iki sprogimo gavo informacijos apie krepšį, kuriame galimai yra bomba. Jį pastebėjo vienas iš apsaugos darbuotojų Richardas Jewellas, kuris vėliau tapo pagrindiniu įtariamuoju šioje byloje. Tačiau po keleto mėnesių jam mesti kaltinimai buvo panaikinti. Tikrasis kaltininkas, dešinysis ekstremistas Ericas Robertas Rudolphas, buvo suimtas tik 2003 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Išpuolis prieš JAV ambasadas Kenijoje ir Tanzanijoje. Kelios dienos

1998 metų rugpjūčio 7 dieną beveik tuo pačiu metu priešais JAV ambasadas Kenijoje ir Tanzanijoje buvo susprogdinti pikapai, prikrauti sprogstamųjų medžiagų. Per išpuolį žuvo 224 žmonės, virš 4 tūkstančių buvo sužeista.

Per kelias dienas amerikiečių tyrėjai nustatė, kad už šį teroro aktą yra atsakingas Osama bin Ladenas, kuris buvo atakų smegenimis. JAV prezidentas Billas Clintonas išleido įsakymą apšaudyti taikinius Afganistane ir Sudane, kur, kaip buvo įtariama, yra teroristų bazių.

REKLAMA

2001metų rugsėjo 11dienos teroro aktas prieš Pasaulio prekybos centrą. Beveik iš karto

2001 metų rugsėjo 11 dieną buvo įvykdytas iki šiol didžiausias teroro aktas. Vykdytojai – 19 teroristų, kurie užgrobė keturis JAV oro linijų lėktuvus. Du iš jų įsirėžė į Pasaulio prekybos centro bokštus dvynius, dėl ko šie sugriuvo. Trečiasis apgadino Pentagoną, ketvirtasis tikslo nepasiekė (manoma, kad tai turėjo būti Kapitolijus arba Baltieji Rūmai), kadangi keleiviai užpuolikams pasipriešino, ir lėktuvas nukrito negyvenamoje vietovėje. Per šį teroro aktą žuvo beveik 3 tūkstančiai žmonių.

Tyrėjai praėjus vos kelioms valandoms po išpuolio susiejo lėktuvų pagrobėjus su Al-Queda ir Osama bin Ladenu.

Taip pat skaitykite:

JAV neginčijamai naudojo kankinimus po rugsėjo 11-osios teroro atakų, skelbia ekspertai

FTB paskelbė įtariamų Bostono sprogdinimo organizatorių nuotraukas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų