REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apie 70 apeigoms naudotų Arizonos indėnų hopių kaukių, penktadienį buvo parduotos už daugiau nei 900 tūkst. eurų, kai žlugo pastangos teisme užkirsti kelią aukcionui, kurį oponentai vadina šventvagyste.

REKLAMA
REKLAMA

Ryškiomis spalvomis išmargintos kaukės ir galvos apdangalai, naudoti per kačinos religijos apeigas, buvo parduoti aukcionų namų "Neret-Minet", praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Prancūzijos teismas atmetė tos Šiaurės Amerikos čiabuvių genties atstovų prašymą sustabdyti ši procesą. Indėnai teigia, kad tie daiktai yra šventi ir turi būti jiems grąžinti.

REKLAMA

Per aukcioną, kuris vyko sausakimšoje salėje, keli pirkėjai už kaukes sumokėjo iš viso 931 435 eurų (3,22 mln. litų).

Garsūs žmonės, tokie kaip aktorius Robertas Redfordas ir JAV ambasadorius Paryžiuje Charlesas Rivkinas (Čarlzas Rivkinas), ragino aukcioną atšaukti arba atidėti ir sakė, kad tos kaukės yra šventi objektai minimai indėnų genčiai.

Aukcionas papiktino hopių genties, kuriai priklauso 18 tūkst. žmonių, narius, teigiančius, kad tas kaukes palaimino dieviškosios dvasios. Du Arizonos muziejai taip pat ragino jų neparduoti.

REKLAMA
REKLAMA

"Neret-Minet" tvirtino, kad nėra pagrindo stabdyti pardavimą, nes tuos daiktus teisėtai įsigijo vienas prancūzų kolekcininkas, kuris 30 metų gyveno Jungtinėse Valstijose.

Šventų indėnų daiktų pardavinėjimas Jungtinėse Valstijose draudžiamas nuo 1990 metų. Pagal tą įstatymą hopiai galėjo atgauti anksčiau Amerikos muziejuose laikytus eksponatus, tačiau pardavinėjimui užsienyje įstatymas netaikomas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų