REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Balandžio 11 d., Seime priimta Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos narės Rimos Baškienės parengta rezoliucija „Dėl nuoseklios valstybės politikos genetiškai modifikuotų organizmų atžvilgiu“, kuria siūloma Vyriausybei paskelbti principinę poziciją dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ribojimo, kaip vienu iš pagrindinių sveikatos, aplinkos apsaugos ir žemės ūkio politikos tikslų.

REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje leidžiama prekiauti 165 maisto produktais, kuriuose yra GMO. Vadovaujantis Europos Sąjungos reglamentu produktus, kurių sudėtyje yra daugiau negu 0,9 proc. GMO, privalome žymėti. Tai turi būti nurodyta produktų etiketėse. Neretai žymėjimas nėra ryškiai užrašomas, gyventojai neturi pakankamai informacijos apie GMO ir apie jų įtaką žmogaus sveikatai.

REKLAMA

Priimtoje rezoliucijoje Lietuvos Respublikos Vyriausybė raginama nuolatos informuoti Lietuvos gyventojus apie sveikos gyvensenos ir sveiko maisto privalumus.

„Nepaisant genetiškai modifikuotų augalų auginimo apribojimų, didžiuliai jų kiekiai patenka į Europos Sąjungos šalis kaip pašarai gyvulininkystės pramonei. Vartotojai pirkdami pieną, kiaušinius ar mėsą nėra informuojami ar pašaruose, kuriais buvo šeriami gyvuliai nėra GMO“ - pristatydama rezoliuciją Seime kalbėjo Valstiečių ir žaliųjų sąjungos narė Rima Baškienė. Jos iniciatyva Seime surengtoje konferencijoje „Socialiai atsakingas verslas ir GMO“ buvo pateikta daug informacijos apie GMO patekimą per pašarus į maisto produkciją. Sąlygų sudarymas gyvūninio maisto gamintojams laisvanoriškai ženklinti savo produkciją specialiuoju ženklu „Išauginta be GMO“ pasitarnautų tiek gamintojams, tiek vartotojams. Tokią praktiką taiko Vokietija, Austrija, Prancūzija ir kitos šalys.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak Seimo narės Rimos Baškienės šia rezoliucija siekiama pavesti Vyriausybei imtis priemonių, kuriomis Lietuvos žemdirbiai būtų skatinami auginti kuo daugiau genetiškai nemodifikuotų baltyminių kultūrų bei siekti, kad Lietuvos maisto žaliavų gamintojai atsisakytų pašarų, kuriuose yra GMO, importo ir naudojimo, keičiant juos genetiškai nemodifikuotais pašarais. Pasinaudojant pirmininkavimo Europos Tarybai laikotarpiu Vyriausybė rezoliucijoje raginama inicijuoti diskusiją dėl gyvūninės kilmės produktų, gautų naudojant GMO pašarus, privalomo ženklinimo visoje Europos Sąjungoje.

Šia rezoliucija Seimas išreiškė principinę poziciją apie būtinybę riboti genetiškai modifikuotų organizmų plėtrą.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų