REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pacientai be dantų, protezuotojai – be darbo

Beveik 12 tūkstančių Panevėžio miesto ir rajono gyventojų, laukiančių nemokamai protezuoti dantų, eilė šiemet dar nė kiek nepasistūmėjo. Panevėžio teritorinė ligonių kasa (TLK), pernai dar vasarį pradėjusi kviesti žmones protezuoti dantų, smarkiai vėluoja išsiųsti pirmuosius kvietimus.

REKLAMA
REKLAMA

Laukiančiųjų eilė nejuda

Protezavimo paslaugas teikiančios gydymo įstaigos baigia protezuoti dantis pernai pakviestiems pacientams ir jau pradeda stokoti darbo. Kai kuriose, pavyzdžiui, Panevėžio rajono poliklinikoje, odontologai protezuotojai beveik neturi ką veikti.

REKLAMA

„Nedaug kaimo žmonių įstengia protezuoti dantis savo lėšomis.

Pensininkai, neįgalieji laukia valstybės paramos. Tad situacija tokia, kad dantis protezuojantiems gydytojams labai trūksta darbo, o paskui, kai laukiančiųjų eilė pajudės, jie nebespės“, – „Sekundei“ teigė rajono poliklinikos direktorė Irena Janušonienė.

Miesto Stomatologijos poliklinikos vadovas Karolis Valantinas patvirtino, kad ir jų įstaigoje gerokai sumažėjo darbo protezuotojams, tačiau jie įrankių nepadėjo, protezuoja dantis pacientams, kurie už paslaugas susimoka patys.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio TLK direktoriaus pavaduotoja Alma Čiplienė aiškina, jog nauji pacientai protezuoti dantų nekviečiami todėl, kad teritorinėms ligonių kasoms dar nepaskirstytos Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšos dantims protezuoti.

Jos žiniomis, naujoji Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė panoro peržiūrėti sveikatos programoms skirtas lėšas.

Pavaduotoja tikisi, kad netrukus pinigai dantims protezuoti bus paskirstyti ir bus pradėti kviesti žmonės.

Eilėje protezuoti dantų laukia 9128 panevėžiečiai ir 2603 rajono gyventojai.

Savivaldybės nepurto savo kišenių

Kol ministerija delsia, prisidėti prie pensininkų ir neįgaliųjų dantų protezavimo neskuba ir savivaldybės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjas Mindaugas Burba sako, kad komisija, skirstanti Visuomenės sveikatos rėmimo programos lėšas, kartą jau posėdžiavo, tačiau klausimo dėl dantų protezavimo rėmimo nesvarstė. Mat nežinia, kiek pinigų Visuomenės sveikatos rėmimo programa sulauks iš ligonių kasų, t. y. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto.

„Gali būti, kad šiemet Savivaldybė ir visai neprisidės“, – neatmetė vedėjas.

Pernai miestas tam skyrė 90 tūkstančių litų. Iš jų buvo panaudota tik apie 55 tūkstančius, 35 tūkstančiai litų grįžo į minėtos programos kasą.

REKLAMA

Pasak M. Burbos, nespėta panaudoti visų lėšų todėl, kad protezavimo paslaugas gyventojams teikė tik viena, Savivaldybės skelbtą konkursą laimėjusi gydymo įstaiga – Panevėžio stomatologijos poliklinika. Gydytojai tiesiog fiziškai nespėjo priimti daugiau pacientų.

„Mes nieko prieš, kad Savivaldybės skirtus pinigus dantims protezuoti būtų pasidalijusios kelios gydymo įstaigos, tačiau įstatymai leidžia pasirašyti sutartį tik su vienu konkurso laimėtoju“, – kalbėjo Sveikatos skyriaus vedėjas.

Vakar posėdžiavusi Panevėžio rajono savivaldybės komisija, skirsčiusi Visuomenės sveikatos rėmimo programos lėšas, nusprendė, kad Savivaldybei neverta prisidėti prie pensininkų ir neįgaliųjų dantų protezavimo.

REKLAMA

Komisijos pirmininkas, vicemeras Antanas Pocius sakė buvęs už tai, kad būtų paremta, tačiau, daugumos narių nuomone, tokia parama būtų lašas jūroje ir nelabai patrumpintų laukiančiųjų eilę.

Rajono poliklinika pensininkams ir neįgaliesiems protezuoti dantims prašė 80 tūkstančių litų.

Visuomenės sveikatos rėmimo programoje kol kas tėra tik 68 tūkstančiai litų, o prašytojų – beveik 60 tūkstančių. Bendra suma, kurios jie prašo, siekia 307 tūkstančius litų.

Vicemeras svarsto, kad programos biudžetą papildžius ligonių kasos pinigais, galbūt bus galima grįžti prie dantų protezavimo  rėmimo klausimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlo susitaisyti dantis

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja A. Čiplienė sakė, kad preliminariame PSDF 2013 metų biudžete įstaigos aptarnaujamos zonos (Panevėžio ir Utenos apskritims, iš viso 12 savivaldybių) pensininkų ir neįgaliųjų dantims protezuoti buvo numatyta apie 4 milijonus litų – panašiai tiek, kiek praėjusiais metais.

Ar ta suma nekis, paaiškės, kai sveikatos apsaugos ministras pasirašys sveikatos programų sąmatas.

PSDF biudžeto lėšos dantų protezavimo paslaugų išlaidoms kompensuoti bus paskirstytos pagal TLK veiklos zonos savivaldybių statistinį gyventojų skaičių.

REKLAMA

Kaip ir anksčiau, taip ir šiais metais sprendimą, kokiam skaičiui į sąrašą įrašytų asmenų bus skiriamos lėšos, ligonių kasų komisija priima kiekvieną ketvirtį. Laukiančiojo eilės numeris nekinta. Jis išlieka toks pat, koks buvo asmenį įrašant į eilę.

Keičiasi tik laukiančiųjų protezavimo skaičius, taip pat kasmet vis didesnis būna paskutinio pakviestojo eilės numeris.

Nesikeis ir vienam asmeniui kompensuojama suma.

Pensininkams, nedarbingiems arba iš dalies darbingiems asmenims bus kompensuojama 1157 litai, išimtiniais atvejais – 3560 litų. Tokius atvejus svarstys tretinio lygio odontologų konsiliumas.

REKLAMA

Į protezavimo eilę įrašytiems žmonėms patariama pasirūpinti, kad turimi dantys būtų sugydyti. Gavus kvietimą protezuoti nebereikės gaišti laiko jiems taisyti.

Panevėžiečiams, palyginti su rajono ar kitų Panevėžio apskrities miestų gyventojais, laukti eilėje tenka ilgiausiai.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos duomenimis, pernai protezuoti dantų buvo kviečiami 2007 metais įrašyti į eilę gyventojai,

Panevėžio rajone – įrašytieji 2008–2009 metais.Pasvalio ir Kupiškio rajone – taip pat 2009 metais. Biržų rajone 2012-aisiais kvietimų protezuoti dantų sulaukė į eilę 2010-aisiais įrašyti žmonės, Kupiškio rajone – 2010–2011 metais.

Inga SMALSKIENĖ

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų