REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saugaus eismo dieną vairuotojai traiškė pėsčiuosius

Lietuvos saugaus eismo dieną, kuri minima balandžio 6-ąją, vien Šiaulių regione suvažinėti net 4 žmonės.

REKLAMA
REKLAMA

Itin kraupus eismo įvykis nutiko netoli Šiaulių esančioje Aukštelės gyvenvietėje. Joje gyvenančios dvi seserys – 26 metų Natalija bei metais jaunesnė jos sesuo Lena – prieš pat vidurnaktį susiruošė į svečius pas pažįstamus, gyvenančius kitoje plento pusėje.

REKLAMA

Aukštelkę kerta automagistralė Šiauliai – Kelmė. Šio plento atkarpą rekonstruojant, pėsčiųjų perėja buvo pažymėta kone idealiai – ne tik išdažytos baltos juostos, bet ir pakabinti net 8 apie pėsčiųjų perėją vairuotojus įspėjantys kelio ženklai. Negana to, kelio viduryje pėstiesiems išgrįsta saugumo salelė, apribotas transporto greitis iki 50 kilometrų per valandą, įrengtas vienas greitį matuojantis stacionarus radaras, o naktį pėsčiųjų perėja ryškiai apšviečiama.

REKLAMA
REKLAMA

Užsižiūrėjo į šunį

Tačiau visos techninės priemonės bevaisės, kai žmonės išsiblaškę.

Lena su Natalija per plentą pėsčiųjų perėja patraukė nesidairydamos, neįsitikinusios, ar naktį retai pravažiuojančių automobilių vairuotojai jas mato ir praleidžia. Be to, jos vilkėjo tamsiais drabužiais, neturėjo jokio šviesos atšvaito ar žibintuvėlio.

Blaivus, bet žioplinėdamas vairavo ir 54 metų emigrantas, kuris paviešėti namuose iš Airijos parvažiavo mikroautobusu „Mercedes-Benz Sprinter“. Jis vėliau policininkams teigė, kad jo dėmesį patraukė keliu bėgantis šuo su blizgančia grandinėle ant kaklo ir jis visai nepastebėjo per perėją ėjusių dviejų moterų, stabdyti pradėjo tik jas patrenkęs ir sustojo už keliasdešimt metrų šalikelės pusnyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Smūgis buvo baisus – viena iš moterų liko gulėti sulaužytais kaulais be sąmonės.

Sutrikęs vairuotojas iškvietė greitąja medicinos pagalbą bei policininkus, pranešdamas, kad, kaip jam atrodė, ką tik patrenkė vieną moterį.

Pražudė sunkvežimis

Pusdieniu anksčiau ne mažiau kraupi avarija įvyko ir Pakruojo rajone, kelyje Pakruojis -Smilgiai. Nelaimė įvyko, kai nuo techniškai netvarkingo vilkiko „Mercedes-Benz“ atitrūko masyvus ratas. Jis pasišokinėdamas išriedėjo į priešpriešinę eismo juostą ir rėžėsi tiesiai į atvažiuojančio sunkvežimio „DAF XF95.480“ priekį.

REKLAMA

Nuo smarkaus smūgio buvo sugadinta vairo DAF kolonėlė, todėl 28 metų ūkininko vairuojamas vilkikas su 25 tonų grūdų kroviniu tapo nevaldomas, ėmė mėtytis po kelią.

Skersai kelio ūmai pasisukusio vilkiko priekaba virto, taranuodama mikroautobusą „Renault Espace“ bei kliudydama dar du lengvuosius automobilius. Tik pastaraisiais važiavę žmonės nenukentėjo, o štai autobusiuką „Renault Espace“ vairavęs 22 metų vyriškis ir metais vyresnė šalia sėdėjusi keleivė žuvo vietoje. Jų kūnus ištraukė mašinos liekanas supjaustę ugniagesiai.

REKLAMA

Esame pavojinga šalis

Dar vienas nematantis, ant ko važiuoja, pensininkas balandžio 6-ąją suvažinėjo jauną vaikiną. Apie 6 valandą Kretingos rajone kelio Šiauliai-Palanga 119-ame kilometre ant važiuojamosios kelio dalies rastas sužaloto 17-os metų vaikino kūnas. Po kelių valandų į Kretingos policiją atvyko 70 metų S. R., kuris prisipažino rytą savo automobiliu „Renault Megane Scenic“ važiavęs į Palangą ir pajutęs, jog kažką pervažiavo. Pagalvojęs, kad suvažinėjo žvėrį, pensininkas nė nestabtelėjęs nuvažiavo toliau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Balandžio 6-oji kaip Lietuvos saugaus eismo diena minima nuo 2006 metų, kai Seimas įtraukė ją į Atmintinų dienų sąrašą. Tądien siekiama atkreipti visuomenės dėmesį, kad mūsų šalyje keliuose kasmet žūva apie 300 žmonių, 3000–5000 – sužeidžiami.

Skaičiai rodo, kad milijonui gyventojų Lietuvoje 2012 metais teko 100 avarijų aukų – pagal šį rodiklį mūsų šalis yra pirma visoje ES. Po Lietuvos rikiuojasi Rumunija ir kaimyninė Lenkija, kur milijonui gyventojų tenka atitinkamai 96 ir 93 aukos.

Lyginant su 2011 metais, pernai Lietuvoje žuvusiųjų skaičius padidėjo 2 %, o pavyzdžiui, Lenkijoje – sumažėjo 15 %. Kitų Baltijos šalių rodikliai irgi geresni: Latvijoje milijonui gyventojų teko 86 (–2 %), o Estijoje – 65 žuvusieji keliuose (–14 %). ES šalių vidurkis pernai buvo 55 žuvusieji milijonui gyventojų. Europos keliuose kasdien vis dar žūsta po 75 žmones, Lietuvoje kasdien palaidojame po 1–2 avarijų aukas.

Sigitas STASAITIS  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų