REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rusijos nevyriausybinės organizacijos ketvirtadienį pareikalavo, kad prezidentas Vladimiras Putinas pasiaiškintų, kodėl apkaltino jas esą kasmet gaunančias milijardo dolerių finansavimą iš užsienio fondų, pareigūnams pradėjus precedento neturinčią nevyriausybinių organizacijų (NVO) patikrinimų bangą.

REKLAMA
REKLAMA

Dešimčių garsių žmogaus teises ginančių, aplinkosaugos ir rinkimų stebėjimo organizacijų lyderiai pasirašė atvirą laišką V.Putinui po to, kai šis pareiškė, jog tokios grupės šiais metais iš užsienio gavo "beveik milijardą dolerių", skirtų "vietinei politinei veiklai". "Nurodytas skaičius mažiausiai dešimt kartų viršija finansinę paramą, kurią Rusijos NVO gauna mūsų supratimu", - sakoma laiške, kurį pasirašė 56 organizacijų atstovai.

REKLAMA

"Kurios organizacijos gauna tokius pinigus", - klausė aktyvistai V.Putino.

Apie dosnų NVO finansavimą iš užsienio V.Putinas kalbėjo interviu Vokietijos televizijai ARD, kai jo buvo paklausta apie šimtus patikrinimų nevyriausybinėse organizacijose, priėmus prieštaringai vertinamą įstatymą, pagal kurį politiškai aktyvios, finansavimą iš užsienio gaunančios grupės privalo registruotis kaip "užsienio agentai".

"Ar visuomenė neturi teisės žinoti, kas gauna tokius pinigus ir kokiam tikslui?" - klausė V.Putinas.

REKLAMA
REKLAMA

NVO grupės paprašė jo, kad duotų nurodymą "nedelsiant viešai paskelbti visą 654 organizacijų sąrašą su sumomis, kurias jos gavo per pastaruosius keturis mėnesius, nurodant veiklą, kuriai buvo gautos šios sumos".

Iš NVO reikalaujama teikti metines finansų ataskaitas; daugelis jų šią savaitę tvirtino, kad V.Putino minimi skaičiai yra neįtikimi.

Paspaustas Rusijos žiniasklaidos paaiškinti, V.Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsakė, kad tuos skaičius prezidentui pateikė saugumo agentūros.

Atvirąjį laišką pasirašė žymiausios Rusijoje nevyriausybinės organizacijos, tarp kurių yra ir žmogaus teisių grupė "Memorial" ir rinkimų stebėjimo įstaiga "Golos".

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rusijos teisingumo ministerija antradienį pradėjo grupės "Golos" tyrimą, kai ši nedeklaravo esanti užsienio agentė, gavusi praėjusią žiemą Norvegijos žmogaus teisių premiją. "Golos" neigia šiuos kaltinimus, už kuriuos gresia didelės baudos.

Rusijoje besilankantis Europos Tarybos žmogaus teisių komisaras Nilas Muižniekas ketvirtadienį šią problemą pavadino keliančia didelį susirūpinimą.

"Esame susirūpinę dėl šios padėties", - sakė N.Muižniekas apie "užsienio agento" įstatymą ir masinius patikrinimus, rengtus pastarosiomis savaitėmis.

REKLAMA

"Daugelis mūsų partnerių iš esmės yra paralyžiuoti", nes joms reikia pateikti papildomus dokumentus, sakė jis per spaudos konferenciją Maskvoje.

Prieš parlamento rinkimams 2011 metais, V.Putinas šaltai pareiškė, kad nevyriausybinės, tarptautinę finansinę paramą rinkimams stebėti gaunančios organizacijos prilygsta Judui, išdavusiam Jėzų Kristų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų