REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Keturi policininkai nuteisti už kyšininkavimą, keturi dar tik laukia, ką jiems pagal tokį patį kaltinimą netrukus pasakys teismas. Tai – tik kelių pastarųjų savaičių faktai, ir tokie skaičiai sukasi nuolat – keičiasi tik nuteistųjų ar dar tik įtariamųjų pavardės bei rajonai, garsinami kyšininkų.

REKLAMA
REKLAMA

Dangstė degtindarį

Kauno apygardos teismas kyšininkų vardais „titulavo“ du Simno miestelio (Lazdijų r.) policininkus – nuovados tyrėją Arūną Karčiauską (49 m.) ir patrulį Saulių Zamblauską (39 m.). Abiem už tai paskirtos 10 400 litų baudos.

REKLAMA

Kol įsiteisės šis nuosprendis, abu iki tol teigiamai tarnyboje vertinti policininkai nušalinti nuo tarnybos. Įsiteisėjus nuosprendžiui ir taip pripažinus, kad buvo pažemintas policijos pareigūno vardas, nuteistieji bus atleisti iš darbo ir neteks visų socialinių garantijų.

A. Karčiauskas policijoje dirbo 23 metus, o S. Zamblauskui, kai jis buvo sučiuptas, iki 20 metų darbo stažo trūko vos kelių mėnesių.

Simno policininkai įkliuvo praėjusių metų liepos 12-ąją Liuklingėnų kaime. Juos sulaikė kolegos iš Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Imuniteto poskyrio, gavę informacijos, kad abu Simno policininkai tiesiog reketuoja ūkininką Alvydą A. – degtindarį, ir todėl jau sekę, klausęsi pokalbių telefonu.

REKLAMA
REKLAMA

Ūkininkas pasakojo, kad reikalų su A. Karčiausku jis turėjęs jau nuo 2004-ųjų, nes vis nedideliais kiekiais – po kelias statinaites – pasigamindavęs naminės degtinės, reikalingos jam atsiskaitant su pagalbininkais už talkas ūkyje. Kadangi po pirmo netikėto pareigūnų „desanto“ tai sužinojęs policininkas A. Karčiauskas ir atvykęs pas Alvydą A. „gražiai pasikalbėti“, tai ūkininkas ir mokėdavęs jam po šimtinę per mėnesį, kad tik nebūtų vėl įskųstas dėl varomos naminukės. Tačiau, anot ūkininko, pernai vasarą jo kantrybė dėl tų duoklių trūkusi, nes prie A. Karčiausko dar prisidėjęs ir patrulis S. Zamblauskas, be to, ir kaimynai vis nenutilę su savo skundais, todėl jis nusprendęs su degtindaryste atsisveikinti visam laikui, o abu įžūlius policininkus demaskuoti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Teismas pasigailėjo

Lemtingąją dieną abu policininkai ir įkliuvo, kai atvyko pas ūkininką pasiimti eilinės duoklės. Anot ūkininko, tądien jis turėjo sumokėti „reketininkams“ net 500 litų už tai, kad šie laiku pranešė jam apie planuojamą kratą ūkininko sodyboje. Degtindarys, patartas savo „geradarių“, suskubo išvykti iš namų, o atvykę kratos daryti policininkai į užrakintus namus nesiveržė.

A. Karčiauskas savo kaltę pripažino, nes jam nebebuvo kur trauktis dėl neginčijamo įkalčio – policininkas, užkluptas Imuniteto poskyrio pareigūnų, nusikaltimo vietoje susikišo į burną 200 litų, ką tik paimtus iš ūkininko. Kiek vėliau vyras pinigus išvėmė. O S. Zamblauskas, slaptos operacijos metu laukęs savo kolegos automobilyje, visą laiką kaltę neigė ir tikino, kad ir ūkininkas, ir kolega jį apkalbėjo. Kodėl, sakė negalįs suprasti.

REKLAMA

Teismas nustatė, kad kalti abu policininkai. Jie, turėdami duomenų apie degtindario „verslą“, ne kartą reikalavo duoti kyšį, kad degtindarys nebūtų demaskuotas, ir tuos kyšius paimdavo. Be to, A. Karčiauskas reikalavo iš ūkininko už nebaudžiamą naminės degtinės gaminimą mokėti jam po 100 litų per mėnesį ir už tai pažadėjo, esant reikalui, paskambinti ir perspėti apie galimus kitų pareigūnų patikrinimus. Žodžiu, kaip tikras reketininkas, buvo degtindario „stogas“.

Savo kaltę (bet ne dėl visų ūkininko įvardintų duoklių) pripažinęs A. Karčiauskas teisme atrodė esąs nuoširdus, supratęs savo kaltę – teigė, kad jam labai gėda ir belikę tik gailėtis. Bet policininkas tvirtino kyšių iš degtindario nereikalaudavęs – šis esą pats prašydavęs paimti „už tylą“. Pinigais A. Karčiauskas susigundęs dėl to, kad tuo metu jo šeimai labai trūko pinigų, nes žmona buvo netekusi darbo, reikėjo išlaikyti vaikus, kurių vienam tuo metu buvo reikalinga operacija.

REKLAMA

Beje, abu už kyšininkavimą nuteisti Simno policininkai atsipirko gana pigiai. Abiem grėsė ir laisvės atėmimas, nes Baudžiamajame kodekse už kyšininkavimą numatyta maksimali bausmė – laisvės atėmimas iki 7 metų. Ir iki teismo nuosprendžio atrodė, kad bent vienas vyras – savo kaltės nepripažinęs S. Zamblauskas – gali atsidurti už grotų, nes teisme kaltinusi prokurorė siūlė jį pasiųsti už grotų 3 metams ir 9 mėnesiams. Teismas policininkų pasigailėjo ir skirdamas 10 400 litų baudas – mat kaltintoja siūlė A. Karčiauską nubausti 39 000 litų bauda.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įskundė pažadukas

Tik baudomis atsipirko ir Panevėžio apygardos teisme nuosprendį neseniai išgirdę du šio rajono policijos patruliai – Tomas Vasiliauskas (33 m.) ir Leonas Medeckis (37 m.). Šie vyrai – dabar jau buvę policininkai, atleisti iš tarnybos.

Abiem 400 litų kyšiu susigundžiusiems pareigūnams teismas paskyrė 7800 litų baudas. Pareigūnų karjerą nutraukė paimtas kyšis iš Kelių eismo taisyklių pažeidėjų. Kyšiai tokiose situacijose – patys dažniausi policijos darbe. Pernai Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedros specialistai atliko tyrimą – dėl kyšių apklausė nemažą būrį šalies gyventojų. Tyrimu nustatyta: nors Lietuvos policijos vadovybė paskelbusi itin aktyvią kovą su kyšininkavimu, tačiau kyšius iš pažeidėjų vis tiek ima apie 30 procentų kelių policininkų. Taip apklausos vykdytojams teigė kyšius policininkams sėkmingai „įsiūlę“ piliečiai, tapę pažeidėjais.

REKLAMA

Tarp tų 30 procentų pateko ir jau minėti du Panevėžio rajono policininkai. 2011 metų rugpjūčio 11-osios vidurnaktį jie patruliavo Šventupių kaime ir sustabdė automobilį, kurio vairuotojas Stasys B. (33 m.) buvo neblaivus. Šis, išgirdęs apie pažeidimo fiksavimą, pradėjo derybas. Buvo sutarta, kad policininkų tyla kainuos 400 litų. Stasys B. iškart sukrapštė 260 litų, o likusius 140 litų turėjo atvežti vėliau, sutartu laiku. Įžūlūs policininkai, norėdami būti garantuoti dėl „skolos“, paėmė iš girto vairuotojo automobilio jo motorinį pjūklą. Šį jie turėjo grąžinti savininkui, kai tik jis atiduos „skolą“.

REKLAMA

Tai buvo policininkų klaida, nes pažeidėjas prasiblaivęs persigalvojo ir nutarė kyšininkus įskųsti. Iki šio įvykio abu policininkai buvo teigiamai charakterizuojami, nebausti.

Prigavo „žagintojas“

Visai kitokioje situacijoje, bet panašiai pasielgę kaltinami ir du Kauno policininkai – 11 metų policijoje dirbantis tyrėjas Olegas Samsonas (35 m.), dviejų mažylių tėvas, ir savo karjerą policijoje prieš 5 metus pradėjęs tyrėjas Andrius Alimkinas (25 m.), viengungis vaikinas.

Netrukus abu labai gerai iki šiol vertinti pareigūnai stos prieš Kauno miesto apylinkės teismą, nes prokuratūra jau perdavė nagrinėti baigtą ikiteisminį tyrimą dėl kyšininkavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai kaltina abu policininkus paėmus 5000 litų kyšį iš vieno jauno kauniečio, kuris įkliuvo dėl įtariamo merginos išžaginimo. Kyšis turėjo padaryti pareigūnus „kurčius“ ir „aklus“ – turėjo būti nepradėtas tyrimas.

Tame pačiame kabinte dirbę abu policininkai priėmė dėl išžaginimo pranešusios merginos skundą, bet tinkamai jo neįregistravo. Pareigūnai iškvietė merginos nurodytą įtariamąjį į apklausą. Štai tada ir gimė nusikalstamas sandėris: abu policininkai įtariami pasiūlę kauniečiui pasvarstyti, kas jam geriau – baudžiamoji byla ir žagintojo vardas ar 5000 litų kyšis?

REKLAMA

Teisme turėtų detaliau paaiškėti, kodėl „žagintojas“ ryžosi „sudeginti“ pareigūnus, tačiau įtartino sandėrio jis greičiausiai tylomis atsisakė dėl to, kad jautėsi neteisingai apkaltintas tos merginos. Vaikino tėvas kreipėsi į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT), ir abu policininkai buvo sulaikyti STT pareigūnų, vos tik pernykštės liepos 5-ąją „žagintojas“ tarnybiniame kabinete sutartu laiku įteikė jiems specialiai paženklintus pinigus.

Kaip teigiama prokurorų kaltinime, abu Kauno miesto Centro policijos komisariato tyrėjai įtariami kaip kartu kyšininkavę bendrininkai. Beje, per kratas įtariamųjų kabinete ir namie buvo rasta ir šaudmenų, kuriuos šie pareigūnai laikė neteisėtai. Įtariamieji nušalinti nuo pareigų ir laukia teismo dienos.

REKLAMA

Tik faktai:

Dėl 600 litų kyšio vasario mėnesį įkliuvo Marijampolės apskrities VPK patruliai Nerijus Didvalis (28 m.) ir Robertas Bubnys (23 m.); jie nušalinti nuo tarnybos. Šiuos policininkus Marijampolės apskrities VPK Imuniteto poskyrio pareigūnams įskundė vienas pensininkas, kurio garaže buvo rasta keliasdešimt litrų kontrabandinio dyzelino, o „už tylą“ iš kontrabandininko paprašyta kyšio.

Prieš kelis mėnesius STT pareigūnai Kaune sulaikė patyrusį Kauno miesto Centro policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus vyriausiąjį tyrėją Vaidotą Norkų (38 m.), kai jis paėmė specialiai pažymėtus pinigus (kyšį) iš vieno verslininko, tuo metu turėjusio bėdų dėl įtariamo sukčiavimo. Per 20 metų policijoje dirbantis V. Norkus, trijų vaikų tėvas, įtariamas paėmęs iš verslininko daugiau nei 7000 litų; tyrimas tebevyksta.

Irena ZUBRICKIENĖ  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų