REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Investuotojų forumo vykdomosios direktorės Rūtos Skyrienės teigimu, investicinis klimatas Lietuvoje yra ir turi būti vienodas tiek užsienio, tiek vietinėms, Lietuvos investicijoms.

REKLAMA
REKLAMA

,,Vietos investicijos, jeigu joms nebus sąlygų investuoti Lietuvoje, gali išeiti į užsienį. Todėl mes jau seniai nustojome kalbėti apie investicinį klimatą tiesioginėms užsienio investicijoms - mes kalbame apie investicinį klimatą visoms investicijoms. Jis turi būti geras ir visiems vienodas“, - sakė R. Skyrienė žurnalistams per antradienį Vilniuje vykstančią konferenciją ,,Užsienio investicijų pritraukimas į Lietuvos regionus“. Jos teigimu, investicinis klimatas mūsų šalyje ir yra vienodas tiek užsienio, tiek Lietuvos kapitalui. Tačiau užsienio investicijų pritraukimas yra naudingas visai Lietuvai, o regionams, savivaldybėms svarbiausia, kad investicijos į jas apskritai ateitų. Tačiau ar ateis investicijos į Lietuvos regionus, esą priklauso ne tik nuo vietinės, bet ir nuo centrinės šalies valdžios.

REKLAMA

,,Savivaldybės paskatų stengtis neturi. Reikia kažko, kas turėtų politinę valią (sprendimų). Centrinė valdžia galėtų pagalvoti apie kokias nors motyvacines priemones savivaldai - jeigu tu sugebėjai pritraukti investicijas, galbūt gausi didesnę mokesčių dalį už tai“, - siūlo ji.

Pasak R. Skyrienės, rinkdamiesi, kur investuoti, užsienio investuotojai atsižvelgia į labai konkrečius dalykus ir skaičiuoja, kur jiems apsimoka plėtoti verslą.

REKLAMA
REKLAMA

,,Priklauso nuo to, ką gamins ar ką parduos, ar kokias paslaugas teiks. Jeigu reikia transporto, žiūri, kur artimiausi transporto mazgai, jeigu reikia specialių kompetencijų, žiūri, kur yra jų turinčių žmonių, jeigu reikia rinkų, žiūri, kur tos rinkos yra“, - sakė žurnalistams R. Skyrienė. Investuotojų forumo vykdomoji direktorė pridūrė, kad gandas apie tam tikrus regionus, savivaldybes, kurios yra atviresnės investicijoms irgi turi įtakos. ,,Tačiau daugiau investicijų koncentruojasi didesniuose miestuose dėl to, kad ten yra didesnė tikimybė surasti tinkamus darbuotojus ir tinkamas vietas investicijoms. Kitas dalykas – galbūt jos labiau proversliškos“, - svarsto ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak R. Skyrienės, užsieniečius, analizuojančius galimybes investuoti Lietuvoje, atbaido ir biurokratizmas.

,,Mūsų forumo nariai susitikime su premjeru Algirdu Butkevičiumi taip pat išsakė daug pretenzijų dėl savivaldybių biurokratizmo. Kalbu apie leidimų išdavimą ir vilkinimą. Investuotojai taip pat ieško verslo aplinkos stabilumo, moksčių sistemos stabilumo. Jie pas mus pasigenda lankstesnio darbo santykių reguliavimo, nes jie truputį archaiški ir neatitinka šiuolaikinio verslo“, - pasakojo R. Skyrienė.

Jos teigimu, potencialiems investuitojams ir verslo plėtrai trukdo teritorijų planavimo, statybų, aplinkos vertinimo įstatymai, kurie ,,sudaro galimybes atsirasti pseudo viešajam interesui“. ,,Ir žinoma, vis dar mini šešėlinę ekonomiką ir korupciją“, - teigia R. Skyrienė.

VšĮ ,,Investuok Lietuvoje surengtos konferencijos ,,Užsienio investicijų pritraukimas į Lietuvos regionus“ dalyviams – Lietuvos savivaldybių ir centrinės valdžios atstovams, atsakingiems už investicijų skatinimą ji sakė, kad ,,retorika, kuomet įvardijamos šalys ar tautos, kurias norima išvaryti iš Lietuvos, netinka politikams ir negerina Lietuvos įvaizdžio“. ,,Lauk iš Lietuvos danai, japonai – tai yra minios retorika ir siūlau politikams jos nepasigauti, - sakė R. Skyrienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų