REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

V. Mazuronis: džiaugiuosi, kad tikrų vyrų Lietuvoje dar nereikia su žiburiu ieškoti

Lūšies gelbėjimo operacijos dalyviams ministras asmeniškai įteiks savo padėkas

„Džiaugiuosi, kad tikrų vyrų Lietuvoje dar nereikia su žiburiu ieškoti. Ir kad saugodami gamtą galime visiškai jais pasikliauti“, – sako aplinkos ministras Valentinas Mazuronis apie lūšies, pakliuvusios į mirtiną brakonierių kilpą, išgelbėtojus. Tai Šalčininkų miškų urėdijos Rūdninkų girininkijos girininkas Robertas Bojarinas ir eigulys Zbišard Milevskij, gamtininkas Zenonas Pakarklis ir vietos gyventojas Edvardas Koženevski.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiekvienam iš jų paspausiu ranką ir padėkosiu. Ši išgelbėta lūšis – tai dovana gamtai. Juk į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų lūšių mūsų šalyje tėra kelios dešimtys ir joms vis dar gresia išnykimas“, – pažymi Valentinas Mazuronis.Lūšies gelbėjimo operacijos, vykusios praėjusį šeštadienį Šalčininkų rajone, Rūdninkų girioje, dalyviams ministras asmeniškai įteiks savo padėkas.

REKLAMA

Šios operacijos ėmėsi žinomas gamtininkas, Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos departamento Biologinės įvairovės skyriaus vyriausiasis specialistas Selemonas Paltanavičius, gavęs Gyvūnų globėjų asociacijos pranešimą apie Rūdninkų girioje į bėdą papuolusį žvėrį. Giliai miške, išdraskiusi nagais sniegą ir beržo kamieną, kamavosi kilpon pakliuvusi jauna lūšis. Jai kaklą veržė tvirta plieninė kilpa. Lūšis vis sunkiau kvėpavo.

REKLAMA
REKLAMA

Skubiai buvo surinkta geranoriškų žmonių grupė. Jie iškirto dvišakes „ragotines“, kad galėtų žvėrį prispausti prie sniego ir laikyti, kol bus nukirpta kilpa. Nors ir sunkiai kvėpuodama, lūšis buvo pasiruošusi gintis. Tik penki vyrai ją atsargiai, kad nesužalotų, prispaudė prie sniego. Kilpa buvo labai tvirta, ją pavyko įveikti kirviu. Lūšis ne iš karto suprato, kad jau laisva. Ji sunkiai kvėpavo, o po kelių akimirkų dideliais šuoliais pasileido girios tankmėn.

Lūšis – ne tik retas visoje Rytų Europoje, bet ir labai atsargus žvėris. Tačiau net ir atsargiausiems gyvūnams sunku išvengti brakonierių spąstų. Todėl Aplinkos ministerija prašo gyventojų, pastebėjusių grėsmę laukiniams gyvūnams, nedelsiant apie tai pranešti savo regiono aplinkos apsaugos departamentams nurodytais telefonais arba bendruoju pagalbos telefonu 112.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų