REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Leikiškių sąvartyne presuojamos plėvelės dažnai „neklauso“: skrieja į atokiausią sąvartyno kampelį, perlekia aukštą apsauginę tvorą ir, nusiritusios per kliūtį, nusėda aplink plytinčiose ūkininkų pievose. Tiek sąvartyno, tiek Tauragės regiono atliekų tvarkymo centro (TRATC) vadovai aiškina, kad suvaldyti vėjyje skraidančių plastmasinių atliekų neįmanoma. Nutirpus sniegui esą išskriejusios atliekos surenkamos ir grąžinamos atgal, į sąvartyną.

REKLAMA
REKLAMA

Į laikraščio redakciją paskambinęs vyras prisistatė esąs Petras iš Tauragės. Vyras aiškino turįs nuosavos žemės Leikiškių sąvartyno pašonėje, pats neūkininkauja.

REKLAMA

– Man paskambino vietos ūkininkai ir paprašė susitvarkyti. Tiesą sakant, nepatikėjau, kad mano pievos gali taip atrodyti. Nepatikėsite ir jūs, todėl rekomenduoju nuvažiuoti, pasižiūrėti. Žinokite, nelabai mano pievos skiriasi nuo Leikiškių sąvartyno teritorijos: didžiuliai pievų plotai klote nukloti plastmasiniais maišeliais, – kalbėjo mūsų skaitytojas.

Vyro supratimu, vėjo atneštų atliekų įmanoma atsikratyti tik vienu būdu – padegant. Surinkti tiek šiukšlių rankiniu būdu, pasak jo, neįmanoma.

REKLAMA
REKLAMA

Leikiškių sąvartyno vadovas Andrius Kairys problemos nė nebandė slėpti.

– Taip yra, ir nieko pakeisti neįmanoma. Tvoros, kuriomis aptverta sąvartyno teritorija, tam nepritaikytos. Jų paskirtis – saugoti sąvartyno teritoriją nuo vagių, bet ne nuo skriejančių atliekų. Norint įrengti tinkamą tvorą reikėtų didelių investicijų: tektų tvorą ir paaukštinti, ir kuolelius sutankinti. Sprendimą šiuo klausimu turi priimti TRATC valdyba, – sakė sąvartyno vadovas.

Vyras pasakojo, kad po kiekvieno stipresnio vėjo stengiamasi aprinkti iš teritorijos išskriejusias atliekas. Į talką sąvartyno darbininkams tokiais atvejais ateina ir seniūnijos siųsti žmonės. Tačiau ar toks darbas yra efektyvus, pašnekovas nedrįso spėlioti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šis klausimas TRATC direktoriui Leonui Leikui sukėlė šypseną, jis pripažino, kad iš sąvartyno išskriejusios atliekos nelaukia, kol jas ateis kas pakelti.

– Tvoros pakankamai aukštos ir kitų rengti neplanuojame. Be to, pačioje sąvartyno teritorijoje yra atliekų gaudyklės ir prie rūšiavimo linijos, ir ant šlaitų. Tačiau pučiant stipresniam vėjui gaudyklės – bejėgės. O ir vėjas juk nepučia iš vienos pusės. Kartais jam pasisukus belieka tik stebėti, kaip atliekos skrieja už sąvartyno ribų. Todėl organizuojame talkas, patys savo jėgomis bandome atliekas rinkti. Ir dabar, vos nutirps sniegas, eisime į laukus išskriejusių atliekų rinkti, – žadėjo direktorius.

L.Leikus teigė, kad pučiant 15 metrų per sekundę stiprumo vėjui darbai sąvartyne apskritai stabdomi.

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų