REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus dalyvavo apskritojo stalo diskusijoje "Rengiantis ES biudžeto peržiūrai: nauda Europai ir Lietuvai".

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos Prezidentas pažymėjo, kad Europos Vadovų taryba, priimdama sprendimą dėl Europos Sąjungos finansinės perspektyvos 2007-2013 metais, sutarė, kad turi būti atlikta išsami Europos Sąjungos biudžeto peržiūra. Pasak šalies vadovo, buvo sutarta, kad ją vykdant būtina įvertinti visas išlaidų kategorijas ir ypatingą dėmesį skirti Bendrosios žemės ūkio politikos peržiūrai. Taip pat turi būti reformuojama pajamų dalis ir Didžiosios Britanijos korekcijos mechanizmas.

REKLAMA

"Noriu pabrėžti, kad tokios nuostatos buvo labai svarbi pasiekto sutarimo dalis. Akivaizdu, kad dabartinė Europos Sąjungos biudžeto išlaidų struktūra neatitinka modernios Europos prioritetų. Iki šiol didžioji dalis ES biudžeto išlaidų vis dar skiriama žemės ūkiui, o didelė struktūrinės paramos dalis tenka turtingesnėms šalims", - sakė V.Adamkus.

Prezidento nuomone, biudžeto peržiūra jau seniai brandinta ir labai reikalinga. "Todėl tikiuosi, kad Europos Sąjungos biudžetas bus iš esmės reformuotas ir atitiks pasikeitusios Europos valstybių poreikius. Manau, kad pavykusią biudžeto peržiūrą galėtume vadinti svarbiausia procedūra nuo pat bendro Europos biudžeto atsiradimo. Tai būtų ilgalaikis ir strategiškai svarbus dokumentas, kuris ilgam nustatytų Europos Sąjungos finansavimo šaltinius ir išlaidų prioritetus jau dabar galvojant apie galimą tolesnę Europos Sąjungos plėtrą", - pažymėjo šalies vadovas.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentas teigiamai įvertino Lietuvoje įsibėgėjusias diskusijas dėl būsimos ES biudžeto peržiūros, jau patvirtintą pirminę Lietuvos poziciją. Tačiau, Prezidento nuomone, mes patys privalome suprasti, kaip įsivaizduojame to biudžeto ateitį ir jo reikšmę įgyvendinant svarbiausius Europos Sąjungos tikslus.

Šalies vadovas pabrėžė, kad ši diskusija bus naudinga ir padės dar geriau formuoti tolesnę Lietuvos poziciją dėl Europos Sąjungos biudžeto peržiūros. V.Adamkus palinkėjo visoms valdžios institucijoms sutelkti dėmesį į šį svarbų ir strateginį klausimą, kuris iš esmės lems, kaip Lietuvos žmonės gyvens po kelerių ir net keliasdešimties metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Diskusijoje pranešimus skaitė už finansinį programavimą ir biudžetą atsakinga Europos Komisijos narė Dalia Grybauskaitė ("ES finansų reforma: būtinybė ir istorinė galimybė"), finansų viceministras Rimantas Šadžius ("Lietuvos Respublikos Vyriausybės pozicija dėl ES biudžeto peržiūros"), Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Europos studijų katedros vedėjas prof. habil. dr. Jonas Čičinskas ("Komentaras. ES biudžeto paskirtis: kryptys ir sritys"), Prezidento patarėjas, Ekonominės ir socialinės politikos grupės vadovas doc. dr. Ramūnas Vilpišauskas ("Komentaras: Ko reikia ir ką gauname už ES pinigus?").

Diskusijoje dalyvavo Seimo, Vyriausybės kanceliarijos, Finansų, Užsienio reikalų, Žemės ūkio, Ūkio ir kitų ministerijų, suinteresuotų institucijų atstovai bei ekspertai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų