REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Mirė Geležinė Ledi Margaret Thatcher

Ji paliko nurodymus, kaip turi atrodyti jos laidotuvės

Buvusi Didžiosios Britanijos Ministrė pirmininkė Margaret Thatcher šiandien mirė nuo insulto. Jai buvo 87 metai. M. Thatcher atstovas spaudai Lordas Bellas pranešė, kad po ilgos ir sunkios kovos su ligomis politikė mirė nuo insulto, praneša dailymail.co.uk.

Buvusi Didžiosios Britanijos Ministrė pirmininkė Margaret Thatcher šiandien mirė nuo insulto. Jai buvo 87 metai. M. Thatcher atstovas spaudai Lordas Bellas pranešė, kad po ilgos ir sunkios kovos su ligomis politikė mirė nuo insulto, praneša dailymail.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Su didžiu liūdesiu turiu pranešti, kad Markas ir Carol Thatcheriai paskelbė apie savo motinos baronienės Thatcher mirtį namuose nuo insulto“, – pranešė L. Bellas.

REKLAMA

Pirmosios ir kol kas vienintelės ministrės pirmininkės, laimėjusios trejus rinkimus paeiliui, sveikatos būklė pastarąjį dešimtmetį buvo sunki. Politikė patyrė kelis insultus, buvo prardusi atmintį irturėjo problemų dėl širdies veiklos.

Vyriausybėje ji išdirbo 11 metų ir yra ilgiausiai dirbusi premjero pozicijoje iš visų XX a. Didžiosios Britanijos politikų.

Paskutinius metus ji gyveno prižiūrima savo namų tvarkytojos Kate. 2002-aisiais M. Thatcher patyrė insultą, ją ėmė kankinti atminties praradimai. Mylimas M. Thatcher vyras Denis mirė 2003-iaisiais, o vaikai Markas ir Carol gyvena užsienyje. Politikės sveikata atsidūrė žiniasklaidos dėmesio centre, kai Holivudas šiais metais išleido apie ją filmą.  

REKLAMA
REKLAMA

Paskutinį kartą M. Thatcher ji buvo hospitalizuota pernai gruodį, tada jai buvo atlikta nedidelė operacija, kurios metu pašalintas gerybinis darinys šlapimo pūslėje.

Geležine Ledi vadintos M. Thatcher dukra yra sakiusi, kad mamai ne kartą tekdavo priminti, jog jos vyras Denisas mirė 2003-iaisais.

Buvusiai lyderei prieš dešimtmetį gydytojai patarė nebesakyti viešų kalbų.

Konservatorių partijai 2003–2005 metais vadovavęs Michaelas Howardas televizijai „Sky News“ sakė: )Tai labai liūdna žinia. Ji buvo milžinė Didžiosios Britanijos politikoje.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tikiu, kad ji išgelbėjo šalį, transformavo mūsų ekonomiką, ir manau, kad ji įeis į istoriją kaip viena iš didžiausių mūsų premjerų“, – pridūrė jis.

Dešiniųjų pažiūrų apžvalgininkai gyrė M.Thatcher kaip politikę, išvedusią Didžiąją Britaniją iš ekonomikos sunkmečio, tačiau kairieji ją kaltino sugriovus tradicinę pramonę, taip pat tvirtino, kad jos reformos padėjo suardyti visuomenės audinį.

Pasaulio arenoje ji kūrė „ypatingą ryšį“ su JAV prezidentu Ronaldu Reaganu, kuris padėjo sugriauti Sovietų Sąjungos vadovaujamą komunistinį bloką. Tačiau ji taip pat įnirtingai priešinosi glaudesniam Didžiosios Britanijos suartėjimui su Europa. 

REKLAMA

(papildyta 16.58) Anglija karališkai atsisveikins su viena žymiausių XX a. politikių

Agence France-Presse duomenimis, atsisveikinimas su buvusia politike bus iškilmingas, tačiau valstybinės laidotuvės, pageidaujant pačiai M. Thatcher, organizuojamos nebus.

Iškilmingos laidotuvės nuo valstybinių skirsis nedaug: pirmuoju atveju karstą tempia kinkinys, antruoju – nešamas jūros pėstininkų. Kitų esminių skirtumų nėra. Didžiojoje Britanijoje valstybinėmis laidotuvėmis pagerbiami tik monarchai, tačiau kartais yra daromos išimtys. Pavyzdžiui, karališkai laidojamas buvo seras Isaacas Newtonas.

REKLAMA

Šv. Petro katedra Londone yra daugelio žymių britų laidojimo vieta, įskaitant ir hercogą Wellingtoną, admirolą Nelsoną ir premjerą Winstoną Churchillį.

Organizuoti buvusios politikės laidotuvių iš vizito užsienyje grįžta premjeras Davidas Camoronas.  

(papildyta 17.27) Margaret Thatcher: "Geležinė ledi", kuri pakeitė Britaniją

Margaret Thatcher (Margaret Tečer), pirmoji britų ministrė pirmininkė moteris, kuri mirė pirmadienį, būdama 87 metų, bus prisimenama kaip "Geležinė ledi", kuri padėjo užbaigti Šaltąjį karą ir kurios ekonominės reformos suskaldė šalį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Už išpūstos šukuosenos, skiriamuoju ženklu tapusios rankinės ir mokytojos balso buvo nepalenkiama konservatorė, kuri aštriu liežuviu ir dar aštresniu politiko protu nuolatos pastatydavo į vietą kolegas vyrus ir oponentus.

Dešinieji ją vadina žmogumi, kuris, kuris ištraukė Didžiąją Britaniją iš ekonominės depresijos, bet kairieji ją kaltina sugriovus tradicinę pramonę ir sako, kad jos reformos padėjo išardyti visuomenės struktūrą.

Pasaulinėje arenoje ji palaikė artimus "ypatingus santykius" su JAV prezidentu Ronaldu Reaganu (Ronaldu Reiganu), o jų draugystė padėjo padaryti galą sovietų komunizmui. Ji taip pat kategoriškai priešinosi artimesniems ryšiams su Europa.

REKLAMA

Tačiau paskutiniais savo gyvenimo metais M.Thatcher, kuri 20-ajame amžiuje ilgiausiai be pertraukų - nuo 1979-ųjų iki 1990-ųjų - šeimininkavo 10-ajame Dauningstrito name, viešumoje nesireiškė.

Po virtinės nedidelių insultų gydytojai 2002-aisiais jai patarė dėl atsiradusios silpnaprotystės viešai nebekalbėti. Nuo to laiko jis vis rečiau rodydavosi viešai.

Jos duktė Carol (Kerol) pasakojo, kad buvusiai ministrei pirmininkei vis tekdavo priminti, kad jos vyras Denisas mirė 2003 metais.

Meryl Streep (Meril Strip) 2011 metų gruodį išleistame Holivudo filme "Geležinė ledi" (The Iron Lady) pavaizdavo ir jos iškilimą į valdžią, ir vis silpnėjančios sveikatos periodą.

REKLAMA

M.Thatcher gimė kaip Margaret Hilda Roberts, 1925 metų spalio 13 dieną Grantame Rytų Anglijoje, ir buvo bakalėjininko duktė.

Po mokyklos ir Oksfordo universiteto, kur baigė chemijos studijas, ji 1951 metais ištekėjo už verslininko Deniso, o po dvejų metų pagimdė dvynius Carol ir Marką.

Į Bendruomenių Rūmus ji pirmą kartą buvo išrinkta 1959 metais, 1975-aisiais opozicijoje buvusių konservatorių lyderio poste pakeitė buvusį ministrą pirmininką Edwardą Heathą (Edvardą Hitą), o dar po ketverių metų tapo ministre pirmininke.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų