REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latviai internetu registruoja įstatymo pasiūlymus, o jei šie surenka 10 tūkst. piliečių palaikymą ir juos pasiūlė vyresni nei 15 metų amžiaus latviai, tokius įstatymus privalu svarstyti šalies parlamente.

REKLAMA
REKLAMA

Už vieną ar kitą siūlomą įstatymą, paskelbtą puslapyje ManaBalss.lv (pažodžiui: mano balsas) pasirašyti labai paprasta, tereikia naudotis internetine bankininkyste, rašo „The New York Times“.

REKLAMA

Lyginant su Europos Sąjungos vidurkiu, latviai itin nepasitiki valdžios institucijomis ir labai mažai įsitraukia į politinį šalies gyvenimą. Ne taip seniai, rašo Niujorko dienraštis, nacionalinė politika iš esmės buvo kontroliuojama šalies oligarchų, praturtėjusių iš 1990-aisiais vykusios privatizacijos.

Tačiau 2011-aisiais startavus puslapiui ManaBalss.lv, situacija pasikeitė radikaliai ir šiuo metu Latvija yra pavyzdys visai Europos Sąjungai, kaip internetu galima įtraukti žmones į šalies politiką. Pernai Suomija ir Europos Komisija pradėjo kurti oficialią svetainę, skirtą piliečių iniciatyvoms. Islandija neseniai pakoregavo savo Konstituciją būtent internetu surinkus gyventojų pasiūlymus (angl. crowdsourcing).

REKLAMA
REKLAMA

Pasak ManaBalss.lv administratorių, svetainėje jau apsilankė 600 tūkst. unikalių vartotojų (maždaug ketvirtadalis Latvijos gyventojų), puslapyje užregistruota per 500 įstatymo pasiūlymų. Iki šiol visas iniciatyvas palaikė 174 tūkst. gyventojų, septynias iniciatyvas palaikė daugiau nei 10 tūkst. gyventojų.

Viena populiariausiųjų ManaBalss.lv iniciatyvų – valstybė turėtų žinoti, kas užsienio bankuose turi sąskaitas – Latvijos parlamentas jau pritarė. Kitas dvi piliečių iniciatyvas – dėl eismo spūsčių ir dėl hepatito C gydymo finansavimo – greitai bus svarstomi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, ManaBalss.lv sulaukia ir komiškų siūlymų, pavyzdžiui, „aš noriu gero gyvenimo“, „atleiskime prezidentą“, tačiau tokie siūlymai neatitinka pradinių reikalavimų ir nėra svarstomi. Kita vertus, siūlymas „Latvija turėtų siūlytis tapti 51-ąją JAV valstija“ atitinka visus reikalavimus ir yra svarstomas.

ManaBalss.lv nėra valstybinis tinklalapis – tai privati iniciatyva, kurios autoriai – 24 metų Kristofsas Blausas ir metais vyresnis Janis Ertsas. Jis anksčiau dirbo reklamos agentūroje, kuri visam pasauliui melagingai paskelbė, jog Latvijoje nukrito meteoras.

REKLAMA

„Po meteorito supratau, kad galiu daug ką nuveikti. Pradėjau domėtis, kodėl žmonės stovi ilgiausiose eilėse dėl naujausio „Apple“ produkto, tačiau yra visiškai abejingi politiniams procesams“, – cituojamas J. Ertsas.

Dabartinio Latvijos parlamento vadovė Solvita Aboltina, komentuodama bendradarbiavimą su ManaBalss.lv, teigė, kad „draugauti“ nutarta tuo metu, kai gyventojų nepasitikėjimas vyriausybe ir parlamentu pasiekė kritinį lygį.

„Socialinė platforma tuomet buvo logiškas sprendimas. Manau, verta pažymėti, kad daug jaunų žmonių, kurie norėjo prisidėti prie įstatymo leidybos, prisidėjo prie šios iniciatyvos“, – sako S. Aboltina.

REKLAMA

„Viena didžiausių problemų buvusiose komunistinėse respublikose yra ta, kad komunistai sukūrė situaciją, kurioje žmonės nepasitiki vieni kitais, nebendradarbiauja, netiki, kad individualiais veiksmais galima ką nors pasiekti“, – esamą padėti Latvijoje apibūdino šalies parlamentarė Lolita Cigane.

„The New York Times“ pažymi, kad ši socialinė iniciatyva pradėta įgyvendinti tik tuomet, kai pilietinėmis akcijomis pavyko nušalinti nuo centrinės valdžios tris didžiuosius oligarchus, o parlamentinę daugumą sudarė ne oligarchinės partijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų