REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jei pametinukai – anaiptol ne jūsų svajonė, vos atsigavus po gimdymo tenka spręsti galvosūkį: kaip apsisaugoti nuo nepageidaujamo nėštumo? Gali būti, kad anksčiau naudoti metodai nebetiks.

REKLAMA
REKLAMA

Kol neatsinaujino mėnesinių ciklas neįmanoma taikyti tokių natūralaus šeimos planavimo metodų, kaip ritmo skaičiavimai arba bazinės kūno temperatūros matavimas. Be to, ne visi kontraceptiniai metodai yra saugūs maitinant krūtimi. Pavyzdžiui, kontraceptikai, kurių sudėtyje yra estrogeno, gali sustabdyti pieno gamybą. Taigi kas apsaugos nuo neplanuoto nėštumo kol dar maitinate krūtimi?

REKLAMA

Laktacinė amenorėja Natūraliai maitinant kūdikį krūtimi keletas pirmųjų mėnesių po gimdymo laikomi nevaisingais. Tai – tarsi pačios gamtos suteikta pertraukėlė, kad moters organizmas atsigautų po nėštumo ir gimdymo.

Maitinimas krūtimi – vienas iš šeimos planavimo metodų, bet, kaip ir kiti, negarantuoja idealios apsaugos. Tai laikinas šeimos planavimo būdas, o kebliausia jo dalis – tai, kad ovuliacija įvyksta dar prieš atsinaujinant mėnesinėms. Kada tai nutiks – nežinia. Taigi nuolat išlieka tikimybė pastoti nė neįtarus, kad vaisingumo ciklas jau atsinaujino.

REKLAMA
REKLAMA

Kūdikiui žindant motinos organizme stimuliuojama hormono prolaktino, kuris ne tik stimuliuoja pieno liaukų veiklą, bet ir stabdo ovuliaciją, gamyba. Jei kūdikis žindomas ne nuolat, kai kurie maitinimai pakeičiami mišinėliu, koše ar nutrauktu pienu, vaisingumas gali atsinaujinti.

Taisyklingai naudojantis laktacinės amenorėjos metodu apsauga nuo nepageidaujamo nėštumo siekia 98-99 procentus. Tačiau, kaip ir naudojantis kitais kontraceptikais, būtina paisyti tam tikrų principų.

 

Kada laktacinė amenorėja nuo nėštumo saugo patikimiausiai?

• Kol kūdikiui dar nesukako 6 mėnesiai. Nors kai kurioms moterims mėnesinės dar neatsinaujina ir praėjus metams po gimdymo, vis dėlto patikimiausiu laikotarpiu laikomas tik pirmasis pusmetis, paskui šio metodo patikimumas smarkiai mažėja – sulaukę pusės metų daugelis kūdikių jau sėkmingai išmiega per naktį, o dieną vienas ar keletas maitinimų jau pakeičiami kitu maistu, taigi prolaktino moters organizme išsiskiria vis mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

• Kol neatsinaujino mėnesinės. Vos prasidėjęs tepimas ar kraujavimas – tai ženklas, kad vaisingumas atsinaujina, net jei dar neatsikūrė jų reguliarumas ar kraujuojama nepakankamai gausiai. Beje, 56 dienų kraujavimas ir tepimas po gimdymo nesiskaito – tai ne naujos mėnesinės, o natūralaus gimdos proceso apsivalymo dalis.

• Kol maitinimo procesas vyksta nenutrūkstamai. Tai yra jei kūdikis maitinamas pagal poreikius, ir dieną, ir naktį, nepakeičiant nė vieno maitinimo kitu maistu ar nutrauktu pienu. Maitinimas pagal poreikius – tai ne mažiau nei 6 ilgesni maitinimai per parą, tarpas tarp maitinimų – ne ilgesnis nei 4 valandos dieną ir 6 valandos naktį. Tik toks ritmas leidžia organizme nuolat palaikyti pakankamai aukštą prolaktino lygį.

REKLAMA

 

Laktacinės amenorėjos metodą papildžius gleivių stebėjimu ar bazinės kūno temperatūros matavimu tikimybė nepastoti išauga.

Kuo sklandžiau sekasi maitinti kūdikį krūtimi, tuo patikimiau keletą mėnesių po gimdymo būsite natūraliai apsaugota nuo nėštumo.

 

Kas padeda sėkmingam žindymui ir laktacinės amenorėjos taikymui?

• Kuo greičiau pamaitinti kūdikį po gimdymo;

• Iki 6 mėnesių nesiūlyti kūdikiui jokio kito maisto ar gėrimo, tik mamos pieną;

• Ir toliau tęsti natūralų maitinimą, net ir kūdikiui pradėjus ragauti papildomą maistą – pastarasis dar keletą mėnesių turėtų būti tik priedu prie mamos pieno, o ne pagrindiniu patiekalu;

REKLAMA

• Maitinti kuo dažniau, kada tik kūdikis praalks, ir naktį, ir dieną;

• Nenutraukti maitinimo mamai ar kūdikiui susirgus;

• Nenaudoti buteliuko, čiulptukų ir dirbtinių antspenių – dėl jų kūdikio čiulpimo intensyvumas sumažėja, mamos organizme ima skirtis kiek mažiau prolaktino nei tada, kai kūdikis žinda noriai, daug ir be barjerų;

• Tęsti natūralų maitinimą kuo ilgiau;

• Mamai maitintis taisyklingai ir pakankamai, gerti daug skysčių.

 

Vis dėlto daugumai moterų sunkiai sekasi pildyti visus šiuos reikalavimus, taigi laktacinė amenorėja neatrodo labai patikimas ir patrauklus pasirinkimas. Tokiu atveju tenka naudotis ir kitais, alternatyviais kontraceptiniais metodais. Dauguma jų maitinančiai mamai ir kūdikiui yra visiškai saugūs.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prezervatyvai. Tai barjerinės kontracepcijos priemonė. Gali būti naudojama kada tik prireiks, vos moteris bus pasirengusi atnaujinti lytinius santykius po gimdymo. Taisyklingai naudojamų prezervatyvų apsaugos koeficientas – 95-97 procentai.

 

Diafragma. Apvalus guminis gaubtelis su lanksčiu žiedu, kuris prisitaiko prie makšties formos ir uždengia gimdos kaklelį. Įdedamas prieš lytinius santykius. Tai barjerinė kontraceptinė priemonė, neleidžianti spermatozoidams prasiskverbti į gimdą. Gali būti naudojama netrukus po gimdymo. Tačiau po vaginalinio gimdymo makšties kanalas dar kurį laiką būna išsitempęs, taigi jei iki pastojimo jau naudojotės šiuo metodu, nenustebkite – dabar gali prireikti kito dydžio. Diafragmos efektyvumas – 85-95 procentai.

REKLAMA

 

Gimdos kaklelio žiedas. Apvalus guminis žiedas, dedamas tiesiai ant gimdos kaklelio. Tai taip pat barjerinė kontraceptinė priemonė, kurią galima naudoti vos nusprendus atnaujinti lytinius santykius po gimdymo. Šio metodo efektyvumas – 80-98 procentai.

 

Varinė gimdos spiralė. Tai į gimdą įvedamas kontraceptikas, kuris veikia keliais būdais. Jis neleidžia spermatozoidams patekti į gimdą, taip pat keičia gimdos aplinką ir neleidžia implantuotis apvaisintam kiaušinėliui jei vis dėlto šis procesas įvyksta. Gimdos spiralė gali būti įvesta praėjus 6 savaitėms po vaginalinio gimdymo arba 12 savaičių po Cezario pjūvio. Kontraceptinis poveikis atsiranda iš karto. Varinė gimdos spiralė išlieka aktyvi net iki dešimties metų, ją išimti galima bet kada, pagal poreikį. Efektyvumas – daugiau nei 99 procentai.

REKLAMA

 

Hormoninė spiralė „Mirena“. Tai taip pat į gimdą įvedamas kontraceptikas. Ši spiralė išlieka aktyvi 5 metus, tiek laiko į organizmą nuolat išskiria nedidelį kiekį progesterono. Ji beveik nesukelia kraujavimo, kuris dažnai įvardijamas kaip šalutinis varinės spiralės poveikis. Hormoninė spiralė keičia gimdos aplinką, padaro ją nepalankią implantuotis apvaisintam kiaušinėliui. Šią spiralę galima įvesti po normalaus vaginalinio gimdymo praėjus 6-10 savaičių arba 12 savaičių po Cezario pjūvio. Kontraceptinis poveikis pasireiškia iš karto, efektyvumas – daugiau nei 99 procentai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

 

Minitabletės. Tik progesterono turinčios tabletės geriamos kasdien tuo pačiu metu. Jas galima vartoti netrukus po gimdymo, bet vis dėlto medikai rekomenduoja luktelėti kol liausis maždaug 6 savaites trunkantis gimdos apsivalymo procesas. Tablečių kontraceptinis poveikis pasireiškia jau išgėrus trečią piliulę, taigi po 48 valandų. Jų efektyvumas – 96-99 procentai.

 

Depo-Provera. Kontraceptinė injekcija į raumenį, kartojama kas 12 savaičių. Ją rekomenduojama pradėti ne anksčiau kaip 6 savaitės po gimdymo. Kontraceptinis poveikis tampa aktyvus praėjus 7 dienoms po injekcijos. Metodo efektyvumas – 99 proc. ir daugiau.

REKLAMA

 

Kontraceptinis implantas. Jo veiklioji medžiaga – taip pat progesteronas. Implantuojamas į viršutinę rankos dalį, vidinėje pusėje. Šis implantas net trejus metus nedidelėmis dozėmis į moters organizmą išskiria progesteroną. Nors, esant poreikiui, gali būti pašalintas ir anksčiau. Implantuoti galima praėjus 6 savaitėms po gimdymo, poveikis atsiranda jau po 7 dienų. Metodo efektyvumas – daugiau nei 99 procentai. Naudojant šį metodą pieno kiekis nemažėja, į motinos pieną gali patekti tik labai nedidelės, kūdikiui nekenksmingos hormono dozės – kaip ir naudojant Depo-Provera ar mini tabletes.

Žurnalo "Moters savaitė" straipsnis

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų