REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Apykaklaites jau seniai reikėjo priskirti tokioms kultinėms visų laikų tendencijoms, kaip maža juoda suknelė, laivelio formos bateliai, dygsniuota rankinė su grandinėle. Juk jei susimąstysime, tai prisiminsime, kad šiandien tokios populiarios ir paklausios apykaklės visada buvo šalia.

Apykaklaites jau seniai reikėjo priskirti tokioms kultinėms visų laikų tendencijoms, kaip maža juoda suknelė, laivelio formos bateliai, dygsniuota rankinė su grandinėle. Juk jei susimąstysime, tai prisiminsime, kad šiandien tokios populiarios ir paklausios apykaklės visada buvo šalia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Populiariausia iš šių aprangos detalių – „Peter Pan“ tipo apykaklė apvaliais kraštais. Ji taip pavadinta dėl to, kad būtent tokios formos apykaklaitė puošė aktorės Maude Adams kostiumą Jameso Matthew Barrie’io pjesėje „Peter and Wendy“, kur 1905 m. ji suvaidino niekada nesenstantį berniuką Peterį Paną. 1920-aisiais „Peter Pan“ apykaklė tapo standartine vaikiškų drabužių detale, 1930 m. ja masiškai buvo dekoruojamos vestuvinės suknelės. Vėliau nekaltą moteriškumą pabrėžianti apykaklaitė virto klasika, paženklinusia kiekvieną praėjusio tūkstantmečio dekadą. Kuklią baltą apykaklę ne kartą matėme mados žurnaluose ir televizijos ekranuose. Ją dievino legendinė aktorė Audrey Hepburn ir populiariausia praėjusio amžiaus manekenė Twiggi. Catherine Deneuve dėvėdama tokią apykaklę vaidino „dienos gražuolę“ filme „Belle de jour“, Meg Ryan pasipuošė „Peteriu Panu“ filmui „I. Q.“, o Winona Ryder juostoje „Mermaids“ vilkėjo juodą suknelę su baltute apykaklaite.

REKLAMA

Bet grįžkime į dabartį. Apykaklės apvaliais kraštais niekur nedingo ir naujajame tūkstantmetyje, bet buvo vertinamos veikiau vintažo mėgėjų nei mados pasekėjų. O posovietiniais laikais jos apskritai buvo nuvertintos, ypač moterų, kadaise nunuodytų nykios sovietinės mokyklinės uniformos estetikos. Tačiau prieš kelis sezonus viskas pasikeitė – „Peter Pan“ su trenksmu grįžo ant podiumų. Pradžioje kuklios ir paprastos – kaip suknelės ar palaidinės detalės – pamažu šios apykaklės darėsi vis drąsesnės, ryškesnės ir įmantresnės. Ir štai „Miu Miu“ kolekcijoje jos ištapytos lakštingalų ir kačių figūrėlėmis, „Louis Vuitton“ kūriniuose dekoruotos nėriniais ir metalu, o „Balmain“ marškinių apykaklės išsiuvinėtos perlais ir kristalais. Karlo Lagerfeldo kolekcijoje ši drabužio detalė tapo centrine ašimi, o ir pats autorius publikai noriai demonstruoja tokią tendenciją. Demokratiški drabužių ženklai neatsilieka – visus įmanomus apykaklės variantus galima rasti „Zaros“, „Asos“, „Trends Brands“ parduotuvėse, šios firmos vienos pirmųjų adaptuoja aukštosios mados tendencijas kasdienei aprangai. Žinoma, pirmosiomis ištikimiausiomis apykaklių gerbėjomis tapo įžymybės: Emma Watson, Alexa Chung, Keira Knightley, Victoria Beckham, Natalie Portman.

REKLAMA
REKLAMA

Merginos pradėjo nuo elementarių šių aprangos detalių „ant“ suknelių ir džemperių, bet ilgainiui perėjo prie gana drastiškų sprendimų – apykaklaičių, išsiuvinėtų blizgučiais, akmenukais ir plunksnomis. Kiekvienas save gerbiantis tinklaraštininkas pamanė, kad privalo savo įrašus papildyti nuotraukomis, bylojančiomis apie tai, kad minėta tendencija nepraėjo pro šalį. Tokio madingų apykaklių spaudimo neatlaikė niekas, ir tendencija virto epidemija. Tuo tarpu pačios apykaklaitės transformavosi į visiškai atskirą aprangos elementą – nuimamą aksesuarą, kurį galima keisti priklausomai nuo nuotaikos ir pasirinkto stiliaus. Panašiai kaip karolius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, tai nebūtinai turi būti „Peter Pan“, nes jau yra įvairių apykaklių, ir išrinkti pagrindinę tendenciją tiesiog neįmanoma. Vis dar madingos paprastos baltos apykaklaitės, kurios suteikia kuklios mokinukės įvaizdį. Jomis puošiamos suknelės, megztiniai, jas dėvint einama į pirmus pasimatymus. Apykaklės su įvairiais raštais leidžia ironiškai pažvelgti į biuro aprangos kodą ir pademonstruoti nestandartinį stiliaus pojūtį. Naudojant šią aprangos detalę, kuriami ir vakariniai drabužiai – tam tinka odinės, kailinės, puoštos nėriniais ir siuvinėtos apykaklės. Prie mažos juodos suknelės tobulai atrodo balta klasikinė apykaklaitė, o prie permatomų šifono palaidinių bei suknelių – rokenrolo stiliaus modeliai iš odos bei metalo. Jei drabužis pasiūtas iškart su apykakle, prie jos galima derinti nuimamas apykaklaites, uždedant jas ant viršaus arba apačioje. Taigi variantų, kaip nešioti madingą apykaklę realiame gyvenime, tikrai daug.

Panašu, kad apykaklaitės ilgam įsitaisė podiumuose ir žurnalų puslapiuose, tad ignoruoti šios tendencijos tiesiog neįmanoma. Belieka rinkti asmeninę apykaklių kolekciją visiems gyvenimo atvejams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų