REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

1942 metų balandžio 16 dieną Didžiojoje Britanijoje gimė seras Francis Owen Garbett Williams, arba tiesiog Frank Williams. Šis vyrukas susižavėjo greičiu ir automobiliais dar 50-ųjų pabaigoje, kai draugas jam paskolino savo „Jaguar XK150“. Tuomet ir prasidėjo šio maestro kelias į automobilių sporto olimpą.

REKLAMA
REKLAMA

F. Williams pats bandė sėkmę F1 varžybose. Tai, kad jis tapo F1 pilotu liudija neeilinį talentą, tačiau F. Williams buvo be galo reiklus sau. Pamatęs, kad negali būti pirmas, jis nusprendė keisti specializaciją ir įkūrė dabar visame pasaulyje puikiai žinomą lenktynių komandą.

REKLAMA

„Williams F1“ komanda buvo įkurta 1977 metais. Williams komandos debiutas Formulėse 1 įvyko 1978 m. Argentinos GP. Pirmoji pergalė pasiekta jau kitais metais - 1979 m. Didžiosios Britanijos GP. 1997 m. sezone kanadietis J. Villeneuve'as pelnė komandai 100-tąją pergalę, pasiekdamas, kad Williams ekipa tapo trečiaja po Ferrari ir McLaren pelniusia 100 ar daugiau pergalių. Tarp 1980 ir 1997 m. Williams pelnė 9 Konstruktorių čempionų vardus. Iki 2000 tai buvo Formulės 1 rekordas.

REKLAMA
REKLAMA

Daug žymių pilotų lenktyniavo Williams komandoje: suomis Keke Rosbergas, britai Nigel Mansellas ir Damonas Hillas, prancūzas Alainas Prostas, brazilai Nelsonas Piquet ir Ayrtonas Senna ir kanadietis Jacques Villeneuve'as, iš kurių kiekvienas, išskyrus A. Senna, laimėjo čempionatą su šia komanda. Po Sennos mirties 1994 m. vairuojant Williams bolidą, visi komandos vadovai buvo apkaltinti dalyvavimu žmogžudystėje. Visi kaltinimai buvo panaikinti tik 2005 m.

Williams dirbo su daug žymių variklių gamintojų, iš kurių daugiausiai pasiekė su Renault: su šia kompanija komanda laimėjo 6 iš 9 laimėtų čempionatų. Kartu su Ferrari, McLaren ir Renault (buvusi Benetton) Williams yra viena iš „Didžiojo ketverto” komandų, laimėjusių bent vieną čempionatą nuo 1979 m. ir bent vieną pilotų čempionatą nuo 1984 m. Iki šiol Williams iš šių keturių komanda yra vienintelė nepriklausoma komanda, kuomet kitos yra globojamos automobilių gamintojų.

 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų