REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Darželio direktorė: toks auklėjimas, kokį mes žinome – vidutinybėms

A. Landsbergienės pranešimas „Login 2013“

Vaikai ne tik nebijo technologijų, bet dauguma jaučia joms nenumaldomą trauką, kuri dažnai gąsdina tėvus. Ar tikrai šiuolaikinės technologijos yra vaikų ir jaunimo priešas, o galbūt tai neišvengiama ir netgi būtina?

Vaikai ne tik nebijo technologijų, bet dauguma jaučia joms nenumaldomą trauką, kuri dažnai gąsdina tėvus. Ar tikrai šiuolaikinės technologijos yra vaikų ir jaunimo priešas, o galbūt tai neišvengiama ir netgi būtina?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikų darželio „Vaikystės Sodas“ generalinė direktorė, edukologijos mokslų daktarė Austėja Landsbergienė konferencijoje „Login 2013“ bandė nuraminti tėvus ir įtikinti, kad vaikų pažintis su technologijomis yra ne mažiau svarbi ir vertinga nei knygų skaitymas ar kitas įprastas laisvalaikis.

REKLAMA

„Tėvai dažnai skundžiasi, kad neįmanoma vaikų atitraukti nuo kompiuterio. Nerimą kelia nežinojimas, neišmanymas ir nesidomėjimas. Dažnai bijoma sveikatos sutrikimų, kurie iš tiesų egzistuoja – kompiuteris, traškučiai ir kokakola lemia nutukimą. Tačiau prieš draudžiant vaikui naudotis kompiuteriu reikia pasidomėti, kiek laiko praleidžiant prie kompiuterio, kokį turinį žiūrint daromas neigiamas poveikis“, – sakė A. Landsbergienė, kurios tinklaraštis, skirtas visiems besidomintiems edukologija ir auklėjimu, yra, ko gero skaitomiausias tokias temas gvildenantis tinklaraštis Lietuvoje. A. Landsbergienė garsėjanti tuo, kad nebijo supažindinti vaikų su technologijomis ir pasisako apie tai viešojoje erdvėje, išvengti neigiamų pasekmių siūlo reguliuojant su technologijomis praleidžiamą laiką.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes turime būti „gyvenimo be ekrano“ pavyzdys, technologijos neturi būti mūsų gyvenimo fonas. Neturėtų būti taip, kad vaikas naršo telefone, o fone dar rodomas animacinis filmas. Laikas, praleistas prie telefono, „iPad“ ar kompiuterio turi būti limituotas, vaikams reikia parinkti tinkamą, lavinantį turinį“, – sakė A. Landsbergienė.

Pasak jos, internetas, pavyzdžiui, tokios svetainės kaip „YouTube“, kitaip nei knygos, gali suteikti papildomų galimybių mokytis, netyčia „nuklysti“ prie itin įdomių temų.

„Man juokinga, kai suaugęs žmogus sako, kad jam nepavyksta susitarti su savo dvimečiu vaiku ir atitraukti jo nuo technologijų. Dvimetis yra maždaug 90 centimetrų ūgio ir 12 kg svorio – jį galima tiesiog nunešti į tokią vietą, kur nėra technologijų. Tai gali būti nemalonu, nes vaikas spardosi ar kandžiojasi, bet suaugusieji turi prisiimti atsakomybę už vertybių skiepijimą“, – įsitikinusi A. Landsbergienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Moteris mano, kad technologijas panaudoti tinkamai ir suteikti vaikui galimybę tobulėti pakanka kontroliuoti turinį ir trukmę.

„Viena yra, kai mes vaiką bukai pasodiname ir nueiname, o kitas, kai pasiliekame su vaiku ir padedame jam surasti tai, kas jam reikalinga. Geriausia visų laikų technologija yra tėvai. Technologijos yra įrankiai, kurie palengvina auklėjimą ir lavinimą, nereikia jų atsisakyti, tereikia tinkamai juos panaudoti“, – sakė „Vaikystės sodo“ įkūrėja.

Pasak jos, mes privalome vaikams leisti naudotis technologijomis ir auginti juos, ruošti 21-ajam amžiui. „Tai mes esame jų pasaulio „imigrantai“, ne jie mūsų nesupranta, o mes jų, todėl turime pasistengti, – kalbėjo A. Landsbergienė. – Kaip TEDx konferencijoje šeštokas, kuriantis aplikacijas, pasakė – tėvai turi pripažinti, kad vaikai apie technologijas išmano daugiau.“

REKLAMA

Moteris įsitikinusi, kad technologijos priverčia vaikus „įjungti“ smegenis, nes priverčia pačiam ieškoti išeičių, užduočių sprendimų. Taip pat technologijos nepakeičiamos mokantis užsienio kalbas. Anot jos, kalbant apie trimečių ar vyresnių vaikų auklėjimą, nebereikia į technologijas žiūrėti kaip į integruojamą programą – tai jau yra edukologijos dalis.

„Leiskime vaikams siekti, mokytis patiems ir jie mus nustebins. Neruoškime vidutinybių, sraigtelių biurokratinei mašinai. Vaikai nori žaisti – leiskime, duokime „iPad“, leiskime jiems gyventi 21-ame amžiuje“, – sakė A. Landsbergienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų