REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

L. DiCaprio: spalvingas gyvenimas ir karjera, kurios galima pavydėti

Los Andželo (JAV) mieste 1974 metais gimęs Leonardo DiCaprio yra amerikiečių aktorius, žinomas dėl savo išvaizdos ir kontroversiškų vaidmenų.

Los Andželo (JAV) mieste 1974 metais gimęs Leonardo DiCaprio yra amerikiečių aktorius, žinomas dėl savo išvaizdos ir kontroversiškų vaidmenų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

L. DiCaprio pradėjo vaidinti devintojo dešimtmečio pradžioje. Pirmas rimtas vaidmuo – filme „This Boy’s Life“ („Berniuko gyvenimas“, 1993), kur jis vaidino su Robertu De Niro.

REKLAMA

Leonardo tapo žvaigžde 1997 metais suvaidinęs epinėje Jameso Camerono dramoje „Titanic“ („Titanikas“). Per savo karjerą L. DiCaprio dirbo su tokiomis garsenybėmis kaip Martinas Scorsese ir Clintas Eastwoodas. Jo naujausi garsiausi filmai – „Inception“ („Pradžia“, 2011) ir „Django Unchained“(„Ištrūkęs Džango“, 2012).

CV

Vardas: Leonardo Wilhelm DiCaprio

Profesija: gamtosaugos aktyvistas, aktorius

Gimimo data: 1974 metų lapkričio 11 d.

Gimimo vieta: Los Andželas, Kalifornija

Žinomas kaip: Leonardo DiCaprio

Zodiako ženklas: Skorpionas

Jaunystė

Leonardo Wilhelmas DiCaprio – vienintelis vaikas Irmelin ir George’o DiCaprio šeimoje. Tėvai išsiskyrė, kai jis buvo mažas, tad būsimąjį aktorių užaugino vieniša mama, kuri dirbo teismo sekretore.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau net tėvams išsiskyrus Leonardo visuomet palaikė artimus ryšius su tėvu, dirbusiu komiksų kūrėju ir platintoju. Kūrybiškumą nuo vaikystės tobulino būtent skatinamas tėvų. „Labai mėgau mėgdžioti kitus žmonės. Nuolat juokaudavau su tėvais ir kurdavau įvairiausius personažus“, – pasakojo L. DiCaprio.

Nuo televizijos iki kino

Kelerius metus Leonardo negalėjo rasti gero agento. Vienas jų netgi rekomendavo vaikinui pasikeisti vardą į Lenny Williams, kad būtų patrauklesnis filmų kūrėjams. Tačiau devintojo dešimtmečio pradžioje jam imta siūlyti reguliarų darbą televizijoje. Pirmieji pasirodymai susiję su tokiomis programomis kaip „The New Lassie“ ir „Roseanne“. Vėliau – vaidmuo dramatiškoje komedijoje „Parenthood“. Nors tai buvo gana trumpas projektas, pasakojama, kad būtent „Parenthood“ filmavimo aikštelėje Leonardo sutiko aktorių Tobey Maguire’ą, su kuriuo liko draugais iki šiol.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

1991 metais L. DiCaprio ėmė šmėžuoti kine. Tada jis pasirodė mažą biudžetą turėjusiame siaubo filme „Critters 3“ („Kramtukai 3“). Tačiau tikrasis Leonardo DiCaprio aktoriaus talentas atsiskleidė po dvejų metų: filme „Berniuko gyvenimas“ vaidindamas su Robertu De Niro, jis įrodė, kad yra ne tik gražus paauglys. Tobiaso Wolffo memuarais paremtame filme pasakojama apie berniuko ir jo į smurtą linkusio tėvo santykius. Kritikus labiausiai sužavėjo L. DiCaprio sugebėjimas sukurti savo išsiskiriantį personažą vaidinant su tokiu garsiu ir patyrusiu aktoriumi kaip R. De Niro.

REKLAMA

Antrą kartą L. DiCaprio sužadino publikos dėmesį kartu su Johnny’u Deppu suvaidinęs filme „What’s Eating Gilbert Grape?“ („Kas graužia Gilbertą Greipą?“, 1993). Už protiškai neįgalaus vaiko vaidmenį jis buvo apdovanotas „Academy Award“ kaip geriausias antraplanis aktorius. Pagyrimai, kurių Leonardo susilaukė už šį vaidmenį, sutvirtino jo kaip kylančio aktoriaus reputaciją.

Gavęs pirmąjį „Academy Awards“ apdovanojimą L. DiCaprio ir toliau ieškojo įdomių ir skirtingų vaidmenų. 1995 metais vaidino dramoje „Basketball Diaries“ („Krepšininko dienoraštis“), o vėliau tais pačiais metais kartu su Russellu Crowe, Sharon Stone ir Gene Hackman kūrė vaidmenį vesterne „The Quick and the Dead“ („Greitas ir negyvas“).

REKLAMA

Vėliau – Bazo Luhrmanno moderni Williamo Shakespeare’o tragedija apie meilę „ Romeo + Juliet“ („Romeo ir Džiuljeta“, 1996), kurioje Leonardo atliko Romeo vaidmenį.

„Titanikas“

Kita tragiška meilės istorija padėjo L. DiCaprio pakilti į visiškai naujas aktorystės aukštumas 1997 metais. Jis su Kate Winslet vaidino Jameso Camerono filme „Titanic“ („Titanikas“), kuriame pasakojama 1912 metais nuskendusio gigantiško kruizinio laivo „Titnikas“ istorija. Filme jis vaidina Jacką, neturtingą menininką, kuris laivo denyje pamilsta turtingą ir gražią Roze (Kate Winslet). Pražydusius poros santykius užtemdo ne tik Roze sužadėtinis (Billy Zane’as), bet ir įvykusi nelaimė – laivas atsitrenkia į ledkalnio viršūnę. Siekiant tikroviškai parodyti filmo didybę ir liūdną kelionės baigtį, filmui buvo išleista daugiau nei 200 milijonų dolerių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Titanic“ buvo puikiai įvertintas kritikų ir atnešė didžiulę komercinę sėkmę – filmas gavo 14 „Academy Awards“, o žiūrovai visame pasaulyje plūdo į kino teatrus: vien tik JAV uždirbo daugiau nei 600 milijonų dolerių („Boxofficemojo.com“ duomenimis).

Šio filmo sėkmė parodė, kad L. DiCaprio labai tinkamas Holivudo vyrų lyderių vaidmenims. Netrukus jis tapo žinomas visame pasaulyje, o gerbėjų daugėjo kas valandą. Žurnalas „People“ 1997 ir 1998 metais įtraukė jį į 50 gražiausių žmonių sąrašą.

Tarptautinė filmų žvaigždė

Po filmo „Titanic“ sėkmė nuo L. DiCaprio buvo trumpam nusigręžusi – tiek „The Man in the Iron Mask“ („Žmogus su geležine kauke“, 1998), tiek „The beach“ („Paplūdimys“, 2000) nuvylė dėl profesionalumo ir naudos. Tačiau netrukus altorius ir vėl sužibėjo. Verta minėti filmus „Catch Me if You Can“ („Pagauk, jei gali“) ir „Gangs of New York“ („Niujorko gaujos“). Filme „Catch Me if You Can“ aktorius vaidina jauną apgaviką, klastočių gaminimo ir apsimetinėjimo meistrą. Istorinėje dramoje „Niujorko gaujos “ Leonardo pradėjo dirbti su režisieriumi Martinu Scorsese, su kuriuo bendradarbiavimą tęsė ir toliau.

REKLAMA

Filme „The Aviator“ („Aviatorius“, 2006) L. DiCaprio suvaidino garsiausią JAV verslininką. Už ekscentriško Howardo Hugheso įkūnijimą jis buvo apdovanotas „Academy Award“. Ir toliau L. DiCaprio drąsiais vaidmenimis nepaliovė stebinti tiek kritikų, tiek žiūrovų. 2006 metais jis vaidino net keliuose labai gerai įvertintuose filmuose – „Blood Diamond“ („Kruvinasis deimantas“) ir „The Departed“ („Infiltruoti“). Savo trečiąjį „Academy Award“ apdovanojimą L. DiCaprio gavo už vaidmenį dramatiškame trileryje apie brangakmenio paiešką karo draskomoje Siera Leonėje. Dėmesį patraukiančioje Martino Scorsese nusikaltimo sagoje „Infiltruoti“ aktorius vaidino su Mattu Damonu ir Jacku Nicholsonu.

REKLAMA

2008 metais L. DiCaprio vėl vaidino su Kate Winslet – aktorius suvedė filmas „Revolutionary Road“ („Nerimo dienos“), kuriame pasakojama apie 1950-aisiais priemiestyje gyvenančią porą, besistengiančią susitvarkyti su begalybe asmeninių problemų. Vėliau aktorius ėmėsi tyrinėti fantastišką ateitį Christopherio Nolano „Inception“ („Pradžia“, 2010), kuriame technologija leidžia žmonėms įsibrauti į kitų asmenų sapnus. Tais pačiai metais L. DiCaprio suvaidino Martino Scorsese trileryje „Shutter Island“ („Kuždesių sala“).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

2011 metais L. DiCaprio suvaidino dar vieną garsų asmenį biografinėje dramoje „J. Edgar“. Clinto Eastwood’o režisuotas filmas analizuoja J. Edgaro Hooverio, beveik penkis dešimtmečius vadovavusio FTB, gyvenimą. Norėdamas kuo geriau pasiruošti šiam vaidmeniui L. DiCaprio atliko didelį tyrimą, lankėsi J. Edgaro pamėgtose vietose. „Labai mėgstu vaidinti istorines asmenybes, nes apie jas galima rasti tiek daug skirtingos, įdomios informacijos. Nemažai įvairių dalykų, kurių negalėtum sugalvoti net būdamas rašytoju“, – „Back stage“ pasakojo aktorius.

REKLAMA

Šiandien L. DiCaprio toliau dirba su garsiausias režisieriais ir ieško įdomių scenarijų. 2012 metais jis suvaidino Quentino Taratino vesterne „Django Unchained“ („Ištrūkęs Džango“) karti su Jamie Foxxu, Kerry Washington ir Christophu Waltzu. Aktorius vėl dirbo su Bazzu Luhrmannu ir suvaidino vieną labiausiai intriguojamų literatūros personažų – Jay’ų Gatsby.

Asmeninis gyvenimas

Nuolat stebima ne tik L. DiCaprio karjera, bet ir jo asmeninis gyvenimas. Nutrūkstantys ir atsinaujinantys santykiai su supermodeliu Gisele Bundchen buvo neišsemiama žvaigždžių žurnalų tema 2000–2006 metais. Vėliau kelerius metus aktorius susitikinėjo su modeliu Bar Refaeli, o 2011-aisiais sietas su aktore Blake Lively.

REKLAMA

L. DiCaprio visuomet rodė susidomėjimą aplinkosauga. 2000 metais jis vedė Žemės dienos šventę ir kalbino prezidentą Billą Clintoną visuotinio atšilimo klausimais. Jis taip pat dirbo su Natūralių resursų gynybos taryba ir „Global Gree USA“. 2007-aisiais pradėtas rodyti L. DiCaprio kurtas dokumentinis filmas apie aplinkosaugą. Aktorius taip pat yra vienas iš „Leonardo DiCaprio Fund“, priklausančio „California Community Foundation“ įkūrėjų – fondas padeda spręsti su gamtosauga susijusias problemas.

Parengė Jurgita ČEPULYTĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų