REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Savaitgalį Vokietijos euro skeptikų partija „Alternatyva Vokietijai“ šventė savo oficialią veiklos pradžią. Šios jėgos populiarumas paskutiniasias savaites itina augo, tačiau analitikų teigimu partija turi labai mažai šansų gauti vietų federaliniame šalies parlamente, rašo „Spiegel“.

REKLAMA
REKLAMA

„Alternatyva Vokietijai“ per rugsėjį šalyje vyksiančius rinkimus žada sudrebinti Vokietijos partijų žemėlapį su savo skambiu „galas eurui“ šūkiu. Partija siekia šalies išstojimo iš euro zonos. Vienas iš jos remėjų ir labiausiai tikėtinų lyderių Bernardas Lucke teigia, kad yra „tik vienas būdas“, bet neatskleidžia, kaip bus grįžta prie vokiškosios markės. Dar nėra aiški ir partijos platforma, tačiau įkūrėjai jau dabar eskaluoja referendumo klausimą dėl narystės euro zonoje ir mokesčių politikos.

REKLAMA

Euras skaldo Europą. Europos vieningumo užtikrinimui nereikalinga bendra valiuta“, – sako ekomikos profesoriaus laipsnį Hamburgo universitete turintis B. Lucke.

Partija siekia pasiūlyti naujų sprendimų, kurie skirsis nuo euro zonos gelbėjimo politikos. Naujosios politinės jėgos šalininkai teigia, kad vietoj gelbėjimo paketų ir paskolų yra geresnis būdas išbristi iš krizės. Nors jų išstojimo iš euro zonos scenarijai lieka migloti, tačiau kritika Vokietijos kanclerei Angelai Merkel daugeliui skamba viliojančiai ir, pasak partijos atstovų, per paskutines savaites prie jų prisijungė 7 tūkst. naujų narių. Per partijos suvažiavimą tikėtasi daugiau nei tūkstančio naujų narių, tačiau dalyvių sarąšas yra ribotas.

REKLAMA
REKLAMA

Tai yra gerai, nes partija jau dabar susiduria su savo narių kontrolės problema. Kiekviena Vokietijos partija atidžiai peržiūri kandidato istoriją, kad jis ar ji nebūtų susiję su kraštutinėmis dešiniosiomis jėgomis, kadangi tokia reputacija labai pakenktų pačiai partijai. Visgi B. Lucke teigia, kad nėra jokių įrodymų, jog į partiją bandytų patekti politiniai radikalai. Partijos atstovai siunčia žinią, kad nesiekia pritraukti dešiniųjų populistų ir radikalų savo kritika bendros valiutos klausimu.

Aplodismentai iš blogosios pusė

Naujų nariu praeities paieška nėra lengva užduotis. Vis dėlto, partijos „Facebook“ paskyroje galima rasti pasisakymų, kuriuose figuruoja dešiniųjų ekstremistų naudoajami terminai: valstybinė žiniasklaida, bloko partijos, multikultūrinis perauklėjimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atkirsdamas kritiką B. Lucke teigia, kad kiekvienas turi žodžio laisvę ir gali naudoti „stipresnius žodžius“ reikšdami savo nuomonę. Vokietijos kraštutiniosios dešinės partija „Nacionalinė demokratų partija“ negaili savo liaupsų naujajai jėgai, tačiau šie aplodismentai gali įgauti ir neigiamą reikšmę visuomenės akyse. Jau dabar „Alternatyvos Vokietijai“ paskyroje yra imamasi priemonių, kad būtų mažinama aštresnių pasisakymų.

Naujoji partija teigia, kad nebus ideologiška. B. Lucke 33 metus buvo A. Merkel centro dešinės partijos narys. Jis vienas iš daugelio Vokietijos krikdemų, kurie sukūrė naująją euro skeptikų partiją. Pastarosios narių sąrašas primena universiteto dėstytojų knygą, nes joje labai daug profesoriaus ir mokslų daktaro laipsnį turinčių žmonių.

REKLAMA

Kitaip tariant, partija orientuojasi į išsilavinusį elektoratą. Kitų partijų atstovai išlieka ramūs, nes nemano, kad „Alternatyva Vokietijai“ laimės vietų parlamente. Vis dėlto, konkurentai įdėmiai stebi naujosios partijos veiklą ir viešai sklebia susirūpimą dėl euro skepticistinių partijos šūkių.

Mažai šansų

Pagrindiniai Vokietijos analitikai nesutaria, ar labiau išsilavinusio visuomenės sluoksnio atstovai atiduos savo balsus naujajai partijai. Apklausų agentūros „Infratest dimap“ duomenimis tikėtina, kad „Alternatyva Vokietijai“ surinks 24 proc. balsų per rinkimus. Vis dėlto liko neįvertinta tai, koks bus rinkėjų apsisprendimas rinkimų dieną. Kitos agentūros „Forsa“ duomenys rodo, kad vokiečiai nebėra nostalgiški markės atžvilgiu ir tik 27 proc. sutiktų, kad ši valiuta būtų sugrąžinta.

Kitų agentūrų atstovai netiki, kad „Alternatyva Vokietijai“ perkops 5 proc. barjerą, kuris reikalingas partijoms patekti į Bundestagą. Visgi B. Lucke išlieka optimistiškas ir teigia, kad jo partija ne tik peržengs balsų barjerą, bet turėtų surinkti 10 – 15 proc. balsų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų