REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Artėja karščiausia per 600 metų vasara

Šilčiausi vasaros mėnesiai per praėjusius 20 metų sumušė visus temperatūros rekordus

Neįprastai vėlyvas ir šaltas šių metų pavasaris kelia nelinksmų minčių apie būsimą vasarą, tačiau mokslininkai yra tikri, kad mūsų planetos šiaurinėse platumose ji turėtų būti šilčiausia nuo pat 1400-ųjų – kaip ir kitos antrojo XXI a. dešimtmečio vasaros.

REKLAMA
REKLAMA

Harvardo universiteto mokslininkai žurnale „Nature“ paskelbė savo tyrimo rezultatus, liudijančius, kad 2005, 2007, 2010 ir 2011 metų vasaros buvo pačios karščiausios šiaurinėse Žemės platumose per visus praėjusius 600 metų. Vidutinė temperatūra šiaurinių platumų regionuose per pastaruosius 20 metų pakilo maždaug 1,16 laipsnio pagal Celsijų.

REKLAMA

Tyrimo autoriai analizavo duomenis apie temperatūrų kitimą Šiaurės pusrutulio dalyje tarp 45 ir 85 platumos. Siekdami suprasti dabartines klimato kaitos tendencijas, Harvardo mokslininkai sukūrė statistinį arktinių sričių temperatūros modelį ir nustatė jo ryšius su ledo, medžių ir ežerų dugno nuosėdų mėginiais, atskleidžiančiais klimatines sąlygas prieš 600 ir daugiau metų. Tyrėjai priėjo išvadą, kad patys šilčiausi vasaros mėnesiai per praėjusius 20 metų pasiekė visus temperatūros rekordus ir yra beprecedenčiai per pastaruosius 600 metų.

REKLAMA
REKLAMA

„Nature“ skelbia, kad šie duomenys remiasi pačia tiksliausia iki šios dienos praėjusių 600 metų temperatūrų istorijos rekonstrukcija. Ji sudaro galimybę suprasti, ar klimato anomalijos, tokios kaip 2010-ųjų vasaros karščių banga, yra artėjančių visos planetos klimato pokyčių ženklai. Iki šio laiko klimatologai galėjo remtis tik iki 100 metų laikotarpio patikima temperatūrų statistika, o to nepakanka tikslioms išvadoms.

Dabar mokslininkai žino, kad 2005, 2007, 2010 ir 2011 m. vasaros buvo šiltesnės, nei bent 95 proc. vasarų iki šiol nuo 1400 m. Be to, pastaruosius 100 metų stebimas spartus vasaros vidutinių temperatūrų didėjimas: pabrėžiama, kad ši kreivė yra stabili ir nepasižymi „šuoliais“ ir „kritimais“.

Tokie reiškiniai, kaip 2010 m. vasaros karščiai, pasak mokslininkų, gerai dera su vidutinės vasaros temperatūros didėjimo procesu. Taigi, dabar aišku, kad temperatūrinės anomalijos nebuvo išskirtinis įvykis: kylant vidutinei temperatūrai ekstremalių reiškinių tikimybė visą laiką didės, sakoma pranešime.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų