REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maždaug trečdalis Lietuvoje veikiančių įmonių – daugiau nei 20 tūkst. – bent kartą per pastaruosius keletą metų galėjo tapti informacinių technologijų (IT) saugumo pažeidimų aukomis dėl to, kad naudojamos apsaugos priemonės buvo nepakankamos ar turėjo technologinių spragų. Kas penkta iš jų dėl to galėjo patirti finansinių nuostolių ar prarado vertingų duomenų, atskleidė verslo įmonių apklausa, kurią TEO užsakymu atliko tyrimų bendrovė TNS LT.

REKLAMA
REKLAMA

Maždaug penktadalis apklausoje dalyvavusių įmonių atstovų teigė dėl patirtų pažeidimų patyrę finansinių nuostolių ar išlaidų, o 19 proc. bendrovių prarado svarbių duomenų. Tyrimas taip pat parodė, kad beveik kas dešimta (8 proc.) iš daugiau nei 65 tūkst. Lietuvoje veikiančių įmonių buvo susidūrusios su įsilaužimo atvejais, 4 proc. tapo šnipinėjimo ir 3 proc. – sukčiavimo aukomis. Du trečdaliai apklausoje dalyvavusių šalies įmonių atstovų mano, kad informacinių technologijų saugumo svarba ateityje didės, daugiausiai taip manančių yra tarp didžiųjų įmonių atstovų, sakoma bednrovės TEO pranešime.

REKLAMA

Šis tyrimas buvo pristatytas ketvirtadienį Vilniuje vykusioje konferencijoje „Globalūs iššūkiai valstybės institucijoms ir valstybinės reikšmės organizacijoms“, kurioje technologijų saugumo temomis diskutavo daugelio šalies įmonių ir valstybės institucijų atstovai. Šį renginį TEO organizavo kartu su bendrovėmis „Baltic Data Center“ ir „Fortinet“, Informatikos ir ryšių departamentu prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos ir Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijoje pranešimą skaitęs vienu žymiausių pasaulyje IT saugumo specialistu laikomas „F-Secure“ tyrimų vadovas Mikko Hypponenas teigia, jog šiandieniniai programišiai ir įsilaužėliai nebėra mėgėjai. Organizuotos grupuotės iš internetinių atakų uždirba milijonus, o jų veiksmai yra suplanuoti, apgalvoti, sustyguoti ir išskaidyti po visą pasaulį.

„Koordinuota ataka gali prasidėti vienoje šalyje, o po valandos būti tęsiama iš kito pasaulio krašto. Vienintelis būdas užkirsti kelią šioms grupuotėms – sugebėti paviešinti jų iniciatorius ir koordinuoti teisėtvarkos veiksmus pasauliniu lygiu“, – teigė M.Hypponen.

Bendrovės „Fortinet“ grėsmių tyrimų centro vadovo Guillaume Lovet teigimu, net ir iš pažiūros paprastas virusas gali turėti ilgalaikių ir negrįžtamų padarinių verslo įmonėmis. „Jei pavagiami ir paviešinami klientų asmeniniai duomenys ar, pavyzdžiui, kreditinių kortelių informacija, žalą tokio verslo ar organizacijos reputacijai sunku išmatuoti. Pasaulinių tyrimų duomenimis, saugumas internete tapo vienu didžiausių rūpesčių verslui, kurį lenkia tik ekonominės aplinkos įtaka“, – teigė G.Lovet.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų