REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieškodami įsigyti butą, šiuo metu pirkėjai labiausiai koncentruojasi į tai, kad būstas būtų ekonomiškas arba kad ateityje jį galėtų nesunkiai parduoti. Didžiuosiuose šalies miestuose paklausiausi ir didžiausio susidomėjimo sulaukia ekonomiški butai už vidutinę kainą.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje paklausiausi nedideli ekonomiški butai

Parduodamų butų kainos Vilniuje buvo didžiausios 2008 m. I–ąjį ketvirtį. Šis laikotarpis buvo atskaitos taškas, nuo kurio kainos ėmė mažėti. Palyginti su minėtu laikotarpiu, dabar butų kainos, pateikiamos skelbimuose, yra vidutiniškai 40 proc. mažesnės, rodo nekilnojamojo turto portalo Aruodas.lt statistika. Per paskutinius dvejus metus didelių vidutinių kainų pokyčių neužfiksuota – butai atpigo apie 8 proc.

REKLAMA

Šiuo metu Vilniaus mieste paklausiausi išlieka 1 ar 2 kambarių butai, tačiau naujos statybos namuose didėja 3 kambarių butų paklausa. Nekilnojamojo turto agentūros „Amrec“ vadovo Manto Mikočiūno teigimu, senos statybos namuose pirkėjai labiausiai domisi kiek įmanoma ekonomiškesniais butais aplink centrinę miesto dalį, didžiausią paklausą turi 1 kambario butai. Tai sietina su iš dalies mažomis eksploatavimo sąnaudomis ir galimybe ateityje nesunkiai tokį turtą išnuomoti ar parduoti. Iš naujos statybos butų didžiausio susidomėjimo sulaukia ekonominės klasės 47–57 kv. m butai – pirkėjai renkasi mažesnius, bet reikiamo kambarių skaičiaus butus, nes naujos statybos namuose kvadratinio metro kaina yra nemaža.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje didėja mikrorajonų nelygybė – vis didesnę vertę įgauna Senamiestis ir prestižiniai rajonai, pavyzdžiui, Antakalnis, Žvėrynas. Iš miegamųjų mikrorajonų didelę paklausą turi Jeruzalė, Santariškės, nes juose gerai išvystyta infrastruktūra, daug žalumos, sėkmingai išvystyti naujos statybos projektai, dėl itin gausiai vystomų projektų didelę paklausą turi Pilaitės mikrorajonas. M. Mikočiūno teigimu, prasčiausiai vertinami Naujininkai, Naujoji Vilnia, taip pat mikrorajonai, kuriuose gausu senų neekonomiškų namų, pavyzdžiui, Karoliniškės, Viršuliškės, Lazdynai, ar tie, kurie tankiai užstatyti ar kuriuose yra ne tokių sėkmingų naujos statybos projektų, pavyzdžiui, Pašilaičiai ar Fabijoniškės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš Aruodas.lt skelbimų statistikos duomenų matyti, kad Vilniaus Senamiestyje parduodamų butų vidutinė kaina skelbimuose siekia apie 6600 Lt/kv. m, Žvėryne – apie 6400 Lt/kv. m, Antakalnyje – apie 4700 Lt/kv. m, Pilaitėje – 3900 Lt/kv. m, Viršuliškėse – apie 3100 Lt/kv. m, Naujininkuose – apie 2700 Lt/kv. m.

Kaune atsirado naujos pasiūlos galimybių

Kaune parduodami butai buvo brangiausi paskutinį 2007 m. ketvirtį. Palyginti su minėtu laikotarpiu, šiuo metu butai yra vidutiniškai dvigubai pigesni. Per paskutinius dvejus metus kainos yra sumažėjusios vidutiniškai dešimtadaliu. „Kauno nekilnojamojo turto prekybos agentūros“ direktoriaus Almanto Pėstininko teigimu, per 2012 m. Kaune senos statybos būstas atpigo daug labiau nei naujos statybos, taigi padidėjo žirklės tarp senos ir naujos statybos nekilnojamojo turto kainų.

REKLAMA

A. Pėstininkas pastebi, kad Kaune atsirado naujos erdvės, kurioje statytojai gali būti vis originalesni, o architektai gali pažaisti idėjomis ar spalvomis: pirkėjams miesto pakraščiuose pateikiama gausi įvairių naujos statybos projektų pasiūla. Pagrindinė tokio nekilnojamojo turto auditorija – jauni, perspektyvūs, darbus turintys miesto gyventojai, galintys leisti sau skolintis iš banko ir vykdyti įsipareigojimus.

Dauguma butų pirkėjų Kaune įsigyja būstą, pasiskolinę lėšų iš banko ir sutaupę tik pradinei įmokai reikiamą sumą. Iš senos statybos objektų labiausiai domimasi butais iki 120 000 Lt, naujos statybos objektų su daline apdaila kaina prasideda nuo 120 000 Lt ir siekia vidutiniškai iki 200 000 Lt.

REKLAMA

Šiuo metu vidutinė parduodamo buto kaina skelbimuose siekia 3800 Lt/kv. m Senamiestyje, 2700 Lt/kv. m Žaliakalnyje, 2400 Lt/kv. m Romainiuose ir apie 2200 Lt/kv. m Dainavos mikrorajone, rodo portalo Aruodas.lt statistika.

Klaipėdoje būsto pirkėjai šiemet aktyvesni nei pernai

Klaipėdos mieste parduodami butai kainavo daugiausiai III–iąjį ir IV–ąjį 2007 m. ketvirtį. Šiuo metu vidutinės parduodamų butų kainos skelbimuose yra taip pat vidutiniškai perpus mažesnės nei minėtu laikotarpiu. Per paskutinius dvejus metus kainų pokytis panašus, kaip sostinėje, ir siekia apie 8 proc.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiemet Klaipėdoje yra išaugęs pirkėjų susidomėjimas nedideliais 1–2 kambarių butais, kurių plotas siekia vidutiniškai 30–50 kv. m. Palyginti su praėjusiais metais, pirkėjų aktyvumas šių metų pirmąjį ketvirtį yra išaugęs apie 20 proc., nekilnojamojo turto agentūros „Aidila“ vadovo Algimanto Bružo teigimu, aktyviausi yra sublokuotų namų ar sklypų individualiems namams mieste statyti pirkėjai. Didžiausia yra butų miesto šiaurinėje ar centrinėje dalyje paklausa, mažiau domimasi objektais, esančiais pietinėje miesto pusėje.

REKLAMA

Iš Aruodas.lt statistikos duomenų, už Melnragėje parduodamą butą šiuo metu prašoma vidutiniškai 5200 Lt/kv. m, Senamiestyje – apie 4100 Lt/kv. m, Alksnynėje – apie 3000 Lt/kv. m, Baltijos mikrorajone – vidutiniškai 2700 Lt/kv. m.

Pranešime pateikiamos vidutinės skelbimuose siūlomos parduodamų butų kainos, kurios gali skirtis, priklausomai nuo konkretaus objekto įrengimo, šildymos sistemos, pastato statybos metų, tikslesnės vietos mieste.  

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų