REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Metas ruoštis erkių atakoms

Pa­vo­jų ga­li­ma su­ma­žin­ti

lona ŠNARIENĖ Šiaulių visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Edita Samulytė primena, kad erkės aktyvios tampa tuomet, kai paros vidutinė temperatūra yra 7 laipsniai šilumos.

REKLAMA
REKLAMA

Užsikrečiama ir miesto parke

Erkių aktyvumo periodas tęsiasi nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens: pačios aktyviausios yra gegužės mėnesio pabaigoje – birželio pradžioje ir rugpjūčio mėnesio pabaigoje – rugsėjo pradžioje.

REKLAMA

„Šiaulių apskrityje dažniausiai susirgę asmenys kaip užsikrėtimo vietas nurodo Talkšos ežero pakrantes, Šiaulių miesto centrinį parką, Dainų parką. Erkių gausu ir Kužių, Bubių, Šaukėnų, Tytuvėnų, Pakražančio bei Klovainių seniūnijų, Grinkiškio, Kuršėnų, Papilės apylinkių miškuose“, – sako E. Samulytė.

Erkinis encefalitas: galimos sunkios pasekmės

Erkiniu encefalitu žmogus dažniausiai suserga per 2-3 savaites nuo infekuotos erkės įsisiurbimo. Pradžioje pasireiškia simptomai, panašūs į gripo: karščiavimas, galvos, raumenų skausmas. Po savaitės šie simptomai praeina ir žmogus pasijaučia geriau. Dar po 2-4 savaičių vėl pakyla temperatūra, gali būti pykinimas, vėmimas, sąmonės, pusiausvyros sutrikimai, paralyžius ir kiti simptomai. „Persirgęs erkiniu encefalitu, žmogus įgyja imunitetą visam gyvenimui“, – sako E. Samulytė.

REKLAMA
REKLAMA

Sunkūs liekamieji reiškiniai – paralyžius ir parezės, raumenų atrofijos, traukuliai, psichikos sutrikimai, pusiausvyros ir koordinacijos sutrikimai dažniausiai būna persirgus sunkia erkinio encefalito forma. Jie pasireiškia apie 10 procentų visų sirgusiųjų erkiniu encefalitu. Erkiniu encefalitu persirgę vaikai dažniausiai pasveiksta visiškai – ilgalaikiai liekamieji reiškiniai vaikams pasitaiko labai retai.

Skiepai

Anot užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos, kad organizmas pasiruoštų apsaugai nuo erkinio encefalito viruso, geriausia yra pradėti skiepytis žiemą arba ankstyvą pavasarį, kol erkės dar neaktyvios ir nėra užsikrėtimo pavojaus. Tada yra taikoma įprastinė skiepijimo schema: įskiepijamos 2 erkinio encefalito vakcinos dozės, išlaikant 1-3 mėnesių intervalą tarp pirmosios ir antrosios dozių, po kurių susidaro imunitetas visiškai apsaugantis žmogų nuo erkinio encefalito išsivystymo vienerius metus. Trečia vakcinos dozė skiriama maždaug praėjus metams nuo antrosios dozės įskiepijimo. Imunitetas išsilaiko 3 metus. Vėliau, kad palaikyti apsauginį imuniteto lygį kas trejus metus reikia pakartotinai skiepyti po vieną dozę.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Laimo liga: svarbu erkę laiku ištraukti

Nuo Laimo ligos skiepų nėra. Bet laiku pradėjus gydymą, nuo šios ligos visiškai pasveikstama, todėl greitas įsisiurbusių erkių pašalinimas labai svarbus Laimo ligos profilaktikai.

Šios ligos sukėlėjai yra erkių žarnyne ir dažniausiai perduodami žmogui tada, kai erkė išbūna įsisiurbusi ilgiau nei 48 valandas. Kadangi erkinio encefalito virusai tarpsta erkės seilių liaukose, žmogui jie yra perduodami tuo pačiu metu, kai tik erkė pažeidžia odą.

„Pastebėjus įsisiurbusią erkę, reikėtų nepanikuoti, – pataria specialistė. – Verčiau stenkitės nedelsdami ją pašalinti: pirštais ar pincetu erkę suimkite kuo arčiau odos, kol pakilusi oda bus panaši į palapinę, ir staigiu judesiu ją ištraukite. Traukdami erkę, nespauskite jos pilvuko, kad ši neįšvirkštų į žaizdą Laimo ligos sukėlėjų. Įkandimo vietą būtinai dezinfekuokite: nuplaukite muilu, patepkite spiritiniu tepalu. Jeigu patys negalite pašalinti erkės, kuo greičiau kreipkitės į medikus“.

REKLAMA

Pavojų galima sumažinti

* Vykstant į gamtą pasirūpinti tinkama apranga, kad kuo mažiau būtų atvirų kūno vietų – taip erkėms sunkiau patekti ant kūno. Vilkėti ilgas kelnes, palaidines ilgomis rankovėmis ir panašiai.

Drabužiai turėtų būti šviesūs, kad lengviau būtų pastebėti ropojančią erkę.

* Grįžus į namus atidžiai apsižiūrėti savo kūną, išsišukuoti plaukus, nusiprausti po dušu. Taip pat nepamiršti repelentų, kurie yra skirti rūbams ar kūnui. Jų poveikis trumpalaikis, todėl būtina naudoti pagal gamintojo nurodymus.

REKLAMA

* Erkių aktyvumo periodu rekomenduojama vartoti pasterizuotą ar virintą karvių, ožkų pieną, kurios ganosi miškingose vietovėse, kad neužsikrėsti erkiniu encefalitu.

* Erkių ypač gausu lapuočių medžių miškuose, taip pat ten, kur aukšta nenupjauta žolė, pernykščiai lapai, šakų krūvos, todėl labai svarbu nuolat tvarkyti aplinką, kad nesudaryti erkėms palankių sąlygų gyventi ir vystytis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų