REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Spręsdami, kokį pensijos kaupimo būdą pasirinkti, gyventojai vis aktyviau naudojasi galimybe sužinoti asmeniškai jiems prognozuojamos „Sodros“ senatvės pensijos dydį.

REKLAMA
REKLAMA

Primename, kad šiemet nuo balandžio 1 d. iki rugsėjo 1 d. gyventojai turi priimti vieną iš trijų sprendimų: 1) sustabdyti kaupimą ir likti tik „Sodros“ sistemoje; 2) toliau kaupti privačiuose pensijų fonduose ankstesnėmis sąlygomis; 3) tęsti kaupimą papildomai primokant savo lėšomis ir gaunant papildomą įmoką iš valstybės biudžeto.

REKLAMA

Apsispręsti gyventojams padeda ne tik plačiai reklamuota skaičiuoklė. Tikslesnę būsimos valstybinio socialinio draudimo senatvės pensijos prognozę galima sužinoti „Sodros“ elektroninėje gyventojų aptarnavimo sistemoje (EGAS), adresu gyventojai.sodra.lt.

Čia pateikiama prognozė pagal „Sodros“ duomenų bazėje sukauptus kiekvieno asmens duomenis apie jo darbo stažą, mokėtas valstybinio socialinio draudimo įmokas pensijai gauti ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Gyventojų susidomėjimas šia paslauga pastaruoju metu išaugo daugiau kaip tris kartus. Vasario mėnesį informacija apie būsimą „Sodros“ pensiją domėjosi 4,1 tūkst. gyventojų, kovą – 12,9 tūkst., o per pirmąsias 10 balandžio dienų jau daugiau kaip 8 tūkst.

Kur kas dažniau dėl būsimos pensijos gyventojai kreipiasi ir į teritorinius „Sodros“ skyrius, ir į informacijos centrą trumpuoju telefono numeriu 1883.

„Nors visur pabrėžiama, kad pasirinkus kaupimą privačiame fonde būsima „Sodros“ pensija mažėja, didelė dalis besikreipiančių į mus to akivaizdžiai nežino. Vis dėlto iki rugsėjo 1 d. dar yra pakankamai laiko ir tikimės, kad daugelis pasinaudos paprastu būdu sužinoti individualią „Sodros“ pensijos prognozę“, – sako „Sodros“ direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Strumskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, asmenys, kurie sudarė pensijų kaupimo sutartis iki 2013 m., EGAS sistemoje nuo gegužės pradžios galės susiformuoti atnaujintą suvestinę apie priskaičiuotas ir į pensijų fondus pervestas kaupiamąsias pensijų įmokas.

Ši suvestinė leis patikrinti, kada ir kokia pensijų kaupimo bendrovė įregistravo dalyvio sutikimą mokėti papildomą pensijų įmoką savo lėšomis, arba priešingai – pranešimą apie sustabdytą pensijų įmokų pervedimą.

Praėjusį gruodį atlikta sociologinė apklausa parodė, kad daugiau kaip pusė visų šalies gyventojų nežino, jog kaupiant pensijai privačiuose fonduose mažėja būsima „Sodros“ pensija. Be to, ketvirtadalis dirbančiųjų nežino, kad jie jau kaupia pensiją privačiame pensijų fonde.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų