REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Alma MOSTEIKAITĖ

Alytaus miesto savivaldybėje viešėdamas šiais metais Vyriausybės pritarimu Aplinkos ministerijos įsteigtos viešosios įstaigos Būsto energijos taupymo agentūros direktorius Valius Serbenta vietinei valdžiai negailėjo pagyrų dėl aktyvios pozicijos dalyvaujant daugiabučių namų atnaujinimo programoje. Tačiau agentūros pagyros savivaldybei vargu ar atsitiktinės.

REKLAMA
REKLAMA

Renovacija turėtų prasidėti rudenį

V.Serbentos teigimu, kol savivaldybės įstatymiškai negalėjo dalyvauti daugiabučių renovacijos procese, tol šių namų atnaujinimas vyko vangiai. Dabar renovacija turėtų gerokai paspartėti, nes savivaldybės suinteresuotos, kad jų gyventojai mažiau mokėtų už šildymą. Alytaus miesto savivaldybę Būsto energijos taupymo agentūros direktorius įvardijo kaip vieną iš lyderių ketinamoje vykdyti daugiabučių renovacijoje – ji jau pasirengusi šių namų energinio efektyvumo didinimo programą, pradėjo veikti Energinio efektyvumo didinimo agentūra. Ši, vadovaujama Prano Jaciunsko, vykdys minėtą programą, per ją vyks daugiabučių renovacija. Kaip visoje šalyje, taip ir Alytuje renovacijai, V.Serbentos tvirtinimu, bus naudojamos daugiabučių atnaujinimui skirtos europinių fondų ir valstybės biudžeto finansuojamos JESSICA programos lėšos. „Dabar šioje programoje yra 500 milijonų apyvartinių lėšų.

REKLAMA

Savivaldybėse iš šios programos numatoma atnaujinti 840 daugiabučių. Jiems renovuoti tikimasi gauti europinių fondų finansavimą ir iš naujo šio finansavimo etapo iki 2020 metų“, – sakė Būsto energijos taupymo agentūros direktorius. Alytuje bendrijos jau pareiškusios norą renovuoti 72 daugiabučius namus. Iš šio skaičiaus 17 daugiausia energijos sunaudojančių namų, kurių sąrašą patvirtino Aplinkos ministerija, turėtų būti renovuojama pirmiausia. Iš 17 namų gauti bendrijų apsisprendimai dėl renovuotinų 7-ių. Iš kitų daugiabučių bendrijos jau sutikusios renovuoti 11 namų.

REKLAMA
REKLAMA

Po įvyksiančių renovacijos investicinių projektų rengimo paslaugos pirkimo, jų parengimo Alytuje daugiabučių renovacija turėtų prasidėti rudenį. Miesto meras Jurgis Krasnickas įsitikinęs, kad ateinančiam šildymo sezonui pirmieji daugiabučiai savivaldybės iniciatyva jau turėtų būti atnaujinti. Iš mieste esamų 579 daugiabučių šilumos energiją šiuo metu efektyviai naudoja tik 15 namų, kurie yra naujos statybos arba renovuoti. Kaip sakė V.Serbenta, renovaciją turėtų paspartinti numatomas keisti Socialinės piniginės paramos įstatymas, kuriuo nepritariantiesiems renovacijai kompensacijos už šildymą pirmais namo renovacijos metais būtų mažinamos, antrais – išvis neteikiamos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Programą apmokėjo savivaldybės įmonė

Alytaus miesto daugiabučių namų energinio efektyvumo didinimo 2013–2020 metų programą parengė Vilniaus bendrovė „Landhouse LT“. Ją apklausos būdu parinko savivaldybei pavaldi įmonė „Alytaus šilumos tinklai“ valdybos pavedimu. Už minėtos programos parengimą „Alytaus šilumos tinklai“ sostinės bendrovei sumokėjo 12 tūkst. litų su PVM. „Alytaus šilumos tinklų“ direktorius Vytautas Pajarskis sakė, kad visus miesto daugiabučių namų energinio efektyvumo didinimo programos klausimus aptarė su dabartiniu Būsto energijos taupymo agentūros direktoriumi V.Serbenta, „Landhouse LT“ direktorių Artūrą Serbentą matė tik pasirašant sutartį dėl atliekamo darbo.

Konsultavimu architektūros, konstrukcijų klausimais besiverčiančios sostinės bendrovės direktorius A.Serbenta tik patvirtino faktą, kad jo vadovaujama įmonė Alytui parengė Daugiabučių namų energinio efektyvumo didinimo programą, tačiau daugiau apie nieką kalbėti nenorėjo, išjungė telefoną. V.Serbenta, paklaustas, kokie giminystės ryšiai jį sieja su A.Serbenta, tepasakė: „Tai ne mano sūnus. Daugiau nieko negaliu pasakyti.“ Tad veikiausiai neatsitiktinai Alytuje besilankydamas Būsto energijos taupymo agentūros direktorius gyrė savivaldybę dėl pasirengimo daugiabučių renovacijai. Jei „Alytaus šilumos tinklų“ direktorius tik su V.Serbenta bendravo dėl miesto Daugiabučių namų energinio efektyvumo didinimo programos, tikėtina, kad jam teko dalis pinigų iš tinklų sumokėtos sumos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų