REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad pradedant nuo 4-to nėštumo mėnesio žmogaus vaisius jaučia, girdi ir savaip suvokia tai, kas vyksta aplinkui. 4 mėnesių vaisius reaguoja ir į vidinius mamos organizmo pasikeitimus, ir į išorinius iki jo atsklindančius dirgiklius. Kai jam kas nors nepatinka, jis muistosi arba ima spardytis.

REKLAMA
REKLAMA

Amerikiečių medikai paruošė išsamią lentelę, kurioje iš eilės išvardijama, ką jaučia vaisius po 4-tojo nėštumo mėnesio.

REKLAMA

1. Vaisius jau pradeda jausti skonį ir, kaip visi vaikai, pirmenybę teikia saldžiam. Pastebėta, kad į vaisiaus vandenis suleidus šiek tiek gliukozės jo rijimo judesiai padažnėja, o įšvirkštus nedidelį kiekį jodo – atvirkščiai, tampa retesni, o vaisiaus veidelyje atsispindi nepasitenkinimo grimasa.

2. Vaisius reaguoja į išorės dirgiklius. 5 mėn. vaisius jau patenkintas judina galvytę, jei netoli jo mamos pilvas glostomas ranka, o jei mama kūną apsilieja šaltu vandeniu, nepatenkintas ima spardytis.

REKLAMA
REKLAMA

3. Mažylis pilve dubliuoja mamos veiksmus ir net nuotaikas. Jis dažniausiai užsnūsta tada, kai mama užmiega, ir prabunda kartu su ja. Kai mama rami, vaisius taip pat elgiasi ramiau, santūriau.

4. Ne paslaptis, kad nėščiosios rūkymas ypač nepatinka jos būsimam kūdikiui. Nustatyta, kad netgi tada, kai mama tik pasvarsto, ar neužsirūkius cigaretės, vaisiaus širdies ritmas patankėja. Taip nutinka todėl, kad mamai rūkant vaisius gauna mažiau deguonies, o tai jam sukelia traukulius. O iš kur gi jis pajunta mamos ketinimą užsirūkyti? Viskas labai paprasta: kai organizmui prireikia eilinės nikotino dozės, šiek tiek pakinta jo hormonų pusiausvyra, o įsčiose esantis kūdikis tai kaipmat pajunta.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

5. Dar negimęs kūdikis jau gali įsiminti žodžius ir netgi jų junginius. Kai kurie vaikai išmokę kalbėti visiškai nesąmoningai ima tarti žodžius, kuriuos galėjo išgirsti ir įsiminti tik būdami dar įsčiose. Vienos dvejų metukų mergytės mama buvo labai nustebinta išgirdusi, kaip jos dukrelė kartoja „Įkvėpimas-iškvėpimas, įkvėpimas-iškvėpimas“, tiksliai taip, kaip kad mama kartodavo gimdyvių kursuose, kuriuos lankė paskutiniais nėštumo mėnesiais.

6. Vaisius girdi muziką. Nustatyta, kad dauguma negimusių kūdikių nemėgsta roko, o pozityvią nuotaiką reiškia girdėdami Bethoveno, Mocarto, Vivaldžio muziką. Rami muzika kūdikius veikia raminančiai, migdančiai.

REKLAMA

7. Tėvų tarpusavio pykčiai vaisiui kenkia netgi daugiau, nei rūkymas ar alkoholis. Nustatyta, kad neigiama emocinė įtampa namuose gali paskatinti persileidimą ar priešlaikinį gimdymą.

8. Dar negimęs mažylis labai aiškiai reaguoja į šviesą. Ryški šviesa, nukreipta į mamos pilvą, sukelia jam norą bėgti, sprukti, pasislėpti. Tuo metu jis markstosi ir vartosi pilve mėgindamas nusisukti nuo šviesos šaltinio.

9. Kūdikiai įsčiose girdi tėvų balsus, reaguoja į jų intonacijas. Kai su jais kalba tėtis arba mama, jie nurimsta, širdies ritmas susireguliuoja. Todėl gydytojai būsimiesiems tėvams rekomenduoja kuo daugiau kalbėti su dar negimusiu kūdikiu, pratinti prie lopšinių ir trumpų pasakėlių – vėliau, mažyliui gimus, tai bus puiki priemonė jam nuraminti.

10. Į fizines mamos traumas vaisius reaguoja jau nuo 2-ojo nėštumo mėnesio. Pajutęs smūgį į mamos pilvą vaisius tarsi slepiasi, instinktyviai bando gelbėtis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų