REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vokietijoje sukurta išmaniesiems telefonams skirta programa, skenuojanti QR kodus, padeda pavogtų dviračių savininkams juos atgauti ir saugo nuo naujų vagysčių, skelbia šalies dienraštis „Süddeutsche Zeitung“.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak leidinio, idėja kurti programą, leidžiančią susigrąžinti pavogtus dviračius, studentui Martinui Jageriui ir jo draugams kilo po to, kai per 3 metus iš jo buvo pavogti 5 dviračiai. Tuomet studentai sumanė žymėti dviračius specialiais sunkiai nugramdomais lipdukais su QR kodais, kuriuos nuskenuoti galima M. Jagerio ir draugų sukurta mobiliąja programėle „Fahrradjäger“. Tada informaciją apie dviratį galima pasitikrinti internetinėje pavogtų dviračių duomenų bazėje.

REKLAMA

Jei tikrinamo dviračio QR kodas ir informacija duomenų bazėje sutampa, dviračio savininkui išsiunčiamas pranešimas apie tam tikroje vietoje aptiktą jam priklausantį dviratį.

Pasak M. Jagerio, iš viso savo dviračius atgavo jau 38 žmonės, tačiau mobilioji programėlė nuo vagysčių apsaugojo kur kas daugiau asmenų, nes lipdukais su QR kodais paženklintų dviračių vagys vengia, sakoma pranešime.

Tai patvirtino ir Rostoko miesto (Vokietija) policijos vadovybė: jos teigimu tokiais lipdukais apklijuoti dviračiai mažiau domina ilgapirščius, nes jie jau žino, kad gali būti susekti.

M. Jageris įsteigė bendrovę „Fahrradjäger“, kuri kol kas verčiasi pardavinėdama QR kodais paženklintus lipdukus. Tačiau programėlės kūrėjai deda daug vilčių į Vokietijos dviratininkų solidarumą: „Fahrradjäger“ smarkiai populiarėja visoje šalyje. Vis daugiau dviratininkų registruoja savo lipdukus „Fahrradjäger“ interneto svetainėje ir tikrina dėmesį atkreipusius svetimus dviračius su QR kodais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų