REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kauno apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Kauno AVMI) vykdydama projektą „Elektroninė prekyba“ atlikto operatyvų patikrinimą automobilių detalių prekyba besiverčiančioje Kauno įmonėje. Jo metu kilo įtarimų, jog bendrovė buhalterinėje apskaitoje galimai neapskaitė per 600 tūkst. litų, gautų iš prekybos autodetalėmis elektroninės prekybos svetainėje ebay.com.

REKLAMA
REKLAMA

Vykdomo projekto „Elektroninė prekyba“ metu VMI dėmesį skirs prekybą elektroninėje erdvėje per savo interneto svetaines vykdantiems asmenims, ypatingai tiems, kurie atsiskaitymams priimti naudojasi transakcijų tarpininkų paslaugomis (PayPal, Moneybookers, Mokėjimai.lt ir pan.). „VMI projekto „Elektroninė prekyba“ pagrindinis tikslas – užkirsti kelią pajamų apskaitymo bei mokesčių mokėjimo vengimui prekybos internete sektoriuje. Vertindama mokesčių mokėtojų rizikingumą VMI naudojasi savo duomenų bazėse sukaupta informacija, o taip pat kitų trečiųjų šaltinių pateiktais duomenimis. Pažymėtina, jog šiame sektoriuje vengimas apskaityti iš prekybos internetu gautas pajamas būdingas tiek juridiniams, tiek fiziniams asmenims, dėl nesumokamų mokesčių nukenčia šalies biudžetas, todėl projekto metu mokesčių inspektorių dėmesio sulauks ir vieni, ir kiti“, - sako Kauno AVMI viršininkas Gintautas Muznikas.

REKLAMA

Kauno AVMI specialistai nustatė, kad automobilių remonto servisą bei detalių parduotuvę valdanti įmonė autodetalėmis el. prekybos sistemoje ebay.com prekiavo nuo 2008 m., tačiau šiuos pardavimus buhalterinėje apskaitoje pradėjo fiksuoti tik 2012 m. balandžio mėnesį. Kaip nurodė įmonės vadovas, iš pardavimų internete gautos pajamos, pasinaudojant transakcijų tarpininku paypal.com, buvo pervedamos į vieno iš darbuotojų asmeninę sąskaitą, vėliau pinigai išgryninami ir įtraukiami į įmonės buhalteriją apskaitant juos kasos aparatu. Siekdami išsiaiškinti, ar tikrai viskas vyko tokiomis aplinkybėmis, kaip teigė bendrovės vadovas,

Kauno AVMI specialistai išanalizavo minėto įmonės darbuotojo banko sąskaitos išrašus. Nustatyta, jog per paypal.com į asmeninę sąskaitą darbuotojas 2010 m. persivedė daugiau beveik 100 tūkst. litų, 2011 – daugiau kaip 350 tūkst., o 2012 m. – per 155 tūkst. litų. Tačiau palyginus su kontrolinėmis kasos aparato juostomis, pastebėta, kad pinigų judėjimas asmeninėje sąskaitoje nesutampa su prekių pardavimo fiksavimu įmonės kasos aparatu – t.y. pagal pinigų pervedimo sumas iš ebay.com sistemos negalima konkrečiai nustatyti, ar minėtos sumos iš viso buvo apskaitytos kasos aparatu. „Įvertinus šias aplinkybes, o taip pat faktą, kad darbuotojo vardu sąskaita ebay.com buvo užregistruota dar 2008 m., kyla įtarimų, kad minėtas pajamas jis galėjo gauti kaip fizinis asmuo. Tačiau, tokiu atveju, prekyba autodetalėmis internetu jis vertėsi nelegaliai, kadangi individualios veiklos nėra ir nebuvo registravęs, o iš prekybos internetu gautos pajamos mokesčių inspekcijai nedeklaruotos. Įmonės atžvilgiu bus vykdomi tolimesni kontrolės veiksmai, kurių metu ir paaiškės, kam tenka mokestinės prievolės – įmonei ar darbuotojui“, - sako G. Muznikas. Kauno AVMI primena, jog projekto „Elektroninė prekyba“ stebės bei analizuos internete vykdomus aukcionus, sieks nustatyti gyventojų gaunamas pajamas už reklamos talpinimą, svetainių kūrimo ir palaikymo paslaugas. Taip pat bus vertinamos ir pajamos, gautos už padidinto tarifo trumpųjų numerių naudojimą, kuriais labiausiai paplitęs apmokėjimas už filmų, muzikos siuntimą bei registraciją pažinčių svetainėse.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų