REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Per praėjusius metus lietuviai patyrė virš 20 tūkst. kibernetinių atakų, apie kurias pranešė nukentėjusieji. Nuo 2010 metų kibernetinių atakų skaičius išaugo kone dvigubai, teigia Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA

„Didžiausia problema, kad neturime vieningos kibernetinių atakų prevencijos ir kontrolės sistemos. Yra bent 6 atskiros institucijos, kuruojančios kibernetinio saugumo sritį savo kompetencijos ribose, bet viską apjungiančios sistemos nėra, tad į daugelį kibernetinių atakų reaguojama pavėluotai, kai žala jau būna padaryta. Geriausias pavyzdys – paskutinė ataka trumposiomis žinutėmis, į kurią buvo sureaguota tik praėjus kelioms dienoms“, – pranešime spaudai cituojamas A. Paulauskas.

REKLAMA

Balandžio mėnesį Lietuvoje per trumpąsias telefono žinutes plito į kenksmingą programėlę vedanti nuoroda.

A. Paulauskas pastebėjo, kad Lietuvoje dar nėra sukurtų vienodų standartų, įpareigojančių įmones bei institucijas diegti informacinių sistemų apsaugos priemones. Sukurti tik rekomendacinio pobūdžio dokumentai, tačiau jie neužtikrina kibernetinių atakų prevencijos bei operatyvios atakų kontrolės.

„Kibernetinis saugumo užtikrinimas Lietuvai, matyt, dar yra nauja sritis, kurioje neturime pakankamai patirties, investicijų ir specialistų. Privačios įmonės jau investuoja į savo kibernetinę apsaugą, tačiau valstybinis sektorius tam dar neskiria pakankamai dėmesio. O užklupus kibernetiniams incidentams – stengiasi nuslėpti savo klaidas ir susitvarkyti tyliai“, – sakė A. Paulauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų