REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos gyventojų finansinis neraštingumas – visų jų bėdų priežastis?

Kaip nelikti apgautiems ir prasiskolinusiems?

Lietuvos bankas pristatė naują finansinio švietimo iniciatyvą. Pristatytas naujas interneto tinklalapis pinigubite.lt, tikimasi, padės Lietuvos gyventojams tapti atsakingesniems ir ne tokiems patikliems.

Lietuvos bankas pristatė naują finansinio švietimo iniciatyvą. Pristatytas naujas interneto tinklalapis pinigubite.lt, tikimasi, padės Lietuvos gyventojams tapti atsakingesniems ir ne tokiems patikliems.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Finansinis švietimas yra mūsų prioritetinė sritis. Tik per finansinį švietimą galima spręsti įsiskolinimo problemas. Taip pat norime, kad gyventojai naudotųsi kokybiškomis paslaugomis ir finansinius sprendimus priimtų įsigilinę į visas sąlygas, sutartyse perskaitę ir eilutes mažomis raidėmis“, – sakė Lietuvos banko valdytojas Vitas Vasiliauskas.

REKLAMA

Anot jo, raštingas vartotojas kuria konkurencingą rinką, kurioje verčiami pasitempti ir paslaugų teikėjai. Finansinis raštingumas tai pat yra pagrindinė priemonė, leidžianti išvengti įvairių apgaulių, „atskirti pelenus nuo grūdų“.

Tinklalapio „Pinigų bitės“ pavadinimas pasirinktas neatsitiktinai – bitės simbolizuoja darbštumą ir atsakingą požiūrį į ateitį.

V. Vasiliauskas mano, kad šis puslapis bus ilgo kelio Lietuvos gyventojų finansinės atsakomybės link pradžia.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuviai per daug patiklūs

LB atliktas tyrimas, atskleidžiantys Lietuvos gyventojų finansinio raštingumo lygį, parodė, kiek gyventojų teisingai suskaičiuoja indėlio palūkanas, koks finansinis elgesys būdingas vartotojams.

Deja, tyrimas rodo, kad 34 proc. Lietuvos gyventojų gyvena šia diena ir neturi santaupų, 33 proc. žmonių pajamos dažnai nepadengia jų išlaidų, net 70 proc. vartotojų neteisingai skaičiuoja sudėtines palūkanas. Sudarydami finansinius sandorius tik maža dalis žmonių perskaito sutartis – t. y. dauguma „perka katę maiše“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak LB specialistų, menkas Lietuvos gyventojų finansinis raštingumas lemia neatsakingą skolinimąsį iš greitųjų kreditų bendrovių, per didelį pasitikėjimą finansinių produktų konsultantais, per didelį rizikos prisiėmimą, skubėjimą, neapdairumą sudarant finansinius sandorius.

„Asmeniniai finansai vis dar yra sunkiai suvaldomi. Pasitikėjimas finansinių produktų pardavėjais taip pat per didelis – reikia nepamiršti, kad jie yra pardavėjai ir jiems reikia parduoti. Į jų siūlomus produktus reikėtų žiūrėti taip kritiškai, lyg pirktumėte naudotą automobilį“, – sakė Vilius Šapoka, LB Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius.

Lietuvos banko valdyba šių metų pradžioje patvirtino Finansinio švietimo koncepciją, kurios viena iš dalių – jaunimo švietimas. Šiais metais LB kartu su Švietimo ministerija pradėjo bendrą projektą, kurio tikslas didinti finansinį švietimą mokyklose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų