REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Suvažiavimas, po kurio susijungtų Darbo partija ir Leiboristų partija, turėtų vykti balandžio 24 dieną. Tai žurnalistams pirmadienį Vilniaus apygardos teisme po Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos posėdžio sakė Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo pabaigoje valdančioji Darbo partija ir jaunimo organizacijos „Darbas“ pagrindu įkurta Leiboristų partija pranešė pradėjusios jungimąsi.

REKLAMA

Viešai buvo pranešta, kad jos reorganizuojamos susijungimo būdu į naują juridinį asmenį – Darbo partiją. Pasibaigiantys juridiniai asmenys – Darbo partija ir Leiboristų partija. Naujas juridinis asmuo – Darbo partija.

Pirmadienį į teismo salę po maždaug mėnesio pertraukos grįžęs „darbiečių“ lyderis teigė, kad netrukus vyks visuotinis posėdis ir bus jungiamasi.

„Jeigu prokuroro pagrindinis siekis yra uždaryti Darbo partiją, mes ją uždarysime. Jeigu jo siekis – nubausti Darbo partiją, visa bausmė pereis naujam kūriniui. Kreipėmės į Teisingumo ministeriją ir parašėme, jog jungiamės su tokia sąlyga, kad pereitų visa atsakomybė naujam kūriniui“, – sakė V.Uspaskichas.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo partijos lyderis teigė esąs pasiruošęs duoti parodymus teismui. Jis tikino, kad anksčiau teismas jį ne taip suprato ir neskyrė papildomos dienos parodymams papildyti.

„Man tiesiog reikėjo vienos nakties, kad papildyčiau tekstą apie specialistų išvadas ir tuos dokumentus, kurių mums neleido patikrinti. Teisėjai tai traktavo kaip nenorą duoti parodymus. Aš niekada neatsisakiau duoti parodymų. Dabar žiūrėdamas jums į akis sakau, kad esu pasiruošęs duoti parodymus“, – sakė teisiamas politikas. Jis tikino, kad jo parodymai „nenustebins“ ir „atvers akis“ žurnalistams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo parodymuose partijos lyderis žadėjo atkreipti dėmesį į tai, jog liudyti teisme nebuvo iškviesti pirmieji partijos būstinės vadovai, kurie priėmė į darbą apgaulingu buhalterijos tvarkymu kaltinamas buhalteres.

Valstybės kaltintojas partijos byloje Generalinės prokuratūros prokuroras Saulius Verseckas žurnalistams teigė, kad šiandien ką nors spręsti ir vertinti partijų jungimąsi yra sudėtinga, nes dar nėra rezultatų.

„Aš jau esu išsakęs nuomonę, kad juridinio asmens reorganizacijos atveju iškyla tam tikrų problemų dėl juridinio asmens baudžiamosios atsakomybės, nes tada reikia vertinti žymiai platesnį aplinkybių, faktų ratą – ar reorganizuotas asmuo galėtų būti traukiamas atsakomybėn. Tokią poziciją išdėstė Apeliacinis teismas, pažymėjęs, kad nėra taip, kad reorganizacija netrukdys juridinio asmens baudžiamajai atsakomybei. Atsiranda papildomų aplinkybių, į kurias turėtų būti atsižvelgiama, nesvarbu, su kuo ta reorganizacija būtų daroma, iškelia papildomų klausimų“, – sakė S.Verseckas.

REKLAMA

Apie galimą jungimąsi su Leiboristų partija vasarį buvo užsiminęs Darbo partijos vadovas V.Uspaskichas. Tąkart jis svarstė, jog leiboristai greičiausia gali prisijungti jau po to, kai įvyks planuojamas „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ partijų susijungimas.

Leiboristų partija įkurta 2008 metais jaunimo organizacijos „Darbas“ pagrindu, ją inicijavo V.Uspaskicho bendražygis Viktoras Fiodorovas, šiuo metu Seimo narys.

Pernai vykusiuose Seimo rinkimuose Leiboristų partija nedalyvavo.

2008 metais rinkimuose į parlamentą Darbo partija ir Leiboristų partija dalyvavo koaliciniu sąrašu „Koalicija Darbo partija + jaunimas".

REKLAMA

Apeliacinis teismas yra atmetęs prokuroro prašymą uždrausti teisiamais Darbo partijai jungtis su "tvarkiečiais". Apeliacinis teismas paskelbė, kad draudimas jungtis partijoms galėtų prieštarauti Konstitucijai ir Politinių partijų įstatymui.

Prokuroras Saulius Verseckas apygardos teismo prašė apriboti teisiamos Darbo partijos veiklą ir taip jai neleisti jungtis su partija „Tvarka ir teisingumas“, nes, jo manymu, tokiu atveju Darbo partija išnyktų ir jos nebebūtų galima patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Užkirsti kelią jungimuisi įstatymu siūlė „Drąsos kelio“ frakcijos narys Vytautas Matulevičius. Tačiau Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas prieštaraujančiu Konstitucijai pripažino Politinių partijų įstatymo pataisos projektą, kuriuo siūloma neleisti pertvarkyti baudžiamojon atsakomybėn patrauktos partijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau buvo skelbta, kad jungiamasis „darbiečių“ ir „tvarkiečių“ suvažiavimas gali įvykti balandžio pabaigoje.

Darbo partija kaltinama 2004–2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Darbo partijos pirmininkas V.Uspaskichas, Seimo pirmasis vicepirmininkas Vytautas Gapšys, Seimo narė Vitalija Vonžutaitė kaltinami organizavę apgaulingą partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Šioje byloje, be minėtų trijų parlamentarų, kaltinama pati Darbo partija ir buvusi jos finansininkė Marina Liutkevičienė.

Darbo partijos atstovai kategoriškai atmeta kaltinimus ir bylą sako esant politine. Ši byla teismą pasiekė dar 2008 metais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų