REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Justė Navickaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba

Kandus Johno Lennono laiškas Paului McCartney, Marilyn Monroe rašytos eilutės bei autentiškos B. Musolinio ir Hitlerio nuotraukos – tik keletas istorinių dokumentų, kuriuos bus galima įsigyti aukcione.

REKLAMA
REKLAMA

Žinomų muzikantų, rašytojų, aktorių ir buvusių Jungtinių Valstijų prezidentų rašytų laiškų aukcione įsigyti bus galima gegužės mėnesį. Jau dabar tikimasi, kad didelio dėmesio sulauks J. Lennono laiško P. McCartney juodraštis. Dviejų puslapių mašinėle rašyto laiško tonas gana griežtas.

REKLAMA

„Manau, kad iš pradžių J. Lennonas rašė laišką ranka, tada spausdino, taisė ir išsiuntė visai kitokį laišką. Tai, ką turime mes, yra juodraštis, kuris nebuvo išsiųstas, jį išsaugojo pats J. Lennonas. Laiškas rašytas tada, kai iširo grupė „The Beatles“, o J. Lennonas gynė Joko Ono. Jis rašo, kad P. McCartney turi nustoti kvailioti ir suaugti, tikina, kad bitlai buvo puiki grupė, padėjusi pasauliui keistis. Šiame laiške daug piktokų J. Lennono pamąstymų“, – pasakojo aukciono organizatorius Joe Maddalena.

REKLAMA
REKLAMA

Manoma, kad J. Lennono laiško juodraščio kaina pasieks nuo 40 iki 60 tūkst. Jungtinių Valstijų dolerių. Kiek mažiau, maždaug 30 tūkst. tikimasi už M. Monroe laišką režisieriui Lee Strasbergui. Dviejų puslapių laiške M. Monroe pieštuku įrašiusi eilutes „Man atrodo, aš einu iš proto“. Pasak aukciono organizatoriaus, laiške atsispindintis nusivylimas galėtų tapti viena iš priežasčių jį įsigyti: žmonės moka dideles sumas todėl, kad asmeniniuose laiškuose atvirai išdėstytos slapčiausios rašiusiųjų mintys.

„Žmonės dažnai klausia, kam reikalingi kažin kieno rašyti laiškai? Atsakymas paprastas: dabar visi laiškai elektroniniai, kaip juos išsaugoti? Nejau į kolekciją padėsite visą kietąjį diską? Žmonės pamažu suvokia, kad tik popieriniai laiškai turi išliekamąją vertę. Jei nori suvokti žmogaus minčių tėkmę, reikia skaityti tai, ką jis parašė. Tai geriausias įrašas, nereikia nieko spėlioti, tiesiog įsiklausyti į kiekvieną žodį“, – tikina aukciono organizatorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aukcione bus galima įsigyti ankstyvųjų Thomaso Edisono lemputės brėžinių, taip pat E. Hemingway, Z. Freudo, K. Markso, W. Churchillio, G. Washingtono, Th. Jeffersono rankraščių.

Susidomėjimo, manoma, sulauks ir nuotraukų albumas. Jame – pirmojo B. Musolinio vizito Vokietijoje bei antrojo Hitlerio apsilankymo Italijoje nuotraukos.

„Šis albumas labai vertingas. Nuotraukose atsispindi didybė ir elegancija. Labai keista tai matyti, kai žinai, ką šie žmonės padarė vėliau“, – pastebi J. Maddalena.

Iš viso aukcione – 250 dokumentų. Manoma, kad kolekcininkai už juos nepagailės daugiau nei 5 mln. Jungtinių Valstijų dolerių.

Laiškus iš asmeninės, daugiau nei 3 tūkst. dokumentų turinčios, kolekcijos perdavė kolekcininkas. Kas jis, organizatoriai neatskleidžia. Aukcionas vyks gegužės 30-ąją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų