REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Teisingumo ministerija pernai apsvarstė 322 nukentėjusiųjų prašymus skirti išmokas iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo ir 241 jų patenkino.

REKLAMA
REKLAMA

Į šį fondą teismo sprendimu pernai nuteistieji sumokėjo beveik 650 tūkst. litų. Įmoka į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą yra viena iš baudžiamojo poveikio priemonių, numatytų Baudžiamajame kodekse. 2012 m. išmokas, kuriomis atlyginama turtinė ir neturtinė žala, gavo 110 asmenų, teismo pripažintų nukentėjusiaisiais tyčinių nužudymų bylose. Dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo išmokos sumokėtos 41 asmeniui. Taip pat žala atlyginta dar 90 nukentėjusiųjų nuo kitų smurtinių nusikaltimų (nesunkus sveikatos sutrikdymas, išžaginimas, seksualinis prievartavimas, plėšimas, sukėlęs nesunkų ir apysunkį sveikatos sutrikdymą).

REKLAMA

Smurtiniais nusikaltimais padarytos žalos kompensavimo įstatymas numato, kad iš šio fondo atlyginama žala tik nukentėjusiems nuo smurtinių nusikaltimų. Smurtinis nusikaltimas – tai Lietuvos Respublikos baudžiamajame kodekse numatyto nusikaltimo požymių turinti veika, kuria buvo tyčia atimta žmogaus gyvybė arba sunkiai ar nesunkiai sutrikdyta jo sveikata, arba apysunkio, sunkaus ar labai sunkaus nusikaltimo žmogaus laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ar neliečiamumui požymių turinti veika.

REKLAMA
REKLAMA

Teisingumo ministerija kompensuoja nukentėjusiems padarytą žalą iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo, jei nusikaltimas padarytas Lietuvos teritorijoje, jei teismo priteista smurtiniu nusikaltimu padaryta žala ar teismo patvirtintoje sutartyje nurodyta smurtiniu nusikaltimu padaryta žala yra neatlyginta ir jeigu prašymas kompensuoti smurtiniu nusikaltimu padarytą žalą pateiktas ne vėliau kaip per 10 metų nuo teismo sprendimo, kuriuo priteista smurtiniu nusikaltimu padaryta žala ar patvirtinta sutartis dėl jos atlyginimo, įsiteisėjimo, išskyrus atvejus, kai šis terminas praleistas dėl svarbių priežasčių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įstatyme taip pat numatyta galimybė šią žalą kompensuoti avansu. Tokia teisė į kompensaciją atsiranda, jei vyksta baudžiamasis procesas dėl smurtinio nusikaltimo ir asmuo yra pripažintas civiliniu ieškovu arba įsiteisėjusiu teismo sprendimu nustatyta, kad buvo padarytas smurtinis nusikaltimas, tačiau nebuvo pareikštas ieškinys dėl smurtiniu nusikaltimu padarytos žalos atlyginimo ar ieškinys paliktas nenagrinėtas. Išmoką avansu taip pat galima gauti, jeigu nusikalstamą veiką padarė asmuo, pagal tarptautinės teisės normas turintis imunitetą nuo baudžiamosios jurisdikcijos, taip pat asmuo, kuris nusikalstamos veikos padarymo metu dar nebuvo tokio amžiaus, nuo kurio jis atsako pagal baudžiamuosius įstatymus, arba veiką padaręs asmuo mirė.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų